Οι Bon Entendeur και η πραγματική αξία των μουσικών διασκευών

Οι Γάλλοι μετρ των ευφάνταστων ‘60s και ‘70s επανεκτελέσεων μιλούν αποκλειστικά στο Esquire λίγες ώρες πριν από το αποψινό τους live στο Ωδείο Αθηνών.

Σε μία συνέντευξή τους, διάβασα πως δε συμπαθούν τη νοσταλγία "διότι σημαίνει ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα στο παρελθόν" και ομολογουμένως τους συμπάθησα περισσότερο. Τους Bon Entendeur τους πρωτοάκουσα κάπου στο 2019, είχα κολλήσει με το μετέπειτα super hit τους Le Temps Est Bon και συνέχισα κάπως μαγκωμένη (κακώς) με τα υπόλοιπα κομμάτια του ντεμπούτου τους Aller-Retour. Οι διασκευές μεγάλων διεθνών επιτυχιών από παλαιότερες δεκαετίες δεν είναι εύκολη υπόθεση- μεταξύ άλλων χρειάζονται μεράκι, αγάπη και μπόλικη ευφυία. Οι δημιουργοί τους συχνά δε σέβονται το αρχικό τραγούδι, ενώ ακόμη σπανιότερα το τελικό αποτέλεσμα δεν το ευτελίζει και έχει νόημα ύπαρξης. Αν λοιπόν, θεωρήσουμε ότι ένας bon vivant του κόσμου τούτου γνωρίζει πώς να ζει καλύτερα, οι Bon Entendeur -όνομα και πράγμα- ξέρουν να αφουγκράζονται το υλικό τους: Το φρεσκάρουν χωρίς να το αλλοιώσουν και μας το συστήνουν από την αρχή. Ναι, μερικές φορές οι επανεκτελέσεις μας μαθαίνουν μουσική.

Οι Bon Entendeur και η πραγματική αξία των μουσικών διασκευών

Στο δεύτερο studio album τους ονόματι Minuit που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο, βελτίωσαν τη συνταγή προσθέτοντας δικά τους, πρωτότυπα "συστατικά". Το υπέροχο Alba βρέθηκε στη λίστα του Esquire με τα καλύτερα τραγούδια του 2021 και προμηνύει πως στο εγγύς μέλλον δεν έχουν σκοπό να εγκλωβιστούν σε μόνιμο μοτίβο διασκευών. Το επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Pierre, στη μίνι (αλλά αποκλειστική) κουβέντα μας που ακολουθεί, λίγες μόλις ώρες πριν από το αποψινό τους live στο Ωδείο Αθηνών. 

Το album Minuit και η μουσική του σήμερα

>Καταρχάς, πώς ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι των Bon Entendeur; 
Με τον Arnaud γνωριζόμαστε 16 χρόνια, ήμασταν συμμαθητές στο γυμνάσιο. Το project των Bon Entendeur όμως, ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια. Αρχικά δημιουργήσαμε ένα μουσικό blog και μετά ξεκινήσαμε γρήγορα να φτιάχνουμε mixtapes -σήμερα μετράμε περισσότερα από 50. Ακολούθησαν 2 albums (Aller-Retour, Minuit) και μεγάλες περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

>Και πώς προέκυψε το Minuit, που κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι;
Ο σχεδιασμός και η παραγωγή αυτού του δεύτερου δίσκου έγινε κατά τη διάρκεια των lockdowns. Θέλαμε με κάποιο τρόπο να 'μεταφράσουμε' μέσω της μουσικής την απογοήτευση που αισθανόμασταν λόγω της ακύρωσης όλων των συναυλιών μας.

>Διάβασε ακόμη: O Miles Kane και η ανεπιτήδευτη απλότητα του rock'n'roll

>Ακούγοντάς το, καταλαβαίνω πως η σειρά των 16 tracks δεν πρέπει να είναι τυχαία. Είναι ιδέα μου;
Είσαι απόλυτα σωστή. Αυτό το δεύτερο άλμπουμ χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι η συνέχεια του ντεμπούτου μας album με πιο ήπια remixes γαλλικών τραγουδιών. Η πρόθεσή μας για το δεύτερο ήταν να είναι πιο χορευτικό, πιο διεθνές και σχεδιάστηκε για να παίζεται σε clubs.

>Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγετε τα τραγούδια που διασκευάζετε; 
Δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι κανόνες. Η διαδικασία έχει να κάνει μόνο με τα συναισθήματα, αποφασίζουμε να διασκευάσουμε ένα τραγούδι όταν μία φωνή, ένα όργανο ή μία μελωδία μας επηρεάζει ιδιαίτερα.

>Εκ των υστέρων, εντοπίζετε διαφορές σε εσάς και στον ήχο σας από το ξεκίνημά σας μέχρι σήμερα;
Μετά από δύο albums, νομίζω γίναμε πολύ πιο απαιτητικοί με τους εαυτούς μας και τείνουμε προς τη δημιουργία πρωτότυπων παραγωγών όπως τα Alba ft. Sofiane Pamart και La Nuit ft. MC Solaar.

 

>Ποιος πιστεύετε ότι θεωρείται καλός ακροατής (σ.σ. bon entendeur) στις μέρες μας;
Η μουσική είναι κάτι πολύ υποκειμενικό και αυτό που θεωρούμε καλή μουσική σήμερα είναι απλώς η μουσική που μας αγγίζει και μας κάνει να ταξιδεύουμε.

>Αναρωτιέμαι βέβαια, πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίζει κανείς την ποιοτική μουσική μέσα στις τόσες νέες κυκλοφορίες;
Ναι, δεν είναι εύκολο να βρεις την ποιότητα μέσα στον όγκο που βγαίνει σήμερα. Χρειάζεται χρόνος και πάθος για να ανιχνεύσεις άγνωστα αλλά εξαιρετικά τραγούδια.

>Είστε ευχαριστημένοι από το πώς εξελίσσεται η γαλλική μουσική σκηνή στις μέρες μας;
Εξαρτάται για ποιο είδος μιλάμε. Σχεδόν όλα τα streams σήμερα προέρχονται από καλλιτέχνες της ραπ. Όσον αφορά στην ηλεκτρονική μουσική, η αλήθεια είναι ότι εδώ και περίπου δέκα χρόνια τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αλλά ακόμα καταφέρνουμε να βρίσκουμε πολύ ενδιαφέροντα και δημιουργικά projects που παρακολουθούμε στενά.

Ένα μίνι spoiler

>Ποια είναι τα σχέδιά σας στο εξής;
Το πλάνο είναι απλό: Θα είμαστε σε περιοδεία μέχρι τον Οκτώβριο. Spoiler alert, ετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο διάλειμμα προκειμένου να ξεκουραστούμε και να πάρουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε για να δουλέψουμε πάνω στο τρίτο μας album.

>Διάβασε ακόμη: Μία εντελώς Τσίου επιστροφή

>Και τι να περιμένουμε από το αποψινό σας live στο Ωδείο Αθηνών;
Είναι η πρώτη φορά που θα παίξουμε στην Αθήνα. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα συναντήσουμε το κοινό μας εδώ. Απόψε θα απολαύσετε ένα συνδυασμό από τα δύο album μας, τραγούδια από τα mixtapes μας και αρκετές ακυκλοφόρητες εκπλήξεις.

*Οι Bon Entendeur εμφανίζονται απόψε στο Ωδείο Αθηνών στο πλαίσιο της περιοδείας τους Minuit tour. Το line up της βραδιάς συμπληρώνουν οι K.atou και DJ Snatch. Περισσότερες πληροφορίες για το live, βρίσκεις εδώ.

**Για μίνι προθέρμανση, άκουσε ολόκληρο το Minuit εδώ:


Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος