Ο Bengoa φτιάχνει πια μουσική για τα κόκκινα μέρη σου

Μία κουβέντα με την μουσική περσόνα του Bengoa (aka Στάθης Καριπίδης), με αφορμή την κυκλοφορία της νέας του δουλειάς.

Μουσικός παραγωγός, DJ, ιδρυτής σε δύο labels, περσόνα της πόλης. Ο Bengoa aka Στάθης Καριπίδης κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό τη νέα του δουλειά, Music For Your Red Parts. Μιλά για αυτήν στο Esquire καθώς και για την έμπνευση, την πορεία μίας σκηνής μάλλον ξένης στο mainstream ελληνικό κοινό, την επιτυχία και την αποτυχία. 

Αρχικά, τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα σου δουλειά, Music For Your Red Parts;

Είναι η δουλειά για την οποία έχω αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο στην έως τώρα δισκογραφία μου. Είναι προϊόν ατελείωτων ωρών στο στούντιο και ίσως ο πιο "εσωτερικός", ώριμος δίσκος που έχω κάνει. Βρισκόταν για χρόνια στα σκαριά, ο χρόνος όμως για να τελειώσει βρέθηκε μέσα στις καραντίνες του 2020 και του 2021 - με αυτό εννοώ πως οι απαιτήσεις ενός τέτοιου project, που περιλαμβάνει πολλά φυσικά όργανα και τραγούδια, είναι μεγάλες, όσον αφορά τον όγκο των εγγραφών και το χρόνο που χρειάζεται για την επεξεργασία και την παραγωγή.

Έτσι λοιπόν, όταν η ζωή "σταμάτησε" να τρέχει τόσο γρήγορα, κόπηκαν τα DJ sets και τα ταξίδια, υπήρξε ο χρόνος ώστε να επικεντρωθώ στο 100% σε κάτι που ήθελα πραγματικά πολύ να κάνω. Και να που έγινε. Έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε και έτσι όπως αρέσει στον κόσμο: Είναι μελαγχολικός δίσκος, υπνωτικός, σέξι και εγκεφαλικός. Έτσι τουλάχιστον ένιωθα εγώ όταν τον έφτιαχνα. Στους μήνες που κυκλοφορεί έχω ακούσει διάφορα. Άλλοι "κλείνουν τα μάτια και χάνονται" όταν το ακούν, άλλοι "απομονώνονται και μελαγχολούν". Χαίρομαι πολύ, γιατί ακριβώς γι' αυτό το λόγο υπάρχει.

Γιατί αποφάσισες να κάνεις -και να συνεχίσεις να κάνεις- ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα; Δεν είναι λίγο τρελό το εγχείρημα; 

Τώρα είναι αργά για να αλλάξω Μπάμπη μου (γέλια). Θα έλεγα πως τρελό ήταν πριν από 25 χρόνια, όταν πήρα την πρώτη απόφαση, πραγματικά δεν είχα ιδέα τι με περιμένει. Αν είχα όμως την ευκαιρία να γυρίσω το χρόνο πίσω όμως, πάλι το ίδιο θα έκανα. Ή μάλλον θα αφηνόμουν να με κατακτήσει, διότι κάποια πράγματα σε διαλέγουν αυτά, δεν τα επιλέγεις εσύ. Είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω.

Ο Bengoa φτιάχνει πια μουσική για τα κόκκινα μέρη σουΘεόφιλος Γεροντόπουλος

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον χωρίς καμία τέτοια κουλτούρα, σε μία επαρχιακή πόλη όπως είναι η Αλεξανδρούπολη, που αντιλαμβάνεσαι πως ήταν τρομερά δύσκολο να ξεφύγεις στα νιάτα σου από τις μουσικές που επικρατούσαν στα εφηβικά πάρτι. Συνέβη όμως, ήταν και free το MTV τότε. Λίγο αυτό, λίγο η μάνα μου που άκουγε ποιοτικά πράγματα στο σπίτι, όλα συνέβαλλαν στο να γίνει. Και φυσικά χαίρομαι πολύ γι' αυτό.

Και η έμπνευση, από πού έρχεται; Τι είναι αυτό που σε καθορίζει και σε διαφοροποιεί σαν καλλιτέχνη;

Η έμπνευση βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στους ανθρώπους, στις σχέσεις, στην επικοινωνία, στην αγάπη, στο σκοτάδι, στα ταξίδια. Στη μουσική που αγαπώ και σε εικόνες, είτε αυτές είναι από τη φύση, είτε από το σινεμά που λατρεύω. Κοιτάζοντας πίσω στα χρόνια και παρακολουθώντας συναδέλφους, μπορώ να πω πως ο τρόπος με τον οποίο δουλεύω είναι εκείνος που με καθορίζει. Με αυτό εννοώ πως υπηρετώ μία εντελώς μίνιμαλ αισθητική, με την αντίληψη του απολύτως απαραίτητου.

BENGOA 22

Δεν έχω ένα τεράστιο στούντιο, ούτε δωμάτια γεμάτα με πανάκριβα σινθεσάιζερ. Δεν έχω σούπερ-ντούπερ υπολογιστή και τα καλύτερα ηχεία. Όλα αυτά ίσως και να μου χάριζαν πανικό, να με έκαναν να χαωθώ - δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν κάποιοι. Δεν μπορώ να έχω ατελείωτες επιλογές και να κάνω κάτι μέσα από αυτές. Θέλω να έχω λίγες και να κάνω αρκετά πράγματα με αυτές. Αυτή η πορεία νομίζω πως έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να είναι συγκροτημένος ο ήχος μου και ίσως -ίσως λέω- να έχει αποκτήσει κάποιο χαρακτήρα. Έτσι νιώθω ευτυχής στο στούντιο και έτσι πορεύομαι.

Τι σημαίνει επιτυχία και αποτυχία για σένα; Και πώς τα διαχειρίζεσαι;

Μπορώ να σου πω σίγουρα για την αποτυχία, που ισοδυναμεί με εξέλιξη. Για την επιτυχία δεν ξέρω, όταν μου τύχει θα σου πω (γέλια).

Πώς βίωσες την πορεία της dance σκηνής στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια; Τι θα ήθελες να δεις στα μουσικά δρώμενα στο άμεσο και το πιο μακρινό μέλλον και, κυρίως, τι σκοπεύεις να κάνεις εσύ γι' αυτό; 

Τα τελευταία 25 χρόνια παρατηρώ πως δεν υπήρξε ποτέ συλλογική προσπάθεια, κάτι που βλέπω να βγαίνει τώρα στην επιφάνεια. Σαν να ήμασταν λίγοι όλο το προηγούμενο διάστημα και κάπως να αγκομαχούσαμε για να ακουστούμε, να γεμίσουμε μαγαζιά, να κάνουμε δίσκους, να τρέξουμε τα πράγματα. Ζούσαμε όμως καλές στιγμές που μας έδιναν δύναμη να συνεχίσουμε έως ότου έρθει κάτι καλύτερο και μαζικότερο. 

BENGOA 23Θεόφιλος Γεροντόπουλος

Μακάρι να γίνει τώρα αυτό, καθώς βλέπω τα πράγματα να προχωρούν, κάτι το οποίο μόνο θετικό μπορεί να είναι. Έφτιαξα μία δισκογραφική εταιρεία το 2019 και δε σου κρύβω πως πριν από 1,5 χρόνο ήμουν με μία βαλίτσα στο χέρι, έτοιμος να φύγω. Πλέον όμως έχουμε 2022, έχω κάνει άλλη μία εταιρεία, ετοιμάζομαι να κάνω άλλον έναν δίσκο τον Νοέμβριο με τα b-sides του άλμπουμ μου - τα δύο από τα εννιά κομμάτια θα έχουν μάλιστα ελληνικό στίχο. Δεν ξέρω, ίσως θέλω να είμαι εδώ τώρα που διαμορφώνεται κάτι φρέσκο.

> Διάβασε ακόμη: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη μουσική του Hustle

Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις τι θα συμβεί αύριο. Ετοιμαζόμαστε μαζί με την ομάδα μου να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ. Μάλλον εδώ θα είμαι και θα προσπαθώ να σπρώξω τα πράγματα, να βάλω το δικό μου λιθαράκι, αν μπορώ και δύο, ώστε να διαμορφωθεί μία βάση που θα κρατήσει μία νέα, μεγαλύτερη εγχώρια σκηνή ηλεκτρονικής μουσικής. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης