Ακούσαμε πρώτοι το I'm In, το νέο single των A-ha

Οι Νορβηγοί επιστρέφουν στη δισκογραφία τον ερχόμενο Οκτώβριο και εμείς μόλις πήραμε μία γεύση από τη νέα τους δουλειά.

Προτού ξεκινήσω να γράφω, υπήρξε αυτή η αμήχανη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι ένα συγκρότημα είναι εκεί από όταν θυμάσαι τον εαυτό σου. Και η συγκίνηση που ακολουθεί είναι διπλή, γιατί παραμένει ακμαίο, ανήσυχο και δημιουργικό. Σε απλούς αριθμούς, οι A-ha φέτος συμπληρώνουν 40 χρόνια από όταν δημιουργήθηκαν και διανύοντας αισίως την 5η τους δεκαετία ετοίμασαν κάτι παραπάνω από ένα ολοκληρωμένο album. Έτσι, από το θρυλικό πια Take On Me του 1985, φτάνουμε στο I’m In, τον προάγγελο του δίσκου True North που θα κυκλοφορήσει στις 21 Οκτωβρίου 2022 μέσω της Panik Records/Sony Music.

Πού έγκειται η πρωτοτυπία; Το True North, εκτός από την 11η δισκογραφική τους δουλειά είναι και ταινία, η οποία αφηγείται το ταξίδι της ηχογράφησης των νέων τους τραγουδιών, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2021 με φόντο τη νορβηγική πόλη Bodø, που απέχει περίπου 90χλμ μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο. Όπως εξηγούν οι ίδιοι άλλωστε, το κάθε τους album είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να αλλάξουν παραστάσεις και να βρουν διαφορετικούς δρόμους για να παρεκκλίνουν εσκεμμένα από τα συνηθισμένα. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, το True North προσπαθεί να αποτυπώσει μέσω των tracks του την άρρηκτη σύνδεσή μας με το περιβάλλον, καθώς και την αλληλεπίδρασή μας με αυτό.   

>Διάβασε ακόμη: Harry Styles, ο σταρ του σήμερα

"Αρχικά, είχαμε την ιδέα να κάνουμε μια ζωντανή ηχογράφηση σε studio”, λέει ο Paul που υπογράφει τα μισά κομμάτια του album - τα άλλα 6 φέρουν την υπογραφή του Magne. "Μετά, (σκεφτήκαμε) να βιντεοσκοπήσουμε τη ηχογράφηση, η οποία εξελίχθηκε σε μια παραγωγή με τη νορβηγική ορχήστρα, the Arctic Philharmonic, με την οποία συνεργαστήκαμε”, προσθέτει και αυτές οι πρώτες δηλώσεις εξάπτουν περισσότερο τη φαντασία μου για το τι πρόκειται να ακούσω. 

Ακούσαμε πρώτοι το I'm In, το νέο single των A-ha

Οι Α-ha είναι μέσα σε όλα

Πατάω play στο πολύτιμο link του I’m In. "Give in, don't give up", ακούω να ερμηνεύει ο Morten Harket και συνεχίζει: "Breathe in, just breathe, there are times, good times after these”. Οι στίχοι σκέτοι παραπέμπουν εύκολα σε motivation τσιτάτα που οι περισσότεροι λιώσαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας για να παίρνουμε κουράγιο, όμως η μουσική είναι τόσο υποβλητική σε αυτήν τη μπαλάντα που αμέσως δημιουργείται η αίσθηση ότι κρυφοκοιτάς τους A-ha να πακετάρουν για να σαλπάρουν προς άγνωστο προορισμό. Ο ήχος στο μεταξύ, αναπόφευκτα διαθέτει γνώριμα στοιχεία: Τα ορχηστρικά σημεία ανήκουν στο μουσικό Kjetil Bjerkestrand, με τον οποίο η μπάντα έχει ξανασυναντηθεί το 1994 στο single Shapes That Go Together.

>Διάβασε ακόμη: Jean-Michel Jarre, είσαι πάντα τόσο cool;

Πόσο ευρηματικό μπορεί να είναι ένα συναισθηματικό κομμάτι, όταν κουβαλάς 40 χρόνια στην πλάτη σου; Συχνά παίζει ρόλο το πόσο ανοιχτοί είμαστε εμείς και η διάθεσή μας απέναντί του. Πόσο έτοιμοι είμαστε για να μας συμπαρασύρει στη μελωδία του, να πάρουμε ανάσες και να δημιουργήσουμε εικόνες μέσα από αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση, η ηρεμία που αποπνέει λειτουργεί σα βάλσαμο σε καιρούς που οι σκέψεις πνίγουν κάθε πρωτοβουλία. Καλύτερα φυσικά, τα λέει ο Magne που το δημιούργησε κιόλας: 

"Το I’m In είναι ένα τραγούδι για την απόλυτη αφοσίωση και μια ένδειξη υποστήριξης σε κάποιον που έχει προβλήματα. Η αληθινή αφοσίωση είναι ένα άλμα πίστης. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να προσφέρεις αφοσίωση και υποστήριξη με ανιδιοτέλεια, αλλά αυτό χρειάζεται για να καταφέρεις να σου συμβούν τα πάντα– αγάπη, φιλία, αλλαγή, αυτοβελτίωση, καριέρα, ένας καλύτερος κόσμος. Εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, όμως όλα ξεκινάνε με πυγμή και ύστερα βγαίνουν και οι λέξεις. Μετά απαιτεί μόνο σκληρή δουλειά, για να συνειδητοποιήσεις τις δυνατότητες που έχει η αφοσίωσή σου για το κόσμο. Χωρίς πυγμή, όλα αλλάζουν με σκέψεις, αμφιβολίες και φόβο. Απλά πες: ‘I’m in’”.


Πληροφορίες

-Το I’m In των A-ha και το βίντεο που το συνοδεύει μέσα από την ταινία True North κυκλοφορεί αύριο, 8 Ιουλίου.

-Το album ‘True North’ κυκλοφορεί στις 21 Οκτωβρίου 2022. Οι εκδόσεις είναι: CD, διπλό μαύρο LP από ανακυκλωμένο υλικό heavy black vinyl, μια deluxe έκδοση σε περιορισμένη έκδοση (με hard-cover βιβλίο 40 σελίδων, 2 x LPs, CD και μια κάρτα USB); digital audio long-play για download και streaming. Το Pre-order είναι διαθέσιμο από αύριο, 8 Ιουλίου 2022 στην ιστοσελίδα ahatruenorth.com

-Η ταινία True North θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο στα τέλη του καλοκαιριού και θα είναι διαθέσιμη προς ενοικίαση και αγορά στις 21 Οκτωβρίου 2022.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.