Οι πολύτιμες συμβουλές του Dave Grohl για μία ευτυχισμένη ζωή

Σαν σήμερα πριν από 55 χρόνια, γεννιέται ένας Fighter.

Esquire Team
Γράφει: Γεωργία Πρέζα 14 Ιανουαρίου 2024

Στα 12 του χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική κάνοντας μαθήματα κιθάρας ενώ στη συνέχεια, ανακάλυψε τα ντραμς. Μάλλον κάτι έκανε πολύ καλά, καθώς στα 21 του, είχε ήδη μέλος των Nirvana, ενώ 4 χρόνια αργότερα, στα 25 του, δημιούργησε τους Foo Fighters. Ο Dave Grohl -ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα στις 14 Ιανουαρίου του 1969 στο Οχάιο- είναι πλέον 55 χρονών, και ένας πραγματικά ωραίος τύπος. Στα μάτια μας δε, παραμένει ένας ενθουσιώδης έφηβος που υπάρχει για τη μουσική του. 

Σήμερα, με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, θυμόμαστε τις πολύτιμες συμβουλές που μοιράστηκε με το αμερικανικό Esquire το 2007, για μία επιτυχημένη και κυρίως, ευτυχισμένη ζωή. 

Οι συμβουλές του Dave Grohl

1. Ντύσου για τη ζωή που θες

"H ζωή δεν πρέπει να αφορά την καριέρα και τις φιλοδοξίες. Δεν είναι επιστήμη πυραύλων. Διαχειρίζομαι αυτόν τον οργανισμό χωρίς παπούτσια και με ένα μπλουζάκι Mr. Bubble με τσίλι παντού. Υπάρχουν περισσότερα πράγματα στη ζωή από τη δουλειά. Η καρδιά σου πρέπει να δουλέψει για να κάνεις αυτό που κάνουμε - να γράφεις τραγούδια και να ανεβαίνεις στη σκηνή αφού είσαι στο δρόμο για δύο χρόνια. Θα σε σκοτώσει αν δεν το κάνεις".

2. Αγάπα την οικογένειά σου όπως αγαπάς την κιθάρα σου

"Συνειδητοποίησα κάτι μετά τη συνάντηση με τον Neil Young και την οικογένειά του, το ότι μπορείς να κάνεις μουσική για πάντα, αρκεί να έχεις κάτι έξω από αυτήν για να σε κρατάει εμπνευσμένο. Ο χρόνος που περνάω με το συγκρότημα είναι καταπληκτικός και τόσο διασκεδαστικός που με κάνει να θέλω να ξεράσω. Αλλά η αγάπη που παίρνω από την οικογένειά μου με κρατάει αρκετά ενεργό και ζωντανό ώστε να συνεχίσω να ασχολούμαι με τη μουσική. Θα ήμουν χάλια χωρίς το ένα ή το άλλο".

Dave Grohl Marcelo Hernandez/Getty Images

3. Να έχεις μέτρο σε όλα 

"Είμαι σχεδόν 40 ετών. Το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να ξυπνήσω με ένα μανιασμένο hangover και να πρέπει να ακούω τραγούδια του Elmo με την κόρη μου. Μπορεί να μπορώ να πίνω περισσότερο τώρα- απλά δεν πίνω τόσο συχνά. Αν βγω μια νύχτα έξω με μερικούς φίλους και Jägermeister, θα είναι μια μακρά νύχτα, και κάποιος θα γυρίσει σπίτι με ραγισμένα πλευρά".

4. Το κοινό είναι... κοινό

"Για μένα, η μουσική ήταν μια διέξοδος από τη δουλειά σε μια αποθήκη επίπλων. Ακόμα έτσι νιώθω. Και στο τέλος της ημέρας, έχει σημασία πόσοι άνθρωποι στέκονται μπροστά σου όταν παίζεις ένα τραγούδι; Εξακολουθείς να παίζεις μουσική. Θα ήμουν εξίσου ευτυχισμένος όσο είμαι τώρα αν ήμουν στο κωλοχανείο στο τέλος του δρόμου και έπαιζα διασκευές των Creedence για έξι άτομα".

5. Προσπάθησε να είσαι σε δύο απίστευτα επιτυχημένες μπάντες. Αν όχι, δεν πειράζει

"Όταν σκέφτομαι τους Nirvana, σκέφτομαι τον Krist, τον Kurt και εμένα. Μας σκέφτομαι να οδηγάμε μέσα σε καναδικές χιονοθύελλες με ένα βαν που είχε διαρροή καυσίμων. Βρωμάμε σαν τύποι που δουλεύουν σε βενζινάδικο. Μας σκέφτομαι να πουλάμε εξοπλισμό για φαγητό. Δεν σκέφτομαι τους νούμερο ένα δίσκους. Το σκέφτομαι όπως κάθε άλλη μπάντα που έχω παίξει, αν και ήταν αυτή που άγγιξε τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά δεν το φοράω σαν παράσημο. Για αρχή, προετοιμάζεις τον εαυτό σου για απογοήτευση. Και από εκεί και πέρα, αρχίζει να κάθεται σαν ένα τσιπ στον ώμο σου. Ήμουν σε ένα τεράστιο συγκρότημα σε κάποια στιγμή της ζωής μου και δεν μπορώ να πιστέψω ότι μου συνέβη αυτό, αλλά δεν κοιτάζω πίσω".

NirvanaPaul Bergen/Redferns/Getty Images


6. Γίνε κυρίαρχος του εαυτού σου

"Όποιος πρέπει να εστιάζει στο να είναι αληθινός έχει πρόβλημα. Είναι σαν να παθαίνεις κρίση πανικού για το πώς είσαι επιρρεπής σε κρίσεις πανικού. Γίνε κυρίαρχος του εαυτού σου. Παίξε μουσική".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr