Αναζητώντας τον Q στη θεωρία συνωμοσίας QAnon

Το ντοκιμαντέρ Q: Into the Storm αναζητά τον Εγκέφαλο της πιο καταστροφικής θεωρίας συνωμοσίας της εποχής μας.

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλείς όσο έγιναν με την QAnon. Γι' αυτό και στην αρχή του διάρκειας 6 επεισοδίων ντοκιμαντέρ Q: Into The Storm, που προβλήθηκε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες από το HBO, ο ντοκιμαντερίστας Cullen Hoback προσπαθεί να εξηγήσει το τι ακριβώς είναι η QAnon και πώς έφτασε να εισχωρήσει τόσο πολύ στις μεγάλες μάζες, ορίζοντάς τη, χοντρικά, ως "εν μέρει διαδραστικό παιχνίδι, εν μέρει πολιτικό κίνημα και εν μέρει θρησκεία". Κύριος σκοπός του, αφού παρουσιάσει το ιστορικό του κινήματος, είναι η αποκάλυψη του ποιος είναι ο διαβόητος Q, που ανάβει φωτιές στον δημόσιο λόγο από το 2017 και έφτασε να υποδαυλίσει την επίθεση στο Καπιτώλιο στις αρχές της χρονιάς.

Μία εμπεριστατωμένη κριτική του ντοκιμαντέρ

Tο βρετανικό Esquire αναφέρει ότι το ξόδεμα έξι ωρών τηλεοπτικού χρόνου είναι ήδη αρκετό για να μυθοποιήσει τον "ανώνυμο Q". Επίσης, αναγνωρίζει ότι κάθε κριτική, όπως η δική της, καταλήγει χωρίς να το θέλει να του δίνει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα. Σε τέτοιο σημείο που να πρέπει να αναφέρει προκαταβολικά την αποστροφή της για όλες τις εφιαλτικές προεκτάσεις του κινήματος.

Παρόλα αυτά, όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 4 Βρετανούς πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας που προπαγανδίζει η QAnon, μάλλον είναι καλύτερο το να συζητήσει και να καταρρίψει ανοιχτά τις άγριες θεωρίες της, παρά να τις σπρώξει πίσω στις σκοτεινές γωνίες του διαδικτύου όπου ούτως ή άλλως ευημερούν. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι το φως του ήλιου αποτελεί το καλύτερο απολυμαντικό.

QAnon: Το ξεκίνημα

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2017, όταν ένας χρήστης του site 8Chan με το ψευδώνυμο Q, ξεκίνησε να πετάει υπαινιγμούς, γρίφους και ενδείξεις σχετικά με μία "ηρεμία πριν από την καταιγίδα", φράση που χρησιμοποιήθηκε από τον Donald Trump σε έναν από τους δημόσιους λόγους του.

Ακολούθησαν ποσταρίσματα με κωδικοποιημένες προειδοποιήσεις και πληροφορίες, που ο Q ισχυριζόταν ότι αποσπούσε μέσω των υψηλών διασυνδέσεών του στην αμερικανική κυβέρνηση. Σιγά σιγά, αποκαλύφθηκε ότι ο όρος "καταιγίδα" αναφερόταν σε μία ελίτ αποτελούμενη από celebrities και πολιτικούς που εμπορεύονταν, κακοποιούσαν και έτρωγαν παιδιά. Ποιος θα την κατατρόπωνε; Μα φυσικά, σύμφωνα με τον Q, o Trump.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η παντελώς αβάσιμη ιστορία που υποστήριζε ο Q όλο και μεγάλωνε, με τους διάφορους αυτόκλητους "ντεντέκτιβ του διαδικτύου" να διαβάζουν όλο και περισσότερο τα σύντομα αλλά εμπρηστικά σημειώματά του. Μάλιστα, διεύρυνε τη βάση του όταν ο Trump αρνήθηκε να αποκηρύξει την QAnon, ουσιαστικά υποστηρίζοντάς τη μέσα από το Twitter του.

Η καπήλευση της υπόθεσης του Jeffrey Epstein

Εν τω μεταξύ, οι αποκαλύψεις για την υπόθεση Jeffrey Epstein, που είχε να κάνει με την εμπορία και κακοποίηση νεαρών γυναικών και κοριτσιών, ακόμη και 14 ετών, από τον ίδιο και μία ομάδα πρωτοκλασάτων φίλων και συνεργατών του, ενίσχυσε την πίστη των οπαδών της QAnon στα όσα έλεγε ο Q. Κι αυτό γιατί θεωρήθηκε ότι οι αποκαλύψεις πρόσφεραν μία απτή απόδειξη για την ορθότητα των αλλόκοτων ισχυρισμών του.

Οι αφιονισμένοι οπαδοί

Η Martin, παρακολουθώντας κάποιους από τους οπαδούς της QAnon οι οποίοι παρελαύνουν από το ντοκιμαντέρ και λένε ότι θέλουν να κάνουν τον κόσμο να "ξυπνήσει" και να μάθει την "αλήθεια", αναφέρει ότι της είναι πραγματικά δύσκολο το να μην αισθανθεί ότι τους λυπάται. Κι αυτό γιατί είναι εμφανές ότι είναι οι ίδιοι που έχουν παρασυρθεί από μία παραμύθα και έχουν δώσει νόημα στη ζωή τους πιστεύοντας σε μία ακραία και ψευδή πραγματικότητα.

Αναζητώντας τον Q στη θεωρία συνωμοσίας QAnonHBO

Οι οπαδοί της QAnon, προσπαθώντας να κατανοήσουν την τόσο μπερδεμένη εποχή της παγκόσμιας ιστορίας μέσα στην οποία όλοι ζούμε, την εκλαμβάνουν ως το αποτέλεσμα μίας παγκόσμιας σέχτας που σκοτώνει μωρά και πίνει το αίμα τους για να κερδίσει την αιώνια ζωή, ενώ θεωρεί τον Trump ως τον Σωτήρα που στάλθηκε από τον θεό για να εξυγιάνει τον κόσμο.

