Διπλή σάτιρα από το Εθνικό Θέατρο στο Ρεξ

Πρεμιέρες για τις παραστάσεις Τρωίλος και Χρυσηίδα και Αυτόχειρ! σε σκηνοθεσία της Μαρίας Πανουργιά και Γιώργου Παπαγεωργίου αντίστοιχα.

Γράφει: Esquire Editors 11 Μαρτίου 2022

Δύο σπουδαία έργα του παγκόσμιου δραματολογίου, που σχολιάζουν πολύ εύστοχα το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της περιόδου που διανύουμε, ετοιμάζονται για πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο. Το Ρεξ υποδέχεται τη Μαρία Πανουργιά στις 11 Μαρτίου και τη δική της ιδιαίτερη αισθητική ματιά πάνω στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ "Τρωίλος και Χρυσηίδα", ενώ στις 16 Μαρτίου ακολουθεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου, στην επίσης πρώτη του σκηνοθεσία στην πρώτη σκηνή της χώρας, με το έργο του Νικολάι Έρντμαν "Αυτόχειρ!".

"Τρωίλος και Χρυσηίδα": Τραγωδία ή κωμωδία;

Νικητές και χαμένοι μοιράζονται το ίδιο βάθρο. Το σύστημα αξιών καταποντίζεται, ο έρωτας είναι τερατώδης και από τον "Τρωικό Πόλεμο" λείπει ο ηρωισμός που του προσέδωσε ο Όμηρος. Αυτό είναι το έργο που έγραψε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ περί το 1602, αντλώντας έμπνευση από το έπος του Τζέφρι Τσόσερ "Τρωίλος και Χρυσηίδα", αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα στο ψυχολογικό δράμα και την κωμική σατιρική διάθεση. Η έβδομη χρονιά του Τρωικού Πολέμου βρίσκει την κόρη του μάντη Κάλχα, Χρυσηίδα, στην Τροία. Ο Τρωίλος, ένας από τους γιους του Πριάμου, την ερωτεύεται και, με τη βοήθεια του Πανδάρου, καταφέρνει να την κερδίσει. Την επόμενη μέρα, όμως, η Χρυσηίδα παραδίδεται στους Έλληνες σε ανταλλαγή ενός αιχμάλωτου Τρώα πολεμιστή, αποκαλύπτοντας τον κυνισμό και την ασυδοσία που μπορεί να γεννήσει η σκοτεινή εποχή του πολέμου. 

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.