Στον Gangsta's Paradise του Coolio

Μια ματιά σε όλα όσα δε γνωρίζαμε για τον 59χρονο ράπερ πριν από την είδηση του θανάτου του.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Artis Leon Ivey Jr. γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια την 1η Αυγούστου του 1963 για να βρεθεί στην κατάλληλη ηλικία στο φημισμένο Κόμπτον της Καλιφόρνια και να γίνει μέλος της West Coast, χωρίς ωστόσο να εμπλακεί ενεργά στις "μαύρες" στιγμές των 90s. Μέχρι το 1987 είχε ήδη μετονομαστεί σε Coolio και προλάβει επίσης να δημιουργήσει το πρώτο του single. Τα '90s άλλωστε, δε σημαδεύτηκαν μόνο από τους "τυχαίους θανάτους" των ράπερς, αλλά και από τη σπουδαία μουσική τους. Το Gangsta's Paradise ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη ραπ επιτυχία της εν λόγω δεκαετίας, το πρώτο σημαντικό σκαλοπάτι προς τη δόξα για εκείνον.

Ήταν το κομμάτι που του άλλαξε τη ζωή. Από το Κόμπτον τον έφερε στα αυτιά του υπόλοιπου κόσμου. Αποτέλεσε soundtrack της ταινίας Dangerous Minds με τη Michelle Pfeiffer, που αργότερα βρέθηκε στο Νο1 όλων των αμερικανικών charts για το 1995, ενώ το ίδιο συνέβη και σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Με αυτό κέρδισε το βραβείο Grammy, την ίδια στιγμή που ο δίσκος πούλησε περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα. 

Η mainstream εκδοχή της hip hop

Ο Coolio που πέθανε σε ηλικία 59 ετών, ήταν μέλος της γενιάς που μετέτρεψε την hip hop σε κάτι mainstream, κατακτώντας την κορυφή των charts. Φαινόταν σκληρός αλλά ήταν ένας προσιτός που ήθελε να φτιάχνει μουσική. Κάπου μάλιστα, στο δρόμο για τη δόξα, αυτός και ο θρύλος της country, Kenny Rogers έγιναν φίλοι και έφτιαξαν ένα τραγούδι με τίτλο "The Hustler". 

"Ως φίλος του Coolio, θα κάνω ό,τι θέλει να κάνω", δήλωσε ο Rogers σε συνέντευξή του στο MTV σχετικά με τη συνεργασία τους, μια hip hop ανανέωση του "The Gambler", του κομματιού που ο τραγουδιστής είχε κάνει επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σήμερα, η σύζευξη rap-country μπορεί να μη μοιάζει πρωτοποριακή, αλλά αν το Old Town Road του Lil Nas X προκάλεσε όλη αυτή τη φασαρία εν έτει 2019, σκέψου τι ζημιά είχε γίνει με τη σύνδεση Coolio και Rogers το 1998. "Μου αρέσει να δουλεύω με ανθρώπους που δεν θα περίμενες να είμαι μαζί τους. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα να ασχοληθώ κάπως με μια άλλη μορφή μουσικής. Η συμφωνία που είχαμε είναι ότι το μήνυμα έπρεπε να είναι θετικό", δήλωσε τότε ο Rogers. 

Στον Gangsta's Paradise του CoolioSteve Eichner/Getty Images

Ο κινηματογραφικός Coolio

Πέρα από τη μυθική επιτυχία που σημείωσε στο Dangerous Minds με το soundtrack του, ο Coolio ήταν και ταλαντούχος ηθοποιός. Εμφανίστηκε σε δεκάδες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ξεκινώντας με ένα guest spot ως ο ίδιος στο "Martin" (1995), οι συμμετοχές του Coolio περιλαμβάνουν το τηλεοπτικό spin-off "Dangerous Minds" (1996), "Sabrina the Teenage Witch" (1996), "Batman & Robin" (1997), "The Nanny" (1998), "Tyrone" (1999), "Midnight Mass" (1999), "Charmed" (2002), "Star-ving" (2009), "Futurama" (2001, 2010) και "Gravity Falls" (2012).

> Διάβασε ακόμη: Tα 5 πιο δημοφιλή μουσικά βίντεο όλων των εποχών στο YouTube

Σύμφωνα με το IMDb, ο Coolio είχε τρεις ταινίες στα σκαριά: Rob Margolies' "Bobcat Moretti", μια ταινία με τέρατα με τίτλο "It Wants Blood 2" και μία ακόμη τηλεοπτική ταινία "Vegas High". Πρόσφατα συμμετείχε στο Riot Fest του Σικάγο στις 18 Σεπτεμβρίου.

Πού είχε χαθεί ο Coolio όμως;

Μετά από το Gangsta's Paradise πολλοί από τους θαυμαστές του περίμεναν ότι θα κυριαρχούσε στη σκηνή για χρόνια, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ. Αντ' αυτού, ο Artis Leon Ivey Jr. πέρασε στην αφάνεια. Η δισκογραφική του εταιρεία τον εγκατέλειψε μετά από μια άνευρη εμπορική απόδοση ενός άλμπουμ, ενώ έγινε γνωστό εκείνη την περίοδο ένα περιστατικό κατά το οποίο τον λήστεψαν και τον μαχαίρωσαν αφού προσπάθησε να βουτήξει στη σκηνή. Οι προκλήσεις στο μεταξύ, δε σταμάτησαν εκεί. 

Το 2001, απαγγέλθηκαν στον ράπερ κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για μεταφορά κρυμμένου όπλου σε όχημα. Επίσης, το 2009 συνελήφθη για κατοχή βάσης κοκαΐνης, ενώ το 2013 κατηγορήθηκε και για ξυλοδαρμό. Αργότερα, το 2016, συνελήφθη και πάλι αφού βρέθηκε ένα κλεμμένο και γεμάτο πιστόλι στις αποσκευές του στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.  Ο Coolio δήλωσε ένοχος και του επιβλήθηκε τριετής αναστολή και υποχρεώθηκε να εκτελέσει 45 ημέρες κοινωφελούς εργασίας. Στο ενδιάμεσο παραδόξως, δε σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τη μουσική.  

Όσον αφορά στην προσωπική ζωή και την περιουσία του, ο Coolio υπήρξε παντρεμένος για 4 χρόνια με την Josefa Salinas, με την οποία απέκτησε 6 παιδιά. Eπιχείρησε επίσης να ασχοληθεί με τη μαγειρική. Το 2008 έτρεξε μια διαδικτυακή σειρά με τίτλο Cookin' with Coolio μέσω της Omnivision Entertainment. Έγραψε ένα βιβλίο μαγειρικής με τίτλο Coolio: 5 Star Meals at a 1 Star Price. Η συνολική του περιουσία δεν ξεπερνούσε το 1,5 εκατομμύριο δολάρια και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αγωγές που αντιμετώπισε και στους διακανονισμούς που υποχρεώθηκε κάνει στα τελευταία χρόνια της ζωής του. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.