
O Ozzy Osbourne ανέβηκε στη σκηνή με τους Black Sabbath για τελευταία φορά (βίντεο)
Δεν κλαίμε εμείς, εσύ κλαις: Ένας μαύρος θρόνος, κρανία με πετράδια, ένα στάδιο που παραληρούσε και ο Ozzy Osbourne να λέει το τελευταίο "ευχαριστώ" στην πιο ιστορική συναυλία των Black Sabbath.
Σε μια σκηνή φορτισμένη από συγκίνηση και αναμνήσεις, ο Ozzy Osbourne έκανε την εμφάνισή του καθισμένος στον επιβλητικό του θρόνο, ντυμένος στα μαύρα και με ένα χρυσό περιβραχιόνιο που έγραφε το όνομά του. O "θεός" των Black Sabbath που ξεκίνησε το metal, έπρεπε κάπως να το αποχαιρετήσει - όπως μόνο εκείνος ξέρει δηλαδή.
"Είστε έτοιμοι; Ας αρχίσει η τρέλα", φώναξε. "Είναι τόσο υπέροχο να βρίσκομαι σ' αυτή τη σκηνή. Δεν έχετε ιδέα", είπε στο κοινό, το οποίο απάντησε φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του.
Αφού έπαιξε πέντε τραγούδια από τη σόλο καριέρα του, ο Ozzy ενώθηκε με τα υπόλοιπα μέλη των Sabbath – τον κιθαρίστα Tony Iommi, τον μπασίστα και στιχουργό Geezer Butler, και τον ντράμερ Bill Ward – για τέσσερα ακόμα, ολοκληρώνοντας με το κλασικό Paranoid του 1970.
Το Πάρκινσον, άλλα προβλήματα υγείας και η ηλικία τον έχουν καταπονήσει, με αποτέλεσμα να τραγουδήσει καθιστός σε όλη τη διάρκεια. Η φωνή του έτρεμε ελαφρώς, αλλά διατηρούσε ακόμα αρκετή δύναμη.
Οι θαυμαστές ήρθαν από όλο τον κόσμο για το ολοήμερο Back to the Beginning στο γήπεδο της Aston Villa, σε μικρή απόσταση από το πατρικό του Ozzy. Η εν λόγω υπερπαραγωγή χαρακτηρίστηκε ως το "heavy metal Live Aid" και τα έσοδα προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο αγωνιστικός χώρος ήταν μια "θάλασσα" από μπλουζάκια των Black Sabbath, ενώ στο κοινό υπήρχε κάποιος που κουνούσε μια φουσκωτή νυχτερίδα ως αναφορά στο περιβόητο περιστατικό του 1982, όταν ο Ozzy είχε δαγκώσει το κεφάλι μιας ζωντανής νυχτερίδας πάνω στη σκηνή. Πρόκειται μάλλον για την χαρακτηριστική στιγμή στην εκρηκτική καριέρα του ροκ σταρ.
Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες της ημέρας απέτισαν φόρο τιμής σ’ εκείνον και στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας.
"Χωρίς τους Sabbath δεν θα υπήρχαν οι Metallica", δήλωσε ο frontman του αμερικανικού συγκροτήματος James Hetfield στο κοινό κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους. "Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε έναν σκοπό στη ζωή".
Οι Guns N’ Roses περιλάμβαναν στη δική τους εμφάνιση μια διασκευή του κομματιού Never Say Die των Sabbath από το 1978, με τον Axl Rose να φωνάζει στο τέλος: "Birmingham! Ozzy! Sabbath! Ευχαριστούμε!"
Μια σειρά από supergroups γεμάτα αστέρες παρακολούθησε τον Steven Tyler – ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις φωνητικές του χορδές – να ακούγεται και πάλι δυνατός, σε ένα σχήμα που περιλάμβανε τους Ronnie Wood, τον Travis Barker των Blink-182 και τον Tom Morello των Rage Against the Machine, ο οποίος είχε επιμεληθεί και το line-up της βραδιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σκηνή ανέβηκε και ο τραγουδιστής των Smashing Pumpkins Billy Corgan, όπως και ο KK Downing από τους Judas Priest.
Μία μονομαχία ντράμερ
Ανάμεσα στους νεότερους καλλιτέχνες ήταν και ο Yungblud, ο οποίος τραγούδησε το πιο τρυφερό ίσως τραγούδι των Sabbath, το Changes, που κυκλοφόρησε αρχικά το 1972 και το οποίο ο Ozzy έφτασε στο νούμερο 1 το 2003 ως ντουέτο με την κόρη του, Kelly.
Ο Yungblud συμμετείχε σε ένα ακόμα supergroup, του οποίου το ρευστό line-up περιλάμβανε μέλη από τους Megadeth, Faith No More και Anthrax.
Στο μεταξύ, συνέβη και μια τιτανομαχία τριών ντράμερ σε ένα "drum-off" ανάμεσα στον Barker, τον Chad Smith των Red Hot Chili Peppers και τον Danny Carey των Tool.
Ο frontman των Pantera, Phil Anselmo, είπε στο κοινό πως όλοι οι καλλιτέχνες της βραδιάς "θα ήταν διαφορετικοί άνθρωποι" χωρίς τους Black Sabbath. "Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν θα στεκόμουν εδώ με μικρόφωνο στο χέρι χωρίς τους Black Sabbath. Οι μεγαλύτεροι όλων των εποχών".
Ο Momoa στο mosh pit
Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Jason Momoa ήταν ο παρουσιαστής της βραδιάς και, ενώ παρουσίαζε τους Pantera, φώναξε στο κοινό ότι θα έμπαινε κι εκείνος στο moshpit: "Κάντε λίγο χώρο, έρχομαι".
Σε άλλη στιγμή, ανέφερε επίσης: "Η ιστορία των Black Sabbath και του Ozzy Osbourne είναι μια ματιά στο παρελθόν, στους καλύτερους που το έκαναν ποτέ. Απόψε έχουμε πάνω σ’ αυτήν τη σκηνή μερικούς από τους σπουδαιότερους rock και metal μουσικούς όλων των εποχών".
Ο συμπρωταγωνιστής του στο Α Minecraft Movie, Jack Black, έστειλε ένα βίντεο, όπως και άλλοι διάσημοι, από τον Billy Idol έως τη Dolly Parton.
Ο Ozzy είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι αυτή θα ήταν "μια αποχαιρετιστήρια συναυλία όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις του".
Το line-up των θρύλων "σημαίνει τα πάντα", είχε επισημάνει νωρίτερα σε συνέντευξη που παραχώρησε οι διοργανωτές.
"Θα τους χρωστάω για πάντα που εμφανίστηκαν για μένα και για τους θαυμαστές. Δυσκολεύομαι να το εκφράσω με λόγια, αλλά νιώθω πολύ συγκινημένος και ευλογημένος".
Για την ιστορία, οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονταν από περίπου £200 έως £2.000 (232-2318 ευρώ), και τα έσοδα θα διατεθούν στο Cure Parkinson’s, το Birmingham Children’s Hospital και το Acorn Children’s Hospice.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
'Βοήθεια!': O Sam Raimi επιστρέφει στον τρόμο με τη νέα του ταινία - Πρωταγωνιστεί η Rachel McAdams
Ο Sam Raimi επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε: στον τρόμο. Στο Send Help, η Rachel McAdams και ο Dylan O’Brien παλεύουν για την επιβίωσή τους σε ένα νησί που αποδεικνύεται πιο εφιαλτικό απ’ όσο φαίνεται.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΑυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
32 μεγάλου μήκους και 30 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση εκ των οποίων οι 29 είναι σε πρώτη προβολή, ενώ 9 συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΑυτό είναι το πιο δημοφιλές τραγούδι των '60s
Η δεκαετία του '60 είχε το soundtrack της και πρόκειται για ένα κομμάτι που κυριάρχησε στα charts για εννέα εβδομάδες και έγινε το πιο "διάσημο" της εποχής. Στοιχηματίζουμε ότι δε θα το βρεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΚάποια από τα καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών
Δέκα πραγματικά ευφάνταστες ταινίες τρόμου που θα θυμόμαστε για καιρό.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληMarvel: Οι νέες σειρές που περιμένουμε
Η υπερηρωική εταιρεία ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για την επόμενη σεζόν στο ComicCon της Νέας Υόρκης.
Πρώτο trailer για την πολυσυζητημένη ταινία 'Καποδίστριας' του Γιάννη Σμαραγδή
Από τον άνθρωπο που έφερε τον Καζαντζάκη και τον Θεοτοκόπουλο στη μεγάλη οθόνη, έρχεται ανήμερα των Χριστουγέννων η μεγαλύτερη ελληνική παραγωγή της χρονιάς. Κρίνοντας από το trailer, είναι σίγουρα, η πιο φιλόδοξη.
Γραφει Ραφαελλα Ραλλη