Ποιος είναι ο Q – Οι πιο πιθανοί ύποπτοι

Στο ντοκιμαντέρ, βέβαια, αντί να μας απασχολήσει το πώς έφτασαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να φανατιστούν από μία τόσο ακραία θεωρία, παρακολουθούμε το κυνήγι της εξακρίβωσης της ταυτότητας του Q.

Στην αρχή του, ο Hoback γράφει σε έναν πίνακα τα πιθανά χαρακτηριστικά του: Στρατιωτικός, με υψηλό Δείκτη Νοημοσύνης, ψυχοπαθής, άνω των 50 ετών, χωρίς άνεση στις νέες τεχνολογίες, άνεργος ή ανάπηρος ή βετεράνος. Οι υποθέσεις του επεκτείνονται και αλλάζουν, μέχρι να στραφεί στον Fredrick Brennan και τους Jim και Ron Watkins.

Ο Brennan, που πάσχει από ατελή οστεογένεση, ίδρυσε το site "ελεύθερου λόγου" 8Chan, που έκανε θραύση ανάμεσα σε χρήστες που πόσταραν memes με συχνά ρατσιστικό, πορνογραφικό, φασιστικό ή μισογυνιστικό περιεχόμενο.

Ο Jim Watkins και ο γιός του, Ron, επένδυσαν στο site και κάλεσαν τον Brennan να μετακομίσει στη Μανίλα, όπου ζούσαν, και να συνεχίσει να το "τρέχει" υπό τη σκέπη τους. Το ότι ο Q πόσταρε την πλειονότητα των μηνυμάτων του μέσα από το 8Chan, κάνοντας τη δημοτικότητά του να εκραγεί, ήταν ένα γεγονός ιδιαίτερα καλοδεχούμενο από τους νέους επενδυτές.

Καταλήγοντας στην ταυτότητα του αρχικαθάρματος του διαδικτύου

Ο Jim Watkins είναι ένας πρώην στρατιωτικός που στη συνέχεια άνοιξε ένα κατάστημα με βιολογικά τρόφιμα, ρίχνοντάς το παράλληλα στην εκτροφή χοίρων. Στο ντοκιμαντέρ, εξηγεί το ενδιαφέρον του να αναλάβει το 8Chan, υποστηρίζοντας ότι τον αηδιάζει το να λογοκρίνονται οι άνθρωποι και το να πρέπει να είναι ουδέτεροι ως προς το φύλο τους. Τα ίδια αναφέρει και ο προγραμματιστής γιος του, Ron, που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα περήφανος για το χάος που έχει συνδεθεί με το 8Chan.

Ο Hoback, σε μία συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στους LA Times, δήλωσε: "Αποτελούν την προσωποποίηση των sites που φιλοξενούν. Τρολάρουν συνεχώς και προσπαθούν να προκαλέσουν αντιδράσεις, ασχέτως με το αν η αντίδραση που θα λάβουν είναι χιουμοριστική ή τρομακτική. Επίσης, βλέπουν τον κόσμο σαν ένα παιχνίδι. Κι εκεί, κρύβεται ένας μηδενισμός". Παρόλα αυτά, και οι δύο Watkins αρνούνται το ότι είναι ο Q.

> Διάβασε ακόμα: Jake Angeli: Ο εισβολέας-σύμβολο της επίθεσης στο Καπιτώλιο

Στη συνέχεια, η αφήγηση του ντοκιμαντέρ εστιάζει στη ρήξη ανάμεσα στον Brennan και τους Watkins, με τον Brennan να εγκαταλείπει το site το 2018 και τους Watkins να κινούνται νομικά εναντίον του, το 2019, επειδή τους κακολογούσε στο διαδίκτυο (αν είναι ποτέ δυνατόν, θεός φυλάξει!).

Πάντως, ενώ το αρχικάθαρμα του διαδικτύου δεν αποκαλύπτεται στη σειρά, ο Hoback διατηρεί τις καχυποψίες του, λέγοντας στους LA Times: "Ναι, πράγματι πιστεύω ότι ο Ron είναι ο Q. Έχει το κίνητρο, έχει και τις τεχνικές δεξιότητες". Παρόλα αυτά, μάλλον ο Q δεν είναι μόνο ένα άτομο. Όπως συνεχίζει ο ντοκιμαντερίστας: "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που να δουλεύουν για πάρτη του".

Η επιτακτική ανάγκη της πάταξης της online πλύσης εγκεφάλου

Η Martin ολοκληρώνει τον συλλογισμό της πάνω στο ντοκιμαντέρ Q: Into the Storm, αναφέροντας ότι ζούμε σε καιρούς αυξανόμενης σύγχυσης, με την κοινωνία να μην έχει υπάρξει ποτέ τόσο συνδεδεμένη και την ίδια στιγμή τόσο διχασμένη. Με τα fake news και την παραπληροφόρηση να κυριαρχούν όσο ποτέ άλλοτε.

> Διάβασε ακόμα: Συνωμοσιολόγοι, υπέρμαχοι των όπλων, νεοναζί: Τα πρόσωπα που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Γι’ αυτό και, ίσως, ένα καλύτερο ερώτημα από το ποιος είναι ο Q να ήταν το γιατί άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές τόσων πολλών ανθρώπων. Αλλά και το ντοκιμαντέρ να προτείνει λύσεις για να αποτρέψουμε την περαιτέρω άνοδο της online πλύσης εγκεφάλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος