O Vangelis κατέκτησε τον Παράδεισο με τα πλήκτρα του

Η πορεία του από τους Forminx και τους Aphrodite's Child μέχρι το #1 στο Billboard, τα soundtracks και τη συνεργασία με τη NASA.

Πληκτράς. Ένας φοβερός πληκτράς από τον Βόλο, γεννημένος μουσικός, ο οποίος ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη μουσική στα τέσσερά του χρόνια και αναπαρήγαγε ό,τι άκουγε από μνήμης - δεν ήθελε να μάθει να διαβάζει τις νότες στο πεντάγραμμο. Αυτό ήταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου που έγινε Vangelis και κατέκτησε τον δικό του Παράδεισο, τη δική του Αμερική, τον κόσμο αλλά και το διάστημα -από το 1995, ένας ελάσσων πλανήτης φέρει προς τιμήν το όνομα 6354 Vangelis- με τη μουσική του.

Στις καρδιές των περισσότερων από εμάς θα μείνει για τα soundtracks που έγραψε, κυρίως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Για το Chariots of Fire, το Blade Runner και το 1492: Conquest of Paradise. Άλλωστε, η μουσική που συνέθεσε για τη μεγάλη οθόνη ήταν εκείνη με την οποία αναγνωρίστηκε το μεγαλείο του από ένα πραγματικά massive κοινό.

Από τους Forminx στους Aphrodite's Child 

Ο 'διεθνής' κατά πώς τον προσωνομάζει ο εγχώριος Τύπος Vangelis ήρθε στη Γη στις 29 Μαρτίου του 1943, διένυσε μια αστρική μουσική πορεία γεμάτη ηλεκτρονικούς, ροκ και κλασικούς ήχους και έφυγε για το διάστημα στις 17 Μαΐου, πεθαίνοντας στο Παρίσι, από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η επίσημη 'επαγγελματική' πορεία του ξεκίνησε το 1963, όταν σχημάτισε με τρεις συμμαθητές του τους Forminx, με παραγωγό τον Νίκο Μαστοράκη. Μετά από κάποιες κυκλοφορίες που σημείωσαν επιτυχία στην Ευρώπη, η μπάντα διαλύθηκε κι εκείνος στράφηκε προς τη σύνθεση μουσικής για ταινίες.

> Διάβασε ακόμα: Αντίο Florian Schneider, πιονέρε της ηλεκτρονικής μουσικής

Το 1968 κι ενώ στην Ελλάδα είχαμε χούντα έφυγε για το Λονδίνο αλλά του αρνήθηκε η είσοδος στη χώρα. Έτσι, κατέληξε στο Παρίσι. Εκεί έγινε μέλος των Aphrodite's Child που γνώρισαν τεράστια επιτυχία, με τραγουδιστή τον Ντέμη Ρούσσο. Το 1972, κυκλοφόρησε το 666, το ιστορικό τους άλμπουμ, που θεωρείται ένα από τα πλέον κλασικά της ροκ μουσικής. Οι εμπορικές αναζητήσεις του γκρουπ, όμως, ήταν περιοριστικές για τη δημιουργικότητά του.

> Διάβασε ακόμα: Grimes, η κυβερνοπάνκ Αφροδίτη της ηλεκτρονικής σκηνής

Η μουσική πριν και μετά το Chariots of Fire

Ακολούθησαν πολλά solo projects και ενδιαφέρουσες συνεργασίες μέχρι να έρθει η τεράστια επιτυχία του κεντρικού θέματος για το Chariots of Fire, που έμεινε επί 4 εβδομάδες στο #1 του Billboard, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, έγινε μέχρι και μουσική υπόκρουση σε τηλεοπτικό σποτ των ζυμαρικών Barilla.

Στη συνέχεια, παράλληλα με τον κινηματογράφο, συνέθεσε μουσική για το θέατρο και projects παγκόσμιου βεληνεκούς. Τα είκοσι τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, σε projects όπως η Mythodea και το Juno to Jupiter, που ήταν το τελευταίο του άλμπουμ που κυκλοφόρησε πέρυσι.

Με όχημα τα πλήκτρα του και έναν εγκέφαλο που λειτουργούσε με τρόπο συναρπαστικό, πλέον, αν υπάρχει Παράδεισος, διατηρούμε τις αμφιβολίες μας, τον έχει κατακτήσει με την αστρική του σκόνη.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος