Thom Yorke και Paul Thomas Anderson σε μία μίνι ταινία με μεγάλα νοήματα

Ο ιθύνων νους των Radiohead ένωσε τις δυνάμεις του με τον διάσημο Αμερικανό σκηνοθέτη για το νέο προσωπικό του άλμπουμ.

To 1997 το OK Computer των Βρετανών Radiohead έκανε τον μουσικό Τύπο να υποκλιθεί παγκοσμίως και το κοινό να πάθει εμμονή μαζί του. Δέκα χρόνια μετά, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πιο ιδιαίτερος κινηματογραφιστής της νέας γενιάς των Η.Π.Α. -λέγε με Paul Thomas Anderson- παρέδιδε το magnum opus του: το There Will Be Blood με τον Daniel Day Lewis στον πιο άκαρδο ρόλο της ζωή του [που θύμιζε ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα με κίνηση, εικόνα και ήχο. Βαρύ κι ασήκωτο σαν εντολή από την Παλαιά Διαθήκη είχε προκαλέσει αίσθηση και δέος αφήνοντας τους περισσότερους θεατές με ανοιχτό το στόμα.

Εκείνο, όμως, που λίγοι θυμούνται είναι ότι οι Radiohead είχαν βάλει και σε αυτό το πρότζεκτ το χεράκι τους. Ο κιθαρίστας τους, Jonny Greenwood είχε συνθέσει ένα πειραματικό soundtrack, γεμάτο από ήχους εργαλείων που έντυνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απληστία του πρωταγωνιστή και τον πυρετό του μαύρου χρυσού - μία "ασθένεια" που λίγο έως πολύ σημάδεψε την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακολούθησε η συνεργασία τους και στις δύο επόμενες ταινίες του σκηνοθέτη και τον Μάιο του 2016, η σχέση ανάμεσα σε Paul Thomas Anderson και Radiohead επισημοποιήθηκε: το μαγικό βιντεοκλίπ του Daydreaming έφερνε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του πρώτου.

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας συμφωνίας είχε διαφανεί εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν μάλλον σίγουρο ότι η ιδιαίτερη ματιά του Anderson θα συναντούσε μία μέρα την ιδιοφυΐα του Thom Yorke. Απλά κανείς δεν περίμενε ότι αυτό θα συνέβαινε σε μία ταινία μικρού μήκους, παραγωγής Netflix, όπου βασικός πρωταγωνιστής είναι ο χορός. Ναι, ο χορός.

To τρίτο προσωπικό άλμπουμ του τραγουδιστή των Radiohead λέγεται ANIMA, κυκλοφόρησε μόλις χθες, Πέμπτη 27 Ιουνίου, και είχε την χαρά να συνοδευτεί με μία ομώνυμη ταινία στην αμερικανική πλατφόρμα. Εκεί, μέσα σε λιγότερο από 15 λεπτά, βλέπουμε τον Yorke μαζί με μία ομάδα χορευτών να αφηγούνται μία ιστορία χωρίς να χρησιμοποιούν ούτε μία λέξη. Το αποτέλεσμα; Με λίγα λόγια, για τον γράφοντα, ήταν μία μικρή θάλασσα ηρεμία μέσα στην ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη καθημερινότητά μας.


Ζούμε σε έναν κόσμο όπου αντί για εμάς υπάρχει κάποιο avatar που απορροφά το δηλητήριο και την καθημερινή κακοποίηση που δεχόμαστε.


"Έχω επηρεαστεί πολύ από τις θεωρίες του Carl Jung σχετικά με τα όνειρα. Μάλιστα πιστεύω ότι λόγος που δεν αντιδρούμε σε όσα δηλώνει με θράσος ο Boris Johnson, είναι ότι πιστεύουμε ότι δεν τα λέει αυτός αλλά κάποιο avatar. Ότι οι συνέπειες των λόγων του δεν είναι αληθινές. Ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου αντί για εμάς υπάρχει κάποιο avatar που απορροφά το δηλητήριο και την καθημερινή κακοποίηση που δεχόμαστε" δήλωσε χαρακτηριστικά κι έξω από τα δόντια ο Yorke, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Zane Lowe για το Apple Music’s Beats 1.

Στη μικρού μήκους ταινία του ANIMA (σ.σ: η ψυχή στα λατινικά), ο ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος λόγος του Yorke μαζί με το ενδιαφέρον που τρέφει για τα όνειρα βρίσκουν εφαρμογή με έμμεσο και υπαινικτικό τρόπο σε μία ονειρική κατάσταση. "Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα κάρο κρετίνους είναι να είσαι θυμωμένος" δήλωσε αναφερόμενους στους πολιτικούς του σήμερα, σε κάποια φάση της συνέντευξης, για να συνεχίσει λέγοντας πως ελπίζει πραγματικά η Alexandria Ocasio-Cortez να αναλάβει τα ηνία.

Γιατί, τελικά, στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο που ζούμε τα πράγματα δεν είναι καθόλου ΟΚ. Τουλάχιστον, όμως, υπάρχουν καλλιτέχνες σαν τον Yorke για να μας το θυμίζουν με τον υπέροχο, ευαίσθητο, ανθρώπινο και υπαινικτικό τρόπο τους.


φωτογραφίες © DARIUS KHONDJI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.