Η αιώνια διαμάχη μεταξύ Beatles και Rolling Stones

Οι δύο σημαντικότερες βρετανικές μπάντες των 60s βρίσκονταν πάντα η μία απέναντι στην άλλη. Ή μήπως όχι;

Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός, Superman ή Batman, Robert De Niro ή Al Pacino, τζιν ή ουίσκι, διακοπές τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και ο κατάλογος μπορεί να συνεχίσει μέχρι αύριο το πρωί. Ήδη από εφηβική ηλικία τα διχαστικά διλήμματα γεννούν πολύ συχνά τις καλύτερες συζητήσεις. Όχι απαραίτητα τις πιο ουσιώδεις αλλά σίγουρα εκείνες που μπορούν να κρατήσουν για ολόκληρα βράδια. Όποιος άκουσε έστω και μία νότα rock στη ζωή του, σίγουρα κάποια στιγμή βρέθηκε στη θέση να απαντήσει το αιώνιο ερώτημα: Beatles ή Rolling Stones;

Γύρω από την σχέση των δύο σημαντικότερων βρετανικών συγκροτημάτων των 60s (σ.σ: κι όχι μόνο) έχουν χυθεί τόνοι μελάνι, έχουν γραφτεί άρθρα επί άρθρων και βιβλία επί βιβλίων. Η διαμάχη είναι πάντα πιο γλυκιά από την σύμπραξη άλλωστε. Στην περίπτωση, μάλιστα, των δύο γιγάντων της pop/rock κουλτούρας στα πρόσωπά τους καθρεφτίζονταν πάντα δύο πολύ διαφορετικές εκδοχές της εφηβικής επαναστατικότητας: από τη μία η ευαισθησία της pop (Beatles) και από την άλλη η αχαλίνωτη σεξουαλικότητα (Rolling Stones). Φυσικά, τόσο η μία όσο και ή άλλη ιδιότητα δεν ήταν ποτέ αρεστή στα μάτια του συντηρητικού ακροατηρίου. Ούτε τότε, ούτε τώρα.

Η αιώνια διαμάχη μεταξύ Beatles και Rolling Stones
Οι Rolling Stones το 1963 κατά τη διάρκεια της πρώτης τους βρετανικής περιοδείας.

Ήταν όμως η κόντρα τους πραγματική; Στο βιβλίο του Beatles vs Stones, o John McMillian μιλά για όχι και τόσο αγαπημένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο μπάντες. Ο ανταγωνισμός ήταν φανερός ενώ υπάρχει και η παραδοχή του Mick Jagger, στις σελίδες του ίδιου βιβλίου, ότι όταν o John Lennon και η παρέα του έκαναν το μεγάλο άλμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η σκιά της επιτυχίας τους έπεσε πολύ βαριά πάνω στους Rolling Stones.


Είναι κοινά αποδεκτό ότι όσο πρωτοπόροι κι αν οι υπήρξαν οι Stones, οι Beatles σχεδόν πάντα βρίσκονταν ένα βήμα πιο μπροστά.


Βέβαια, καλό είναι να θυμηθούμε πως οι καλλιτέχνες, ιδιαίτερα αυτού του βεληνεκούς, δεν είναι καθόλου εύκολοι άνθρωποι· οι φήμες θέλουν τον Lennon να είναι πραγματικά ανυπόφορος απέναντι στους συνεργάτες του, ενώ ο ιδρυτής των δεύτερων,  Brian Jones, που έφυγε νωρίς χτυπημένος από τις καταχρήσεις, είχε καταφέρει πιο πριν να αποξενωθεί από όλους και από όλα χαμένος κάπου ανάμεσα στα ναρκωτικά και τους διαδρόμους του μυαλού του. Ποιος θα περίμενε, λοιπόν, ότι δύο τόσο μεγάλα συγκροτήματα θα μπορούν να κοιτούν το ένα το άλλο με ευγενή άμιλλα κι όχι μέσα από το πρίσμα ενός λυσσασμένου ανταγωνισμού;

Beatles 4

Όσο για τις μουσικές τομές που έφεραν στο rock n' roll; Είναι κοινά αποδεκτό ότι όσο πρωτοπόροι και αν οι υπήρξαν οι Stones, οι Beatles σχεδόν πάντα βρίσκονταν ένα βήμα πιο μπροστά. Αυτό, μάλιστα, έκανε μουσικούς όπως ο ιδιοφυής Brian Wilson των Βeach Boys να παρατήσουν σχεδόν την καριέρα τους. Για κάθε Aftermath των Stones υπήρχε πιο πριν ένα Revolver των Beatles, για κάθε Their Satanic Majesties Request είχε προηγηθεί ένα Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Μόνο όταν ο Lennon θα εγκατέλειπε την μπάντα του, θα κατάφερναν οι Stones να πάρουν κεφάλι, το 1971, με το Sticky Fingers.


Μιλάμε για δύο όχι απλά κορυφαίες μπάντες αλλά δύο αξεπέραστα συγκροτήματα που άλλαξαν τον μουσικό χάρτη του 20ου αιώνα.


Οι Beatles έγραφαν πρωτότυπες μελωδίες που μιλούσαν κατευθείαν στην καρδιά των ακροατών, οι Stones έφτιαχναν ηχητικές βόμβες μολότοφ γεμάτες ειρωνεία και επικίνδυνο ερωτισμό που ανέβαζαν την αδρεναλίνη στα ύψη. Οι διαφορές του ήταν πάντα μεγάλες, όμως οι managers, οι κριτικοί αλλά και το κοινό τραβούν το σκοινί εδώ και δεκαετίες παρουσιάζοντας μία αδιόρατη κόντρα σαν μία αιματηρή διαμάχη. Σαν ένα δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί απαραίτητα με ένα ναι ή ένα όχι. Η τακτική δεν είναι σπάνια στη μουσική βιομηχανία· στα 90s δύο από τους μεγαλύτερους rappers έχασαν τη ζωή τους παίζοντας μέχρι τέλους το επικίνδυνο παιχνίδι της δημόσιας κόντρας.

Rolling Stones 1

Το δίλημμα, τελικά, ιδιαίτερα αν έχεις ξεπεράσει το εφηβικό ενθουσιασμό δεν υφίσταται καν. Μιλάμε άλλωστε για δύο όχι απλά κορυφαίες μπάντες αλλά δύο αξεπέραστα συγκροτήματα που άλλαξαν τον μουσικό χάρτη του 20ου αιώνα. Δεν είναι κι εύκολο να συγκρίνεις τους Beatles που σταμάτησαν να δίνουν live το 1970 με τους Stones που συνεχίζουν, πενήντα χρόνια μετά, να ανεβαίνουν με επιτυχία στην σκηνή κάνοντας παγκόσμια περιοδείες.

Εκείνο που μένει στο τέλος είναι τα άλμπουμ τους. Μέσα από τα οποία μπορείς εύκολα να βουτήξεις όταν είσαι πιτσιρικάς στον θαυμαστό κόσμο της rock και μεγαλώνοντας μπορείς, πάντα, να τα βάζεις στο πικάπ για να γίνει η μέρα αμέσως καλύτερη. Δεν υπάρχει πια λόγους να κοντράρουμε, να μαλώνουμε και να διασταυρώνουμε τα ξίφη μας για τέτοιες κορυφές. Μπορούμε, πιο απλά, να τις απολαύσουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος