Η πολυτάραχη ζωή του George Harrison

Το πρώην "σκαθάρι" είχε γεννηθεί σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 81 χρόνια και εμείς ρίχνουμε μία ματιά στον περιπετειώδη βίο του.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 25 Φεβρουαρίου 2024

Ο George Harrison μπορεί να έμεινε στην ιστορία ως ο "ήσυχος Beatle", ωστόσο η επιρροή του στη μουσική του 20ου αιώνα έχει αποδειχθεί τεράστια. Ήταν το νεότερο μέλος των Σκαθαριών και δυσκολεύτηκε να μπει στο συγκρότημα, πριν ακόμα γίνουν Beatles. O George Harrison γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτήν πριν από 81 χρόνια και μπορεί να ήταν βασικό μέλος της σπουδαιότερης -για πολλούς- μπάντας στην ιστορία, όμως έζησε μια ζωή γεμάτη εμπόδια.

Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1943 στο Wavertree του Λίβερπουλ. Στην αυτοβιογραφία του 1980, "I, Me, Mine" ο Harrison αναφέρθηκε στα φτωχά παιδικά του χρόνια, όταν ζούσε σε ένα πραγματικά μικρό σπίτι χωρίς ζεστό νερό και τουαλέτα. 

Το 1954, η μεγάλη απόσταση που είχε να διανύσει με το λεωφορείο, δεν τον απέτρεψε από το να σπουδάσει στο Liverpool Institute. Παρόλο που, όπως είπε, χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να φτάσει στο σπίτι του, σε μια από αυτές τις διαδρομές έκανε την πρώτη του κανονική φιλία. Το άλλο παιδί που συναντούσε στο λεωφορείο ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερό του και λεγόταν Paul McCartney. Μαζί ξεκίνησαν να παίζουν μουσική και να αναλύουν τα πάντα.

Το ηλικιακό πρόβλημα

Στις 6 Ιουλίου 1957, ο 15χρονος τότε Paul παρακολουθούσε μια νεαρή, τοπική μπάντα με το όνομα The Quarrymen με μπροστάρη τον 17χρονο John Lennon. Αυτό ήταν. Γρήγορα έκανε τα πάντα για να ενταχθεί στο συγκρότημα. Όταν θέλησε να βάλει και τον 13χρονο Harrison στους Quarrymen, ο Lennon διαφώνησε. Ο McCartney γνώριζε φυσικά, ότι οι ικανότητες του σχολικού του φίλου George Harrison στην κιθάρα ξεπερνούσαν όλα τα ήδη υπάρχοντα μέλη. Εν τέλει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του McCartney στο ντοκιμαντέρ Living in the Material World, κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής με το λεωφορείο στο οποίο μετέβαιναν και τα τρία αγόρια, ο Harrison έπαιξε μια τέλεια εκτέλεση του τραγουδιού Raunchy, και έτσι ο Lennon πείστηκε να τον βάλει στο γκρουπ ως πρώτο κιθαρίστα.

Αυτή βέβαια, δεν θα ήταν η τελευταία φορά που η ηλικία του Harrison επηρέασε την καριέρα του. Κατά το Ultimate Classic Rock, όταν το γκρουπ άρχισε να δίνει συναυλίες στο Αμβούργο, αρχικά έπαιζε κυρίως σε δύο κλαμπ που ανήκαν σε έναν άνδρα ονόματι Bruno Koschmider. Μετά από ένα χρόνο, η δημοτικότητα του γκρουπ εκτοξεύτηκε αρκετά και του προσφέρθηκε περισσότερα χρήματα για ένα άλλο κλαμπ, οπότε ο Koschmider κάλεσε τις αρχές και έβαλε να απελάσουν τον Harrison, καθώς ήταν μόλις 17 ετών και θεωρούνταν ανήλικος για να εργαστεί στο Αμβούργο!

Η πολυτάραχη ζωή του George HarrisonHarry Hammond/V&A Images/Getty Images

Πώς προήλθε το παρατσούκλι "'ήσυχος Beatle"

Ενόσω οι Beatles γίνονταν ολοένα και πιο γνωστοί, κάθε μέλος αποκτούσε ένα παρατσούκλι: Ο John Lennon θεωρούνταν ο έξυπνος, ο Paul McCartney ο χαριτωμένος και ο Ringo Starr ο αστείος. Ο Harrison κέρδισε τον τίτλο του "ήσυχου Beatle" και ενώ ποτέ δεν παραπονέθηκε για το παρατσούκλι, οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά του το θεωρούσαν ανακριβές. Η New York Post έχει τη δική της εξήγηση: Όταν το συγκρότημα έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του 1964, ο Harrison υπέφερε από φαρυγγίτιδα και 40 πυρετό, γεγονός που τον κράτησε μέσα στο σπίτι, τη στιγμή που το υπόλοιπο συγκρότημα απολάμβανε τη Νέα Υόρκη. Η αδελφή του, Louise Harrison, η οποία τον φρόντιζε όσο ήταν άρρωστος, είπε ότι το παρατσούκλι του Harrison προήλθε εν μέρει επειδή "δεν είχε όρεξη να μιλάει πολύ, αφού ήταν άρρωστος".

Η περίεργη σχέση του με τα υπόλοιπα μέλη

Κατά τη διάρκεια μιας παλιάς συνέντευξης στο Rolling Stone, ο Harrison ισχυρίστηκε ότι ο McCartney δε βοηθούσε στη σύνθεση των τραγουδιών. "Το πρόβλημά μου ήταν ότι ήταν πάντα πολύ δύσκολο να μπω στο παιχνίδι, επειδή ο Paul ήταν πολύ πιεστικός από αυτή την άποψη", είπε ο George Harrison. "Όταν υπέκυπτε στο να παίξει σε ένα από τα κομμάτια σου, το έκανε πάντα καλά. Αλλά θα έπρεπε να κάνεις 59 τραγούδια του Paul για να ακούσει έστω και ένα δικό σου".

Η σχέση του Harrison και του Lennon αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, αλλά χειροτέρεψε σε μεγάλο βαθμό επειδή ο Harrison επιθυμούσε να εξελιχθεί ως τραγουδοποιός και ο Lennon συνδέθηκε περισσότερο με τη σύζυγό του, Yoko Ono. Τελικά δεν πρόλαβαν να τα βρουν ποτέ, αφού ο δεύτερος δολοφονήθηκε.

Ο κολλητός του παντρεύτηκε την πρώην γυναίκα του

Στα γυρίσματα τoυ A Hard Day's Night, ο 21χρονος George Harrison γνώρισε ένα νεαρό μοντέλο, την Pattie Boyd. Οι δυο τους ξεκίνησαν να βγαίνουν αμέσως και παντρεύτηκαν το 1966. Ένα από τα καλύτερα τραγούδια του Harrison όσο ήταν Beatle, το Something, γράφτηκε για την Boyd. Στο τέλος της δεκαετίας, ωστόσο, ο γάμος του τέθηκε σε κίνδυνο από έναν από τους πιο στενούς του φίλους. 

Ο Eric Clapton, όπως και ο Harrison, είχε κουραστεί από τις εσωτερικές διαμάχες της μπάντας του και είχε επιλέξει να συνεχίσει σόλο μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι δύο τους άρχισαν να συνεργάζονται εντός και εκτός στούντιο. Ο Clapton έπαιξε κιθάρα στο While My Guitar Gently Weeps του Harrison και ο Harrison υπέγραψε το τραγούδι Badge στο αποχαιρετιστήριο άλμπουμ του συγκροτήματος του Clapton. Την ίδια περίοδο, ο Clapton ερωτεύτηκε την Pattie Boyd Harrison.

Το 1971, ο Clapton, ως επικεφαλής του συγκροτήματος Derek and the Dominoes, έγραψε ένα ολόκληρο άλμπουμ για τον ανεκπλήρωτο έρωτά του για τη γυναίκα του καλύτερού του φίλου, με το κομμάτι Layla, να μένει στην ιστορία. Η Boyd δήλωσε σε συνέντευξή της ότι "πανικοβλήθηκε" μόλις άκουσε το τραγούδι. Τελικά, ο Clapton εξομολογήθηκε τον έρωτά του για εκείνη στον Harrison, ενώ οι τρεις τους βρίσκονταν σε ένα πάρτι. Παρότι δε συνέβη τότε κάτι, το 1974 η Boyd εγκατέλειψε τον Harrison εξαιτίας των απιστιών του και ξεκίνησε σχέση με τον Clapton. Ο Harrison δεν τους κράτησε κακία και ήταν προσκεκλημένος στο γάμο τους το 1979.

Η αδερφή του τον εκμεταλλευόταν 

Ο Harrison ήταν πολύ κοντά στη μεγαλύτερη αδελφή του, Louise. Σύμφωνα με την εφημερίδα River Front Times, από το 1980 και μετά, ο κιθαρίστας της έδινε μηνιαίο επίδομα 2.000 δολαρίων. Η απόφασή του πάρθηκε με σκοπό να την υποστηρίξει μετά από τους δύο αποτυχημένους γάμους της με αλκοολικούς. Λέγεται ότι της είπε: "Μην ξαναπαντρευτείς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεδομένης της δικής μου κατάστασης, η αδελφή μου να έχει οποιαδήποτε δυσκολία". Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ωστόσο, η Louise αποφάσισε να μετατρέψει το σπίτι όπου κάποτε έμενε ο νεαρός George Harrison σε κατάστημα με θέμα τους Beatles. Η είδηση ότι η αδελφή του εκμεταλλευόταν την εικόνα του ως Beatle, τον εξόργισε.

Η εταιρεία παραγωγής του χρεοκόπησε

Κατά τη διάρκεια της μουσικής του καριέρας, ο Harrison έγινε στενός φίλος με τους Monty Python. Ο Guardian αναφέρει ότι αφού καμία εταιρεία παραγωγής δεν ήθελε να βάλει πλάτη για το κλασσικό πλέον Life of Brian, ο Eric Idle τηλεφώνησε στον Harrison. Ο τελευταίος αφού διάβασε το σενάριο και μίλησε με τον μάνατζέρ του, ίδρυσε την HandMade Films και έβαλε υποθήκη το σπίτι του για να κάνει την παραγωγή της ταινίας, η οποία έμελλε να γίνει εμπορική και οικονομική επιτυχία.

Η HandMade Films έγινε σημαντικός παραγωγός για τον βρετανικό κινηματογράφο καθ' όλη τη δεκαετία του 1980. Σε αυτήν οφείλουν την καριέρα τους μεταξύ άλλων, ο Bob Hoskins, η Helen Mirren, ο Richard E. Grant και ο Paul McGann. Γύρω στα '90s όμως, και μετά από σειρά λαθών η εταιρεία βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο Harrison μήνυσε τον συνέταιρό του Dennis O'Brien για απάτη και αμέλεια και κέρδισε 11 εκατομμύρια λίρες.

Παραλίγο να τον δολοφονήσουν το 1999

Το άγχος που προκλήθηκε από την Beatlemania και τη δολοφονία του John Lennon έκανε τον Harrison να γίνει πολύ επιφυλακτικός απέναντι στο κοινό. Η ανησυχία του για την ιδιωτική του ζωή έγινε ακόμη μεγαλύτερη, όταν ένας νεαρός εισέβαλε στο σπίτι του και επιτέθηκε στον ίδιο και τη δεύτερη σύζυγό του το 1999.

Τη νύχτα της 30ης Δεκεμβρίου, γύρω στις 3:30 π.μ., ένας 33χρονος άνδρας ονόματι Michael Abrams διέρρηξε την έπαυλη του Harrison. Σύμφωνα με το Ultimate Classic Rock, ο Harrison προσπάθησε να τον αφοπλίσει, αλλά είχε ήδη προλάβει να τον μαχαιρώσει. Η σύζυγος του Olivia, τον χτύπησε με μια λάμπα, σώζοντας τον εαυτό της και τον σύζυγό της, ο οποίος είχε υποστεί σχεδόν θανάσιμα τραύματα στο στήθος.

Ο καρκίνος του φάρυγγα και το πρόωρο τέλος της ζωής του 

Ενώ ο θάνατος του John Lennon ήταν γρήγορος και βίαιος, ο Harrison πέρασε από μια αργή, επώδυνη διαδικασία, καθώς υπέφερε από καρκίνο του φάρυγγα και όγκο στον εγκέφαλο. Ο Harrison, καπνιστής για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, κατηγόρησε τη συνήθεια αυτή για τη διάγνωση του 1997. Αν και αρχικά, μετά από θεραπεία έδειξε να αναρρώνει, τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2001, χρειάστηκε να μπει στην Κλινική Mayo - αυτήν τη φορά επειδή είχε εμφανίσει καρκίνο στον πνεύμονα. Δύο μήνες αργότερα, υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία για όγκο στον εγκέφαλο στην Ελβετία, μετέβη επίσης στη Νέα Υόρκη για νέες επεμβάσεις, αλλά δεν τα κατάφερε. Απεβίωσε στις 29 Νοεμβρίου 2001 στο Λος Άντζελες. Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Paul McCartney, μόλις έμαθε τα νέα, είπε: "Ήταν ένας υπέροχος τύπος, ένας πολύ γενναίος άνθρωπος και είχε μια υπέροχη αίσθηση του χιούμορ. Είναι πραγματικά, απλά ο μικρός μου αδελφός".
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.