Τα κορυφαία τραγούδια του 2021

Μία μικρή αναδρομή στα 20 καλύτερα ξένα singles που ακούσαμε φέτος.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ανέκαθεν, τα πιο αγαπημένα μου κείμενα είναι εκείνα των μουσικών ανασκοπήσεων της χρονιάς που πέρασε. Αντίστοιχα, αποτελούν και τα πιο δύσκολα, γιατί για να αποφασίσεις ποια είναι τα 10 (που στην προκειμένη περίπτωση έγιναν 20 στην πορεία) καλύτερα τραγούδια του 2021 ή τα 10 καλύτερα albums, χρειάζονται ώρες ατελείωτης ακρόασης και μπόλικου γράψε-σβήσε μέχρι να αισθανθείς ότι οι επιλογές σου είναι δίκαιες. Επειδή όμως, το αυτί και οι γνώμες είναι έτσι κι αλλιώς υποκειμενικά, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η παρακάτω λίστα στο σύνολό της έχει περισσότερο εναλλακτική χροιά και έχει δημιουργηθεί με κριτήριο α. τις φορές που άκουσα τα κομμάτια αυτά στο Spotify, τις μεταδόσεις τους στο ραδιόφωνο και γ. την ημερομηνία κυκλοφορίας τους.

Το Love Tonight από Shouse για παράδειγμα, που έπαιξε παντού φέτος, κυκλοφόρησε το 2017. Παρεμπιπτόντως, όπως θα διαπιστώσεις, δεν πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας στο περσινό τεύχος του Μαρτίου. Κάποιους από τους καλλιτέχνες που ακολουθούν, είχαμε ήδη γράψει ότι θα μας απασχολήσουν στα χρόνια που θα 'ρθουν, όπερ και εγένετο. 

*Οι καλλιτέχνες εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά 

Adele - Love Is A Game

Ποιος θα το πίστευε πίσω στο 2008, όταν κάποιοι από εμάς μεταδίδαμε με πάθος το Chasing Pavements στο ραδιόφωνο ότι θα έφτανε 13 χρόνια μετά το 4ο album της Adele να είναι talk of the town και εκείνη μία σούπερ σταρ. Ύστερα από μία αποχή 6 χρόνων από τη δισκογραφία, η Βρετανίδα θεά επέστρεψε στην πιο Winehousική της εκδοχή, δημιουργώντας ένα δίσκο με τραγούδια που αποτίουν φόρο τιμής στη soul, την ποιοτική R&B και τα '60s. Οι αναμφισβήτητες επιτυχίες του album είναι το Oh my God και το Can I Get It (άντε και το πρώτο single Easy On Me), αλλά προσωπικά ξεχωρίζω αυτό.

Arlo Parks - Hope

Η τραγουδίστρια, συνθέτης και ποιήτρια Arlo Parks έχει μία μεθυστική φωνή που ό,τι και να τραγουδήσει λειτουργεί θεραπευτικά στα αυτιά μας. Πολύ καλό και το Hurt, όμως, το Hope μέσα από το Collapsed In Sunbeams είναι εκείνο που ρεαλιστικά μας χρειάζεται περισσότερο στους χαλεπούς πανδημικούς καιρούς. 

>Διάβασε ακόμη: Jean-Michel Jarre, είσαι πάντα τόσο cool;

Billie Eilish - NDA

To Happier Than Ever ήρθε σηματοδοτώντας αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών της, αλλά και τον ήχο της. Σαφέστατα, ο 2ος προσωπικός δίσκος της Billie Eilish έφερε την ευθύνη της σαρωτικής επιτυχίας του πρώτου και αν μπορέσεις να ξεπεράσεις τις υπάρχουσες υψηλές προσδοκίες, θα χαρείς περισσότερο την έκπληξη του εν λόγω single.

Bon Entendeur - Alba ft. Sofiane Pamart

Γνωστοί για τις διασκευές τους σε ξεχασμένα διαμάντια από τα ‘70s και τα ‘80s, οι Γάλλοι Bon Entendeur μας θύμισαν πως μερικές φορές ένα τραγούδι δε χρειάζεται ούτε μισή λέξη για να είναι υπέροχο.

Bonobo - Rosewood

To album Fragments έρχεται στις 14 Ιανουαρίου και αν κρίνουμε από το Rosewood και το Shadows που μας πέταξε σαν τυράκι ο Bonobo πριν την εκπνοή του χρόνου, θα είναι πολύ δυνατό.

>Διάβασε ακόμη: Η Julien Baker και η αιώνια λιακάδα ενός μουσικού μυαλού

Bruno Mars, Anderson .Paak, Silk Sonic - Leave the Door Open

Με το Leave The Door Open να παίζει, φαντάζομαι τους Boyz II Men να κλαίνε από ζήλεια κάπου σε κάποια χώρα. Η συνεργασία Bruno Mars και Anderson .Paak επισφραγίστηκε με ένα γλυκύτατο κομμάτι βγαλμένο από τα μέσα της δεκαετίας του '70.

Daphne Lawrence - In Your Eyes

Τι ωραίο να ξέρεις πως αυτό το σούπερ καλοκαιρινό, pop τραγούδι είναι φτιαγμένο από Ελληνίδα που ξέρει να τραγουδάει και να γράφει μουσική. Η Daphne Lawrence έχει πολύ μέλλον αρκεί να συνεχίσει έτσι.

HAERTS - Shivering

Έτσι ακούγεται η indie pop δια χειρός ενός ντουέτου από τη Γερμανία με βάση τη Νέα Υόρκη. Οι HAERTS κατά καιρούς έχουν συνοδεύσει σε περιοδείες ονόματα όπως οι London Grammar και οι Shout Out Louds και ήδη μετρούν 3 δίσκους στο ενεργητικό τους.

Jack Savoretti - When You're Lonely

Μας χρωστούσε μία μεγάλη συναυλία και το πλήρωμα του χρόνου ήρθε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάποιοι βέβαια, από εμάς είχαμε προλάβει να πάρουμε μία μικρή γεύση από Savoretti στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου προ κορωνοϊού, όταν το What More Can I Do έπαιζε ασταμάτητα σε όλα τα ραδιόφωνα. Όπως και να έχει, το When You're Lonely από το album Europiana είναι το τραγούδι με τις περισσότερες επαναλήψεις στο Spotify μέσα στο 2021 και προφανώς δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Θυμήσου εδώ, τη συνέντευξη του Jack στο Esquire. 

JMSN - Don't Make Me Change

O Christian Berishaj ή αλλιώς Jameson μετρά ήδη 6 ολοκληρωμένα LPs. Το τελευταίο του ακούγεται πραγματικά ολόκληρο, χωρίς να χρειαστεί να παρακάμψεις κάποιο τραγούδι, αλλά το Don't Make Me Change κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Jorja Smith - All of This (Jorja Smith X GuiltyBeatz)

Η 24χρονη σήμερα Smith έχει βάλει το δικό της λιθαράκι για την αναγέννηση της (neo) soul. Αρέσκεται πολύ σε συνεργασίες και ίσως τελευταία να έπρεπε να είναι λίγο πιο επιλεκτική σε αυτό το πλαίσιο, γιατί αριστουργήματα όπως το All Of This κινδυνεύουν να περάσουν στα ψιλά γράμματα.

Joy Crookes - 19th Floor 

Μετά από 3 EPs, ήρθε η ώρα για το πρώτο ολοκληρωμένο album της Joy Crookes, αυτού του ταλαντούχου πλάσματος με καταγωγή από Μπαγκλαντές και Ιρλανδία. Το εξαιρετικά εθιστικό Feet Don't Fail Me Now έπαιξε παντού και μας θύμισε Iyeoka, το When You Were Mine τα πάει επίσης καλά σε μεταδόσεις, όμως το 19th Floor από το Skin νομίζω πως παρουσιάζει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Στο live της στο Lafayette του Λονδίνου που είχα την τύχη να παρακολουθήσω μέσω live streaming δε μου έκανε τόση εντύπωση, πρόκειται για ένα κατά βάση ραδιοφωνικό τραγούδι που θα μπορούσε να φέρει την υπογραφή του Moby στην παραγωγή.

>Διάβασε ακόμη: Οι Still Corners και τα τραγούδια της ερήμου

Jungle - Keep Moving

Τους είχε φέρει το Plissken προ κορωνοϊού στην Τεχνόπολη και ήταν τόσο ξεσηκωτικοί και στο live τους. Το Loving in Stereo έχει μέσα αυτόν εδώ τον ύμνο που μας παρακινεί να μην το βάζουμε ποτέ κάτω.

Little Simz - Introvert

"Πάντα ήθελα να φτιάχνω κλασικά albums, πάντα ήθελα να φτιάχνω μουσική που θα αντέχει στο τεστ του χρόνου", είχε δηλώσει στο BBC νωρίτερα μέσα στο 2021. Αν μη τι άλλο, με το Sometimes I Might Be Introvert η Little Simz έγινε μεγάλη.

Madrugada - Nobody Loves You Like I Do

O Sivert έβγαλε ένα ακόμη τραγούδι για να στοιχειώνει τα βράδια μας. Τόσο απλά. 

Miles Kane feat. Corinne Bailey Rae - Nothing's Ever Gonna Be Good Enough

Από αλλού την περιμέναμε την έκπληξη και από αλλού μας ήρθε μέσα στο 2021. O Miles Kane αποφάσισε να επανεφεύρει εαυτόν, να... Change The Show όπως λέγεται ο νέος του δίσκος που κυκλοφορεί στις 21/01. Περισσότερα για τον ίδιο και το επόμενο δισκογραφικό του βήμα, θα διαβάσεις σε συνέντευξή του στο Esquire, προσεχώς.

Peggy Gou - I Go

Σε περίπτωση που ήσουν στο dj set της στο ballroom του Athenaeum Intercontinental στις 6 Νοεμβρίου, διαπίστωσες ιδίοις όμμασι την απίστευτη απήχησή της στο ελληνικό κοινό. Η Peggy Gou ξέρει πώς να μας κάνει να χορεύουμε και το I Go είναι μία πολύ ωραία oldschoolιά που θα μπορούσε άνετα να είχε κυκλοφορήσει στα τιμημένα '80s των Human League.

>Διάβασε ακόμη: Η πιο πλήρης playlist του φετινού καλοκαιριού

Seba Campos - Canto al Sol 

Με καταγωγή από τη Χιλή και βάση του τη Γερμανία, κατάφερε να παίξει σε όλα τα beach bars της Ελλάδας. Αν ο Seba Campos ήθελε να φέρει τον ήλιο του Santiago στο Ruhrpott πάντως, το κατάφερε και με το παραπάνω.

Scratch Massive feat. Chloe - Closer (Doeld remix)

Κι όμως, πάνε δέκα χρόνια από όταν η Zoe Cassavetes σκηνοθετούσε το βίντεο κλιπ του single τους, Paris. Οι Γάλλοι Maud Geffray και Sébastien Chenut συνεχίζουν να διαπρέπουν στη synthwave και την ηλεκτρονική μουσική και το Closer είναι η απόδειξη.

Telenova - Bones

Με ορίζοντα την dream pop των '70s, οι Telenova παντρεύουν ιδανικά τη γλύκα της Angeline Armstrong με την τεχνογνωσία των Miami Horror και Slum Sociable. Το Bones είναι τραγούδι δεύτερης ανάγνωσης, αλλά όντως, στη δεύτερη κολλάς μαζί του. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.