Όταν ο James Brown μπήκε στη φυλακή

Ο θρύλος της soul ας πούμε ότι δεν ήταν και το καλύτερο παιδί.

Ο James Brown, η ασταμάτητη δύναμη της funk, ήταν κάτι περισσότερο από μουσικό είδωλο, ήταν ο "νονός" της soul μουσικής. Γεννημένος σε συνθήκες φτώχειας, η πορεία του από το τραγούδι στους δρόμους μέχρι τη σκηνή επαναπροσδιόρισε την εξέλιξη της σύγχρονης r'n'b.

Ο άνθρωπος πίσω από το τραγούδι I Feel Good και τις μαγευτικές χορευτικές κινήσεις, για κάποιους υπήρξε ο "πιο σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος στο χώρο του θεάματος". Παρά τις ιδιοτροπίες του, δημιούργησε μια τεράστια κληρονομιά, ένα διαρκές groove, που μας υπενθυμίζει να νιώθουμε συνεχώς τον ρυθμό. Τι πήγε λοιπόν στραβά, για να δικαιολογεί τον τίτλο του αυτό εδώ το άρθρο;

Ο τρόφιμος 155413

Το καλοκαίρι του 1988 εκτυλίχθηκε σε μια ταραχώδη περίοδο για τον αδάμαστο James Brown, καθώς έμπλεξε με τον νόμο. Βρέθηκε αναπάντεχα, ως τρόφιμος με αριθμό 155413, στο σωφρονιστικό ίδρυμα State Park της Νότιας Καρολίνας.

Η καθοριστική στιγμή ήρθε στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν ο Brown, οπλισμένος και ήδη υπό επιτήρηση, διέκοψε ένα σεμινάριο για ασφαλιστές στην Αουγκούστα της Τζόρτζια, με μια καραμπίνα κι ένα πιστόλι στο χέρι. Επικράτησε το χάος, καθώς διέταξε τους πάντες να εκκενώσουν τον χώρο, προτού ξεκινήσει το κυνηγητό με τους αστυνομικούς. Αμέσως μετά ακολούθησε μια παράτολμη αστυνομική καταδίωξη, κάνοντας ζιγκ ζαγκ με το φορτηγό του μεταξύ της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας. Ακόμα και όταν η αστυνομία κατάφερε να πυροβολήσει τρία από τα ελαστικά του, ο Brown επέμεινε, οδηγώντας με τις ζάντες, μέχρι που το φορτηγό του έπεσε σε ένα χαντάκι.

O James Brown το 1960Walter Iooss Jr./Getty Images

"Δεν ήταν στα καλά του"

Το εν λόγω περιστατικό είχε διαφορετικές ερμηνείες, ενώ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο Brown, σε έναν ισχυρισμό που έρχεται σε αντίθεση με τις αναφορές της αστυνομίας, υποστήριξε ότι βρισκόταν στη διαδικασία να παραδοθεί σε έναν μαύρο αστυνομικό, όταν κατέφθασε μια ομάδα λευκών αστυνομικών, σπάζοντας τα παράθυρα του φορτηγού του. Φοβούμενος για τη ζωή του, ο Brown επιτάχυνε, καθώς οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ.

Εν τέλει του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι ετών και έξι μηνών με την κατηγορία ότι δε σταμάτησε και ότι επιτέθηκε σε αστυνομικό. Η Adrienne, η σύζυγος του Brown, απέδωσε τις πράξεις του στη φαρμακευτική αγωγή για τη χειρουργική επέμβαση στο σαγόνι που είχε κάνει, δηλώνοντας ότι "δεν ήταν στα καλά του", κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του στις 15 Δεκεμβρίου του 1988.

Η επιστροφή

Μετά τη αποφυλάκισή του, ο τραγουδιστής έκανε μια αξιοσημείωτη επιστροφή, αψηφώντας την ηλικία και κυρίως, όλα όσα είχαν συμβεί αμαυρώνοντας το όνομά του. Για την ακρίβεια, συνέχισε τις περιοδείες μέχρι τα 60 του χρόνια. Ωστόσο, μια κατηγορία για κατοχή ναρκωτικών (μαριχουάνα) το 1998 επανέφερε στο προσκήνιο την παραβατική συμπεριφορά του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης, διάρκειας 90 ημερών.

Ο Brown πέθανε τον Δεκέμβριο του 2006, σε ηλικία 73 ετών.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Double Booked, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Adam Scott

Το Double Booked είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ εκδίκησης, γεμάτο ανατροπές...

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

8 ωραίες σειρές για να δεις, αν σου άρεσε το Shōgun

Τώρα που τελείωσε η καταπληκτική σειρά του Disney+, κάπως πρέπει να καλύψεις το κενό. Και γι᾽ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης