To χαμένο μπάσο του Paul McCartney και μία ιστορία που θυμίζει επιστημονική φαντασία

Το 1972, το αγαπημένο μπάσο του Beatle χάθηκε ξαφνικά στο Notting Hill για να βρεθεί 42 χρόνια αργότερα.

Γράφει: Γεωργία Πρέζα 19 Φεβρουαρίου 2024

Κατά τα πρώτα χρόνια των Beatles, ένα όργανο έμοιαζε να συνοδεύει πάντα τον νεαρό Paul McCartney. Ο λόγος για το μπάσο Höfner, μοντέλο 500/1, του οποίου η σιλουέτα θύμιζε βιολί και από τη δεκαετία του '60 θεωρούνταν σύμβολο της ροκ.

Ο μουσικός το αγόρασε το 1961 στη Γερμανία, και το χρησιμοποίησε σε εκατοντάδες εμφανίσεις καθώς και στην ηχογράφηση των πρώτων άλμπουμ του συγκροτήματος. Ωστόσο, κάποια στιγμή, εξαφανίστηκε όταν κλάπηκε από ένα φορτηγάκι στο Notting Hill, το 1972.

Η τελευταία φορά που το μπάσο εθεάθη δημόσια ήταν το 1969 και ενώ οι Beatles δούλευαν πάνω στο Let It Be, ένα από τα τελευταία τους άλμπουμ. Μάλιστα, μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο McCartney κράτησε το όργανο, το οποίο είχε στην κατοχή του μέχρι την ημέρα που κλάπηκε ως δια μαγείας. 

Όσα ακολούθησαν, ακούγονται ως λίγο επιστημονική φαντασία γιατί τελικά το όργανο βρέθηκε, επειδή... συσπειρώθηκε ο κόσμος. Για να βρεθεί λοιπόν το χαμένο όργανο του Paul McCartney, το Lost Bass Project, μία εικονική κοινότητα, ένωσε ειδικούς και ευρύ κοινό με απώτερο σκοπό να δοθούν πληροφορίες και να βρεθεί -επιτέλους- το μπάσο. Οι προσπάθειές τους απέδωσαν γρήγορα καρπούς, με ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία αλλά και την ημερομηνία της ληστείας να έρχονται στην επιφάνεια. Έτσι, χάρη σε αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν ακόμα και το άτομο που έκλεψε το μπάσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο, η ομάδα The Lost Bass Project ανακάλυψε ότι το όργανο είχε πωληθεί στον ιδιοκτήτη ενός μπαρ στο Λονδίνο. Τον Σεπτέμβριο του 2023 δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με το θέμα, το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου φτάνοντας στο τέλος στους κατάλληλους ανθρώπους.

BeatlesMichael Ochs Archives/Getty Images

Κατά καιρούς, υπήρχαν φήμες ότι το μπάσο είχε βρεθεί στον Καναδά, στη Γερμανία, ακόμη και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην πραγματικότητα όμως, δεν είχε φύγει ποτέ από την Αγγλία. Αφού διάβασε το άρθρο, μια οικογένεια στο Hastings αναγνώρισε το όργανο. Ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Λονδίνο είχε κληρονομήσει το ισόγειο στα παιδιά του, τα οποία το κράτησαν χωρίς να γνωρίζουν την αξία του. Μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024 στην επίσημη ιστοσελίδα του Paul McCartney, επιβεβαίωσε την είδηση. Μετά την κυκλοφορία του Lost Bass Project πέρυσι, το μπάσο Höfner 500/1 του Paul McCartney, που είχε κλαπεί το 1972, επιστράφηκε. Το μπάσο πιστοποιήθηκε από την Höfner και έτσι ο Paul, είναι κάπως ευγνώμων σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση. 

Σήμερα, η αξία του μπάσου Höfner ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια λίρες.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης