Οι Ramones και το πιο rock n' roll logo της ιστορίας

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό λογότυπο των Νεοϋορκέζων.

Οι κάμερες έχουν συλλάβει τους Kanye West, Kim Kardashian και Harry Styles να φορούν t-shirts με το λογότυπο των Ramones. Η μόδα με τα logo των rock συγκροτημάτων, που έγραψαν ιστορία, καλά κρατεί εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι απλά το hype που διατηρεί στον αφρό γραφιστικές δουλειές που ξεκίνησαν ως ιδέες σε κάποιο σκοτεινό υπόγειο 40 χρόνια πριν ή είναι κάτι πολύ πιο δυνατό τελικά; Στην περίπτωση των punk rockers από τη Νέα Υόρκη, το logo τους ήταν και είναι μία πολύ ηχηρή δήλωση. Ένα σύμβολο που έβαζε το rock n' roll πάνω από κάθε εξουσία και μόδα, υμνώντας παράλληλα την πόλη που μεγάλωσαν.

Ποιος, όμως, ήταν ο δημιουργός του; Ο Arturo Vega ήταν το μέλος της οικογένειας των Ramones που όμως δεν εμφανιζόταν ποτέ στο φως των προβολέων. Ήταν ο creative director, ο βιογράφος τους, ο πρώτος άνθρωπος που τους έδωσε χώρο να κάνουν πρόβα, ο έμπιστος φίλος και ο άνθρωπος που σχεδίασε το logo τους. Ένα σύμβολο συνώνυμο με το αμερικανικό punk. O Vega που έφυγε από τη ζωή το 2013 είχε κάθε δίκιο να υπερηφανεύεται ότι έβαλε κι εκείνος το λιθαράκι του στη μεγάλη πορεία του εμβληματικού συγκροτήματος.

Οι Ramones και το πιο rock n' roll logo της ιστορίας

"Σκέφτηκα πως η σφραγίδα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ήταν ιδανική για τους Ramones" είχε δηλώσει ο Μεξικανικής καταγωγής Vega σε συνέντευξή του. "Κανονικά ο αετός κρατά βέλη κι ένα κλαδί ελιάς ως σύμβολο της ειρήνης, όμως αποφάσισα να κάνω μερικές αλλαγές. Σχεδίασα μία μηλιά γιατί οι Ramones είναι τόσο Αμερικανοί όσο και η μηλόπιτα. Και, επειδή, ο Johnny Ramone ήταν τεράστιος οπαδός του baseball αποφάσισα να αλλάξω τα βέλη με ένα ρόπαλο. Μάλιστα πρέπει να σημειώσω πως στην αρχή το δέντρο είχε πάνω του μήλα αλλά ο Joey αποφάσισε ότι έπρεπε να φύγουν γιατί έμοιαζαν με ντομάτες".

Arturo Vega Ramones
Ο Arturo Vega, στο κέντρο, με την πρώτη σύνθεση των Ramones.

T-shirts, αφίσες, εξώφυλλα, αυτοκόλλητα, αποτυχημένες προσπάθειες να χαραχθεί σε σχολικά θρανία, το logo των Ramones αιχμαλώτιζε τη φαντασία των οπαδών και δημιουργούσε φρενίτιδα όταν εμφανιζόταν στη σκηνή πριν ξεπροβάλλουν από τα καμαρίνια οι punk rockers από το Μεγάλο Μήλο. Σίγουρα δεν είναι μόνο το δικό τους λογότυπο άξιο αναφοράς. Σχεδόν κάθε μεγάλη μπάντα κατάφερε κάτι αντίστοιχο: το γοτθικό logo των AC/DC, η θρασύτατη γλώσσα των Rolling Stones, η απειλητική γραμματοσειρά των Metallica έχουν γράψει τη δικιά τους ιστορία.

Arturo Vega 2 Marky Ramone
O Arturo Vega με τον Marky Ramone.

Απλά η ανεστραμμένη σφραγίδα του Προέδρου των Η.Π.Α, μία σάτιρα πάνω σε όσα είναι ιερά και όσια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι σα να βροντοφωνάζει σε όλο τον κόσμο "punks not dead” πολλά πολλά χρόνια αφού οι Ramones σταμάτησαν να πατούν στο συναυλιακό σανίδι. Μάλιστα, μπορεί σήμερα οι εταιρείες ρούχων να κάνουν πάρτι με το συγκεκριμένο λογότυπο, όσο όμως ήταν εν ζωή ο Vega είχε απορρίψει πολλές και δελεαστικές προτάσεις, με κάποιες από αυτές να προέρχονται από γνωστούς designers. "Οι Ramones φορούν κανονικά τζην, κι όχι από σχεδιαστές. Δε θα ήταν σωστό" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που έφτιαξε το πιο rock n' roll λογότυπο της ιστορίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.