Ο Woodkid θέλει να τον φωνάζουν Yoann

Ο superstar της ηλεκτρονικής pop, μιλά στο Esquire για τη συναυλία στο Ηρώδειο, τη Lana Del Rey και τα shows του Louis Vuitton, ενώ εξομολογείται ότι αισθάνεται άβολα όταν τον φωνάζουν Woodkid.

O Yoann Lemoine δεν είναι μόνο ο Γάλλος superstar της ηλεκτρονικής pop με το απαράμιλλο στυλ που έγινε γνωστός ως Woodkid. Παράλληλα με τη μουσική του καριέρα, ως film maker, έχει φτιάξει βιντεοκλίπ για mega stars όπως ο Drake, η Rihanna, ο Moby, η Katy Perry, η Lana Del Rey και ο Harry Styles. Επίσης, όπως μας είπε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε λίγο πριν από τη συναυλία του στο Ηρώδειο, του αρέσουν πολύ, πραγματικά πολύ, τα ρούχα. Ίσως γι' αυτό το τραγούδι του A soldier on my own να αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του Kris Van Assche για τη συλλογή Φ/Χ 2013 του Dior Homme. Το 2019 κυκλοφόρησε το E.P. Woodkid for Nicolas Ghesquière - Louis Vuitton Works One, με μουσική που έχει γράψει για τα τελευταία shows του γαλλικού οίκου και κάτω από την Ακρόπολη θα παρουσιάσει ένα mix από tracks των δύο προσωπικών του άλμπουμ, που λειτουργούν πολύ καλά μεταξύ τους στα live. 

Call him by his name

Οι φίλοι σου σε φωνάζουν Yoann Lemoine ή Woodkid? Εννοείται ότι με φωνάζουν Yoann, θα ήταν παράξενο να μου απευθύνονται ως Woodkid. Ακόμα και στη δουλειά, π.χ. στις συνεντεύξεις, με κάνει να νιώθω άβολα το να με αποκαλούν Woodkid. Όταν ξεκίνησα πίστευα ότι το Woodkid θα γινόταν το όνομα του μουσικού μου project και όχι το alter ego μου.

Γιατί διάλεξες αυτό το όνομα, λοιπόν; Πίστευα ότι ήταν ένα στ' αλήθεια cool όνομα. Το διάλεξα στην αρχή της καριέρας μου, τώρα θα το άλλαζα αν είχα τη δυνατότητα αλλά πλέον μου έχει "κολλήσει". Το κουβαλάω σαν ένα κακό τατουάζ από την εφηβεία μου. 

Η συναυλία στο Ηρώδειο

Τι πρόκειται να δούμε στο Ηρώδειο; Θα παρουσιάσουμε μαζί κομμάτια από το The Golden Age [το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2013] και το S16, τα οποία δουλεύουν πάρα πολύ καλά μεταξύ τους πάνω στη σκηνή. Η συναυλία στο Ηρώδειο θα είναι λίγο διαφορετική από τα shows που κάνουμε στην υπόλοιπη περιοδεία. Προσαρμόζουμε το εικαστικό κομμάτι της στο ίδιο το μέρος, πρόκειται να είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο. Θέλουμε να κάνουμε ένα show που πραγματικά θα αγκαλιάζει τον χώρο, θα είναι μοναδικό και ειδικά σχεδιασμένο για την Αθήνα.

Ο Woodkid θέλει να τον φωνάζουν YoannThibault-Théodore Babin

Θα υπάρχουν οπτικά εφέ; Εννοείται, τα τελευταία δύο τρία χρόνια δουλεύω πάνω σε παλαιότερα visuals από shows, CGI [computer-generated images] και 3D προβολές που ταιριάζουν με το σύμπαν του νέου μου άλμπουμ και τα νέα μου τραγούδια και έπειτα από τόση δουλειά είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα.

Η αστρολογική συμβατότητα με τη Lana Del Rey και η δική του μουσική ταυτότητα

Ως film maker, έχεις συνεργαστεί, ανάμεσα σε άλλους, με την Katy Perry, τη Lana Del Rey, τον Harry Styles και τη Rihanna. Ξεχωρίζεις κάποια από αυτές τις συνεργασίες; Είμαι περήφανος για όλες τις συνεργασίες μου αλλά η εκείνη με τη Lana είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερη γιατί δουλέψαμε πολύ μαζί, συνυπήρξαμε στη σκηνή, ήταν κάπως σαν να συγχρονιστήκαμε. Έχουμε πολλά κοινά, λες και συμπίπτουν οι αστρολογικοί μας χάρτες. Καταλαμβάνει μία πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και είμαι πολύ χαρούμενος για ό,τι δημιούργησα για εκείνη. 

Κάποιοι αποκαλούν τη μουσική σου indie, κάποιοι άλλοι μινιμαλιστική, pop δωματίου ή ηλεκτρονική. Εσύ, πώς θα την περιέγραφες; Είναι πολύ δύσκολο το να την ορίσω κάπως γιατί συνυπάρχουν διαφορετικά είδη στη μουσική που φτιάχνω. Κάποια κομμάτια είναι πιο κοντά στη σύγχρονη μουσική, κάποια άλλα είναι πιο κοντά στον μινιμαλιστικό ή τον industrial ήχο. Κάποια είναι πιο pop ή πιο folk, στον τρόπο που είναι γραμμένα. Γενικά, θα έλεγα ότι είναι pop γιατί ακόμα και αν η παραγωγή κάποιες φορές είναι απρόσμενη πρόκειται για τραγούδια που μπορείς να τα παίξεις σε ένα πιάνο. Πάντα λέω ότι ένα καλό pop τραγούδι είναι ένα τραγούδι που μπορείς να το διασκευάσεις με ευκολία. Κάποιες φορές προσθέτω μία "πολυπλοκότητα" στη μουσική μου γιατί δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος με κάτι πολύ απλό, αλλά πιστεύω ότι κάνω pop μουσική.

Υπάρχουν μουσικοί τους οποίους νιώθεις "οικογένεια”, ότι έχετε κοινές αναζητήσεις; Ναι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, όπως ο Ryan Lott των Son Lux που δούλεψαν για τον δίσκο μου και είναι τελείως σαν να αποτελεί μέλος της οικογένειάς μου. Eίμαι πολύ κοντά με τον Tepr που επίσης δουλεύω συχνά μαζί του, είναι ένας καταπληκτικός techno producer και ενορχηστρωτής που τον νιώθω σαν αδερφό μου, με τη Lana, με τον Mahmood που κάναμε μαζί ένα ντουέτο, με τους Yelle που ξεκινήσαμε μαζί και που πραγματικά αγαπώ το τελευταίο τους άλμπουμ. 

WOODKIDThibault-Théodore Babin

Η συνεργασία με τον οίκο Louis Vuitton και η αγάπη του για τα ρούχα

Πώς είναι να συνθέτεις μουσική για τα fashion shows του οίκου Louis Vuitton; Πώς είναι η συνεργασία σου με τον Nicolas Ghesquière; Είναι μία φανταστική εμπειρία και η συνεργασία μου με τον οίκο συνεχίζεται. Οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύω στον Louis Vuitton είναι πολύ καλοί φίλοι μου, είναι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι. Ο Nicolas είναι μία απίστευτη ιδιοφυία και πιστεύω ότι υπάρχει μία συμμετρία ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο κάνω μουσική και εκείνον με τον οποίο αυτός φτιάχνει ρούχα. Νομίζω ότι μας αρέσουν οι αντιθέσεις και κάποια μορφή αποδόμησης, μας ενδιαφέρει πολύ ο φουτουρισμός, η συνεργασία μας είναι σαν να φτιάχτηκε στον Παράδεισο. Πραγματικά καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο πολύ καλά.

Μίλησέ μου για το στυλ σου, πώς θα το περιέγραφες, είναι τα ρούχα, η μόδα και το image σημαντικά για εσένα; Το στυλ μου έχει να κάνει με τη δημόσια εικόνα μου και με το όταν είμαι πάνω στη σκηνή. Στην καθημερινότητά μου φοράω απλώς παντελόνια, μποτάκια και T-shirts, στην πραγματικότητα ντύνομαι αρκετά casual [κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μέσω Zoom, βλέποντάς τον από τη μέση και πάνω, μπορώ να μεταφέρω το ότι φοράει ένα μαύρο T-shirt της Nike και ένα μαύρο τζόκεϊ]. Φοράω πάντα ένα καπελάκι επειδή έχω καράφλα και μου αρέσει η εικόνα του κεφαλιού μου με ένα καπελάκι.

Όταν ντύνομαι πιο "θεατρικά" μου αρέσει να φοράω τα ρούχα του Nicolas Ghesquière, για την ακρίβεια υπήρξα ένα από τα πρόσωπα σε μία από τις καμπάνιες της γυναικείας σειράς του οίκου Louis Vuitton και φόρεσα αρκετά γυναικεία ρούχα, κάτι το οποίο ήταν πολύ cool ως εμπειρία. Μου αρέσουν τα ρούχα που αφηγούνται ιστορίες, δεν μου αρέσει πολύ το χρώμα, αλλά κάποιες φορές μου αρέσουν τα πολύ χτυπητά πράγματα, μπορεί να φορέσω τελείως τρελά παπούτσια και, για να είμαι ειλικρινής, προσπαθώ να γίνομαι όλο και πιο εκκεντρικός.

Μου αρέσει η μόδα και μου αρέσουν τα ρούχα [προφέρει τη λέξη "ρούχα” εμφατικά]. Μου αρέσει η ιδέα του κοστουμιού και του τι αποκαλύπτει για κάποιον, το πώς μπορεί το σώμα να αλλάξει και να αναπτυχθεί μέσα από ένα κοστούμι. Επίσης είμαι artistic director και για έναν artistic director τα ρούχα είναι πολύ σημαντικά γιατί μπορεί να αποτελούν κάποιες φορές το 50% ενός image και πραγματικά έμαθα από τη δουλειά μου να έχω γνώμη γι' αυτά. 

> Διάβασε ακόμα: Ilia Darlin: Η μεγάλη επιστροφή και η αλλαγή του ονόματός της σε IOTA PHI

WOODKIDThibault-Théodore Babin

Μουσική που λειτουργεί πολύ καλά στις συναυλίες

Την πρώτη φορά που άκουσα τη μουσική σου με έκανε να θέλω να κινηθώ μέσα της, λες και ήταν γραμμένη για μία παράσταση σύγχρονου χορού. Τι εφέ θέλεις εσύ να έχει η μουσική σου στους ανθρώπους; Πάντα μου αρέσει η αντίθεση ανάμεσα στη μελαγχολική και την dance μουσική, πάντα προσπαθώ να φτιάξω έναν τέτοιο συνδυασμό προσθέτοντας μελαγχολικά στοιχεία μέσα στην dance μουσική. Προσπαθώ να κάνω τους ανθρώπους να συνδεθούν συναισθηματικά με τη μουσική μου, να τους κλείσω μέσα της και να τους κάνω να αφεθούν.

Πιστεύω ότι έτσι φτιάχνεται ένα καλό μείγμα, σαν να λέω στο κοινό ότι τώρα πρόκειται να σας δείξω μία ευάλωτη πλευρά μου έτσι ώστε να μπούμε όλοι μαζί σε μία ζώνη που να αισθανόμαστε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και αφού επιτευχθεί και από τις δύο πλευρές αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης, τότε ο χορός και η εξωστρέφεια των beats γίνονται πιο προσβάσιμα ή και ανακουφιστικά κάποιες φορές, κάτι το οποίο πραγματικά λειτουργεί στο καινούργιο show. Ήξερα ότι το S16 θα είναι ένα πολύ καλό άλμπουμ για συναυλίες και αυτό πλέον αποδείχτηκε γιατί έχουμε ήδη κάνει αρκετά shows και, με τις αντιθέσεις στα οπτικά εφέ, πραγματικά λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά πάνω στη σκηνή.

> Διάβασε ακόμα: Η απόκοσμη γοητεία της νονάς της punk, Nina Hagen

Για το τέλος άφησα μία ερώτηση κλισέ, που νομίζω ότι σε ρωτάνε όλοι. Αν έπρεπε να διαλέξεις ανάμεσα στη μουσική και το film making, τι θα διάλεγες; Πραγματικά, δεν είμαι σίγουρος, γι' αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο το να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Για μένα, ό,τι κάνω αυτή τη στιγμή είναι ένα πράγμα. Στη σκηνή μπορείς να κάνεις μουσική, visuals και σκηνογραφία την ίδια στιγμή. Ίσως να κατέληγα στο να είμαι director ή μουσικός, αλλά δεν ξέρω, θα δούμε.


INFO

S16 ALBUM COVERΗ συναυλία του Woodkid θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Εισιτήρια από 45 έως 95 Ευρώ με ένα κλικ εδώ. Το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο "S16" κυκλοφορεί από την Green United Music. Περισσότερες πληροφορίες στο official store του, woodkid.store.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.