Γιατί θέλω να ξαναδώ τη Laurie Anderson στο Ηρώδειο

Δεκαπέντε χρόνια μετά, η superwoman της αμερικανικής avant-garde επιστρέφει για μία και μοναδική performance κάτω απ' την Ακρόπολη.

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2007, βράδυ. Στο Ηρώδειο δεν πέφτει καρφίτσα και στον αέρα κυριαρχεί μια δύσκολα να περιγραφεί ατμόσφαιρα. Κάτι σαν έξαψη και μαζί αναμονή για κάτι σπουδαίο που όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγο θα συμβεί, κάτι που θα αλλάξει όσους το ζήσουν. Τα εισιτήρια για την performance της Laurie Anderson είχαν εξαντληθεί. Κοιτάζουμε όλοι γύρω μας. Απορούμε πού στο καλό κρύβονται τις άλλες μέρες οι aficionados της πρωτοπορίας.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, θυμάμαι ακόμα την αίσθηση της δροσιάς στο δέρμα μου και την απορία της ίδιας της Anderson με την ενέργεια που από κοινού δημιούργησαν ο χώρος, οι θεατές και η μουσική της.

Γιατί θέλω να ξαναδώ τη Laurie Anderson στο Ηρώδειο

Ένα ηλεκτρονικό σύμπαν που μπαίνεις μέσα του και χάνεσαι

Μέχρι τότε, τη 'superwoman' της αμερικανικής avant-garde την ήξερα μόνο από το O Superman. Δεν την είχα ψάξει παραπάνω. Δεν με ένοιαζε αν ήταν παντρεμένη με τον Lou Reed (που τότε ακόμη ζούσε) ούτε αν οι αναζητήσεις της ήταν παράλληλες με αυτές της αγαπημένης μου Λένας Πλάτωνος. Δεν με αφορούσε ούτε το ότι, σύμφωνα με τα κουτσομπολιά που ακούγονταν τριγύρω μου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν να κάνει εκείνη το act της τελετής έναρξης αλλά αρνήθηκε και τη θέση της την πήρε η Bjork, ως δεύτερη στη σειρά επιλογή.

Εκείνη τη βραδιά όμως, δύο εβδομάδες ακριβώς αφού είχε η ίδια κλείσει τα 60 της, βρέθηκα, τυχαία, να παρακολουθώ το εν εξελίξει έργο της Homeland, που είχε να κάνει με τη ζωή στην Αμερική (κυκλοφόρησε τελικά σε ένα διπλό άλμπουμ τρία χρόνια αργότερα, το 2010). Αν υπάρχει παραστασιακή μαγεία, τότε απλώς συνέβη. Στην Αθήνα.

LAURIE ANDERSON 2007

Η Laurie Anderson, όρθια μπροστά στα πλήκτρα της, με ένα μάο πουκάμισο, ένα παντελόνι κομμένο στα τρία τέταρτα (είχαμε zeroes, ήταν της μόδας) και τα σανδάλια της. Το σκηνικό της εκτόπισμα τεράστιο παρά τον μινιμαλισμό της. Το μικρόφωνο μπροστά της, ανά διαστήματα, παραμόρφωνε με φίλτρα τη φωνή της, ανάλογα με το πώς ήθελε να εκφέρονται τα τραγουδιστά ή spoken words της, οι αφηγήσεις της.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να πάρω χαμπάρι την κυκλοφορία του άλμπουμ, δεν μπορούσα να αναπαράγω επακριβώς στη μνήμη μου τίποτα από όσα είχα ακούσει. Κι όμως, όταν τελικά άκουσα ξανά τα tracks του, τα λόγια της ήταν σαν να έρχονται μόνα τους στο στόμα μου, σαν να τα είχα αποστηθίσει με την πρώτη. 

> Διάβασε ακόμα: Ο Woodkid θέλει να τον φωνάζουν Yoann

Ε-ε-έρχεται

Με την ανακοίνωση του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών ένα κάποιο ρίγος διαπέρασε την πλάτη μου. Oh, yes. Η Laurie Anderson θα έρθει ξανά στο Ηρώδειο και δεν με ενδιαφέρει καν τι θα παρουσιάσει. Μου αρκεί ότι ο Iggy Pop την είχε κάποτε περιγράψει ως μια 'πολυμεσική επίθεση από λούπες, κείμενα, φωνές και εικόνες'. Αυτό θέλω να δω ή, μάλλον, να ζήσω ξανά. 


Info: Η συναυλία της Laurie Anderson στο Ηρώδειο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος