ORFEAS2021: Η πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα

Στο πειραματικό, μεταμοντέρνο έργο συνδυάζονται στοιχεία μπαρόκ μελοδράματος, DIY κολάζ, post-internet αισθητικής και εικονικής πραγματικότητας.

Η βιντεο-όπερα ORFEAS2021 των ΦΥΤΑ, βασισμένη στο έργο L’Orfeo του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, αποτελεί την πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα και μάλιστα σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μετά τη συμμετοχή της στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Film Forward του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πλέον πραγματοποιεί την αθηναϊκή της πρεμιέρα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το story της όπερας

O Ορφέας, όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου, είναι ένας φιλόδοξος και επιτυχημένος ηγέτης. Ο πρώτος ανοιχτά gay πρωθυπουργός της Ελλάδας, που χαίρει της αποδοχής του λαού (ή αυτό πιστεύει), μέχρι τη στιγμή που ένα απρόσμενο περιστατικό ανοίγει μια σειρά από ζητήματα που ο ίδιος θεωρούσε λυμένα. Αποφασισμένος να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα στη χώρα, αποφασίζει να αναμετρηθεί με τα μεγάλα πνεύματα της ελληνικής ιστορίας.

> Διάβασε ακόμα: H ιστορία της σημαίας του Pride

Σε μια κατάβαση στο σκοτεινό εργαστήριο των εθνικών μύθων της ελληνικότητας, το Μουσείο Μεταφυσικής Ιστορίας, ο Ορφέας θα πρέπει να αποδείξει ότι ο ορθολογισμός του είναι ικανός να πείσει ακόμα και τις πλέον αντιδραστικές και χθόνιες δυνάμεις. Αρκεί όμως η ρητορική του δεινότητα και η λαοφιλία του για να καταφέρει μια ριζική αλλαγή του υπάρχοντος; Στο τέλος του ταξιδιού του, θα έρθει αντιμέτωπος με τις δικές του αντιφάσεις και με τα όρια των δυνατοτήτων του.

ORFEAS2021: Η πρώτη ελληνόφωνη queer όπεραΑνδρέας Σιμόπουλος

Το μπαρόκ συναντάει την post-internet αισθητική και την Έλενα Ακρίτα

Σε αυτό το μεταμοντέρνο πειραματικό έργο -που είναι επηρεασμένο από και αφιερωμένο στη μνήμη τ@ περφόρμερ και ακτιβιστ@ Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh- εντοπίζονται στοιχεία μπαρόκ μελοδράματος, DIY κολάζ, post-internet αισθητικής και εικονικής πραγματικότητας. 

> Διάβασε ακόμα: Michaela Jaé Rodriguez, γράφοντας τηλεοπτική ιστορία

Το λιμπρέτο υπογράφουν οι Αντριάνα Μίνου και Φοίβος Δούσος, ενώ τη σκηνοθεσία και το μοντάζ ο Φιλ Ιερόπουλος. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Έλενα Ακρίτα στον ρόλο της Λογικής, ο Γεώργιος Ιατρού στον ρόλο του Ορφέα και η Λητώ Μεσσήνη στον ρόλο της Υπουργού Ουτοπίας.

ΛΗΤΩ ΜΕΣΣΗΝΗ

Τι εστί ΦΥΤΑ

Τα ΦΥΤΑ είναι ένα εννοιολογικό καλλιτεχνικό δίδυμο που δουλεύει με την περφόρμανς, τον ήχο και το κείμενο. Αποτελείται από τους Φιλ Ιερόπουλο και Φοίβο Δούσο. Από το 2012, έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά δράσεων ως περφόρμερ, αλλά και ως επιμελητές. Ανάμεσα στα άλλα τους projects, υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της queer δισκογραφικής εταιρείας Φυτίνη και της πλατφόρμας περφόρμανς Sound Acts

Info: Η βιντεο-όπερα ORFEAS2021 θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 19 και 26 Ιανουαρίου. Ώρα έναρξης: 21.30. Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.