Οι κορυφαίοι ρόλοι του Daniel Day-Lewis

Όλες οι φορές που ο Βρετανός ηθοποιός δίδαξε την τέχνη της υποκριτικής. Σήμερα κλείνει τα 65 του χρόνια.

Μόνο λίγοι δεν είναι αυτοί που θεωρούν τον Daniel Day-Lewis ως τον κορυφαίο ηθοποιό όλων των εποχών και η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος έχει δώσει όλες τις σωστές αφορμές, με κινηματογραφικές ερμηνείες που πραγματικά θα μείνουν στην ιστορία. Ο Βρετανός ηθοποιός και βραβευμένος τρεις φορές με Όσκαρ 'Α Ανδρικού Ρόλου, σόκαρε τους πάντες όταν τον Ιούνιο του 2017 ανακοίνωσε μέσω της εκπροσώπου του, Leslee Dart, πως αποσύρεται από την υποκριτική. Τουλάχιστον, αφήνει πίσω του κάποιους από τους σπουδαιότερους ρόλους του, όσο ο ίδιος ασχολείται με την ξυλουργική αυτό το διάστημα.

Gerry Conlon - "Εις το όνομα του πατρός" (1993)

Το μνημειώδες φιλμ του Jim Sheridan -που έλαβε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' και Β' Ανδρικού Ρόλου και Β' Γυναικείου Ρόλου- βασίστηκε στην πραγματική  ιστορία τεσσάρων ανθρώπων, που καταδικάστηκαν άδικα για τις βομβιστικές επιθέσεις του IRA σε παμπ του Γκίλφορντ, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες και ένας πολίτης. Το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από την βιογραφία του Gerry Conlon, "Proved Innocent: The Story of Gerry Conlon of the Guildford Four". Τον Conlon υποδύεται ο Daniel Day-Lewis, που για ακόμη μία φορά δεν μπήκε απλά στο ρόλο αλλά έγινε ο ρόλος: Μεταξύ άλλων πολύ είχε μπει στο ρόλο ο πρωταγωνιστής, το γεγονός πως έμεινε άυπνος τρία βράδια πριν το γύρισμα μίας εξαντλητικής σκηνής ανάκρισης. 

> Διάβασε ακόμη: 5 φορές που η Uma Thurman ήταν υπέροχη

Bill the Butcher - "Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης" (2002)

Πρόκειται για μία χαρακτηριστική περίπτωση ταινίας όπου σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σπουδαία αλλά ο "κακός" της σίγουρα αξίζει τον συγκεκριμένο τίτλο. Ο Bill the Butcher του Day-Lewis είναι η ίδια η προσωποποίηση της πρώιμης απληστίας της Αμερικής, της βίας και της προκατάληψης. Fun fact: Στα διαλείμματα των γυρισμάτων, ο DDL εξασκούσε τη δεξιότητα του στα μαχαίρια.

Αβραάμ Λίνκολν - Lincoln (2012)

Ο Steven Spielberg συνεργάζεται με τον DDL στο βιογραφικό φιλμ που εξετάζει τη σύγκρουση ανάμεσα στον Λίνκολν και τους ισχυρούς άνδρες του υπουργικού συμβουλίου του, στην προσπάθειά του να τερματίσει τον Εμφύλιο Πόλεμο, και παράλληλα, να αλλάξει τον ρου της ιστορίας βάζοντας τέλος στη δουλεία. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων συνήθιζε να στέλνει μηνύματα στη συμπρωταγωνίστριά του Sally Field, απευθυνόμενος σε αυτήν σαν Αβραάμ Λίνκολν.

> Διάβασε ακόμη: Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο Nomadland. Αλλά γιατί;

Hawkeye - "Ο Τελευταίος των Μοϊκανών" (1992)

Προτού καν αρχίσουν τα γυρίσματα για τη σπουδαία ταινία του Michael Mann, ο Daniel Day-Lewis ζήτησε να τον αφήσουν να ζήσει στην άγρια φύση για να δοκιμάσει τις αντοχές του. Έπειτα, ενσάρκωσε με άψογο τρόπο τον Nathaniel Hawthorne, που θα μνημονεύεται πάντοτε όπως και το καταπληκτικό soundtrack του Randy Edelman.

Daniel Plainview - "Θα Χυθεί Αίμα" (2007)

Στην ταινία του  Paul Thomas Anderson, ο DDL κλήθηκε να υποδυθεί τον Daniel Plainview, που δύσκολα θα μπορούσε να τον περιγράψει κάποιος σαν τύπο, πέρα από το γεγονός ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ίδια η διαφθορά του Αμερικάνικου ονείρου, προσωποποιημένη. Στα γυρίσματα, ο Βρετανός ηθοποιός δεν αφήνει την ένταση να τον εγκαταλείψει, καθώς κρατούσε σε απόσταση τον συμπρωταγωνιστή του, με τον οποίο ήταν ορκισμένοι εχθροί στο φιλμ.

Christy Brown - "Το Αριστερό μου Πόδι" (1989)

Η αληθινή ιστορία του ανάπηρου Ιρλανδού καλλιτέχνη Christy Brown περιγράφεται στο βιογραφικό δράμα του Jim Sheridan, με τον Day-Lewis στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ίσως η κορυφαία κινηματογραφική ερμηνεία όλων των εποχών. Καθόλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Βρετανός ηθοποιός δεν άφησε στιγμή το αναπηρικό καροτσάκι και είχε ζητήσει από μέλη του επιτελείου να τον μετακινούν και τον ταΐζουν. Επίσης, βασιζόταν μόνο στο σώμα του για να επικοινωνήσει με τους άλλους και όχι στη φωνή του. O ρόλος του χάρισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου το 1990.

Κάποιοι άλλοι ρόλοι του

  • Sunday Bloody Sunday (1971): Σε ηλικία 14 ετών παίζει στο δράμα του John Schlesinger, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια ατάκα. 
  • Gandhi (1982): Αυτή τη φορά έχει λεζάντες, υποδυόμενος έναν άξεστο τύπο. Σε μία από αυτές προσβάλει τον ίδιο τον Γκάντι. 
  • Δωμάτιο με Θέα (1985): O Day-Lewis παρουσιάζει την τέλεια ισορροπία σνομπισμού και επιείκειας στον χαρακτήρα του Cecil Vyse.
  • Αόρατη Κλωστή (2017): Στην τελευταία του ταινία θα ενσαρκώσει τον αριστοκρατικό αλλά ανυπόφορο μόδιστρο Reynolds Woodcock. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.