Michaela Jaé Rodriguez, γράφοντας τηλεοπτική ιστορία

Η 31χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός έγινε η πρώτη trans που τιμάται με Χρυσή Σφαίρα.

H Michaela Jaé Rodriguez, περισσότερο γνωστή ως Mj Rodriguez, έγραψε ιστορία ως η πρώτη trans γυναίκα που τιμάται με Χρυσή Σφαίρα, για την ερμηνεία της ως Blanca Evangelista στον τρίτο κύκλο της σειράς Pose του FX, που είναι διαθέσιμη από το Netflix.

Η πορεία μέχρι το μιούζικαλ Rent

Γεννημένη στις 7 Ιανουαρίου του 1991, στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, η ηθοποιός και τραγουδίστρια με τις αφροαμερικανικές και πορτορικανικές ρίζες ξεκίνησε να εργάζεται στον χώρο του θεάματος από παιδί, ως εξαιρετικό ταλέντο. Φοίτησε σε καλλιτεχνικά σχολεία και αργότερα σπούδασε με υποτροφία στο περίφημο Berklee College of Music.

Αφού ερμήνευσε τον ρόλο του/της Angel στο musical Rent, το 2012 αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα για να αφιερωθεί στη διαδικασία της φυλομετάβασης. Επέστρεψε δυναμικά το 2016 και αφού ενημέρωσε το πρακτορείο της ότι πλέον δεν θα δέχεται αντρικούς ρόλους.

Το Pose και η εκτίναξη της καριέρας της

Όλο αυτό το διάστημα και μέχρι να κάνει το μπαμ με τον αβανταδόρικο ρόλο της στη σειρά Pose, έπαιξε μάλλον μικρούς ρόλους στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Michaela Jaé Rodriguez, γράφοντας τηλεοπτική ιστορίαGetty Images

Το Pose, που ο πρώτος του κύκλος έκανε πρεμιέρα το 2018, καταγράφει την ιστορία και το ανθρώπινο πρόσωπο της underground σκηνής του ballroom, στη Νέα Υόρκη, από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και αυτή του 1990, με trans γυναίκες και queer ατομα, να κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

> Διάβασε ακόμα: H ιστορία της σημαίας του Pride

Στα ballrooms, υπόγεια clubs από τα οποία ξεπήδησε το voguing, διάφορα houses -ομάδες που απαρτίζονται από LGBTQI+ performers οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με sui generis δεσμούς οικογένειας επιλογής (οι αρχηγίνες των houses είναι οι μητέρες επιλογής των υπόλοιπων μελών)- ανταγωνίζονται μεταξύ τους κάνοντας πασαρέλα σε διάφορες κατηγορίες, όπως για το 'καλύτερο πρόσωπο' ή την 'πιο εξτράβαγκαντ εμφάνιση' και κερδίζουν τρόπαια, με τα οποία χτίζουν το legacy τους.

House of Evangelista

Η Blanca που ερμηνεύει η Michaela Jaé Rodriguez, μία μαύρη trans γυναίκα με χρυσή καρδιά, κάποια στιγμά διαγιγνώσκεται με AIDS και αποφασίζει να αυτονομηθεί από το House of Abundance της 'σκύλας' μητέρας της Elektra και να γίνει η ίδια μητέρα του δικού της house, που παίρνει το όνομα House of Evangelista, προς τιμήν της Linda Evangelista.

Έτσι, παίρνει υπό την προστασία της και κρατάει μακριά από την εργασία στον χώρο του σεξ και τις παράνομες ψυχότροπες ουσίες αρκετά LGBTQI+ άτομα, μαύρα ή με λατινοαμερικάνικη καταγωγή, αλλά και αδελφές της από το House of Abundance.

Μέσα από τις περιπέτειές τους, γινόμαστε μάρτυρες μίας ολόκληρης εποχής γεμάτης αγώνες για δικαιώματα και δικαιοσύνη, glamour και θανάτους από AIDS. Στη σειρά, συμμετέχει επίσης η σπουδαία ηθοποιός Sandra Bernhard, γνωστή και για την θρυλούμενη ερωτική σχέση που διατηρούσε με τη Madonna.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.