Όταν ο John Lennon συνάντησε για πρώτη φορά τον Paul McCartney

Σαν σήμερα το 1957, έγινε η ιστορική πρώτη γνωριμία μεταξύ του John Lennon και του Paul McCartney.

Στα χρονικά της μακράς μουσικής ιστορίας, λίγα συγκροτήματα έχουν αφήσει τόσο βαθύ, ανεξίτηλο σημάδι όσο οι Beatles. Κάνοντας το ντεμπούτο του στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το θρυλικό βρετανικό γκρουπ άλλαξε για πάντα τους κανόνες της δημοφιλούς μουσικής και αιχμαλώτισε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την υφήλιο. Φυσικά, τίποτα από αυτά δε θα είχε συμβεί, αν μία μέρα σαν σήμερα, δεν είχε συναντηθεί για πρώτη φορά ο John Lennon με τον Paul McCartney.

Όταν ο John Lennon συνάντησε για πρώτη φορά τον Paul McCartney William Vanderson/Fox Photos/Getty Images
Το 1964, ο Paul McCartney και ο John Lennon στα βραβεία Variety Club Showbusiness.

Ήταν 1957, όταν οι δύο έφηβοι από το Λίβερπουλ που έμεναν σε διαφορετικές γειτονιές και πήγαιναν σε διαφορετικά σχολεία, γνωρίστηκαν μέσω ενός κοινού φίλου, ενώ έπληττε την Ευρώπη ένα έντονο κύμα καύσωνα.

Ο Lennon, τότε, είχε προγραμματίσει να εμφανιστεί στο ετήσιο Woolton Parish Church Garden Fete, μια παρέλαση και υπαίθριο πανηγύρι στο οποίο εκείνος και το γκρουπ του, Quarrymen Skiffle, είχαν προσκληθεί να παίξουν.

Στα μέσα του πρώτου σετ τους, εμφανίστηκε ο 15χρονος Paul McCartney, ο οποίος παρακολουθούσε καθηλωμένος τον Lennon, καθώς, παρά τις υποτυπώδεις δεξιότητές του στην κιθάρα και την τάση του να αυτοσχεδιάζει στη θέση ξεχασμένων στίχων. Μετά τη συναυλία, ήταν η σειρά του McCartney να εντυπωσιάσει τον Lennon.

Ένας κοινός φίλος έκανε τη γνωριμία στο κοντινό αμφιθέατρο της εκκλησίας, όπου ο Lennon και το υπόλοιπο συγκρότημα κάθονταν σκυφτοί σε πτυσσόμενες καρέκλες. Τότε ο McCartney έβγαλε την κιθάρα που κουβαλούσε στην πλάτη του και άρχισε να παίζει το ένα κομμάτι μετά το άλλο. Όπως γράφει ο Jim O'Donnell στο The Day John Met Paul, το βιβλίο του για την ιστορική αυτή στιγμή της μουσικής ιστορίας, "Ένας νέος άνθρωπος που δεν εκπλήσσεται εύκολα, ο Lennon εκπλήσσεται". Είναι εκείνη η στιγμή που ο Lennon αναγνώρισε το ίδιο πάθος στον McCartney, που είχε αναγνωρίσει λίγο πριν εκείνος στον επί σκηνής Lennon.

Αργότερα εκείνο το βράδυ, περπατώντας προς το σπίτι με ένα ακόμη μέλος από το συγκρότημα, ο Lennon ανακοίνωσε τις προθέσεις του προς τη νέα τους γνωριμία. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο John Lennon προσκάλεσε τον Paul McCartney να συμμετάσχει στους Quarrymen Skiffle.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος