Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του μουσείου, Κατερίνα Γρέγου μας συστήνει το νέο καλλιτεχνικό κύκλο.

Γράφει: Esquire Editors 17 Ιουνίου 2022

Ανανεωμένο και με νέες μουσειακές τακτικές, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ανοίγει έναν καινούριο καλλιτεχνικό κύκλο και συστήνει πέντε νέες εκθέσεις στο κοινό, συνδυαστικά με τις δύο ήδη υπάρχουσες που πρόσφατα παρουσίασε. Η Κατερίνα Γρέγου έχει αναλάβει τον ρόλο-πρόκληση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του μουσείου με δυναμισμό και αποφασιστικότητα, τονίζοντας πως πρόκειται για "ένα νέο κεφάλαιο, μια δυναμική επανεκκίνηση του μουσείου, ενός μουσείου που οραματιζόμαστε όλοι ότι θα είναι πιο ανοιχτό, πιο φιλόξενο και πιο συμπεριληπτικό και, φυσικά, θα γίνει πόλος έλξης στην Αθήνα. Είναι ένας χώρος που θα ήθελα ο κόσμος να περνάει ποιοτικό χρόνο και να έρχεται σε επαφή με την τέχνη".

Για τη Γρέγου, οι χώροι του ΕΜΣΤ παίζουν κομβικό ρόλο: η είσοδος και αρκετά σημεία του κτιρίου έχουν αναδιαμορφωθεί με την αρχιτεκτονική μελέτη του καταξιωμένου αρχιτέκτονα Πέτρου Μπαμπασίκα και του συνεργάτη του Κώστα Πετράκου, οι οποίοι δημιούργησαν έναν χώρο συγκέντρωσης και ανάπαυλας για το κοινό. Αυτή η αλλαγή αποτελεί την πρώτη από τις τρεις φάσεις αναδιαμόρφωσης του μουσείου. Παράλληλα, ο σχεδιασμός μίας από τις εκθέσεις, του "Statecraft" υλοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Flux Office, μια πρακτική που θα υιοθετηθεί και μελλοντικά για τις καλλιτεχνικές δράσεις του ΕΜΣΤ. Ακόμη, μικρές παρεμβάσεις έγιναν και στη μόνιμη συλλογή του μουσείου, με αναδιατάξεις έργων σε σημεία που τα αναδεικνύουν περισσότερο. 

> Διάβασε ακόμη: Μία διεθνής διάκριση για την Εθνική Πινακοθήκη

Η Γρέγου ανακοίνωσε πάντως ότι το κόνσεπτ της "μόνιμης συλλογής" καταργείται, σε μια προσπάθεια τήρησης της λογικής ότι η σύγχρονη τέχνη πρέπει να ανανεώνεται, να εξελίσσεται και να συμβαδίζει με τις εκάστοτε συνθήκες, εξ’ ου και η έκθεση της μόνιμης συλλογής θα κατέβει στο τέλος του χρόνου. Σύντομα θα ενσωματωθούν άλλωστε στο δυναμικό του μουσείο και τα έργα από τη δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μια κίνηση που επέτρεψε και την εκκίνηση της συνεργασίας του ΕΜΣΤ με το Tate Modern, όχι μόνο σε επίπεδο ανταλλαγής συλλογής, αλλά και σε επίπεδο ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας.

Τι δηλώνει η Κατερίνα Γρέγου

"Ως ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης που έχει ακόμα την τύχη να υποστηρίζεται από το κράτος σε μια εποχή που φθίνει η δημόσια χρηματοδότηση στα πολιτιστικά ιδρύματα και τους οργανισμούς, έχω μεγάλη πίστη στην ιδέα των κοινωνικών παροχών: εκπαίδευση, παιδεία, υγεία, πολιτισμός, κομβικά σημεία μιας πολιτισμένης κοινωνίας αν θέλουμε να μιλάμε για πρόοδο και προοδευτικότητα", δήλωσε η Γρέγου κατά τη διάρκεια παρουσίασης των νέων εκθέσεων. 

Η συνέχεια στο Αθηνόραμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης