10 λεπτά στο τηλέφωνο με την Άννα Καλαϊτζίδου

Ερμηνεύει μια εταίρα στους 'Επιτρέποντες' του Μενάνδρου και πιστεύει, χοντρικά, ότι 'αυτός που έχει τα φράγκα, αυτός μπορεί να κάνει και τα κανονίσματα, να καταστρέψει ή να φτιάξει ζωές'.

Στην άλλη άκρη του ακουστικού, η καλημέρα της Άννας Καλαϊτζίδου έρχεται από την Επίδαυρο. Κι αυτό γιατί σε λίγες ημέρες θα ερμηνεύσει στη σκηνή του Μικρού Θεάτρου της Επιδαύρου, μια εταίρα. Αυτός είναι ο ρόλος της στους Επιτρέποντες του Μενάνδρου, σε απόδοση, διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Η υπόθεση της κωμωδίας πλέκεται γύρω από μια ερωτική συνεύρεση σε μια εποχή όπου η έννοια της συναίνεσης είναι αμφισβητήσιμη και η επιβολή του άντρα θεωρείται θεμιτή. Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε για τον ρόλο της και όσα άλλα έφερε η κουβέντα στην κουβέντα.

10 λεπτά στο τηλέφωνο με την Άννα ΚαλαϊτζίδουΠάτροκλος Σκαφίδας

Όσα είπαμε μέσα σε 10 λεπτά

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύεις στους "Επιτρέποντες";

Κάνω μια εταίρα, τη γυναίκα που βλέπει το μπλέξιμο και που, ουσιαστικά, το λύνει, με τη δική της σκέψη και τα δικά της τεχνάσματα, κι ως ανταμοιβή γι' αυτό που κάνει, κερδίζει την ελευθερία της.

Κινείται από συμφέρον ή τα κίνητρά της είναι καθαρά;

Σίγουρα θέλει να κερδίσει την ελευθερία της, αλλά δεν νομίζω ότι αν ήταν να μην την κερδίσει πως θα έπραττε αλλιώς. Πάλι θα το έκανε. Είναι αυτό που λέμε, με την καλή την έννοια, ένα λαϊκό κορίτσι που νοιάζεται για το τι συμβαίνει γύρω της.

> Διάβασε ακόμα: Patti Smith: Βγείτε στους δρόμους, εσείς είστε το μέλλον

Στο κέντρο της αφήγησης υπάρχει κάτι τραγικό, ένας βιασμός.

Τον οποίο δεν τον βλέπουμε. Η υπόθεση του έργου, όμως, ξεκινάει από αυτό το γεγονός. Το 300τόσο προ Χριστού που γράφει ο Μένανδρος, δεν γινόταν και πολύ μεγάλο ζήτημα με τους βιασμούς. Ο βιαστής αρκούσε να αφήσει πάνω στο θύμα του κάποιο κόσμημα, ώστε αν έμενε έγκυος η γυναίκα, να ξέρουν ποιανού είναι το παιδί. Δεν ντρεπόταν να συνδέσει το όνομά του με την πράξη. Γιατί αυτή δεν είχε προφανώς καμία επίπτωση.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το ότι θεωρείται "τύχη", στο έργο, το ότι ο βιαστής της κοπέλας είναι τελικά ο σύζυγός της. Αυτός που τη βιάζει ένα βράδυ σε ένα μεθύσι, μετά, σε άλλη στιγμή, νομίζοντας ότι είναι άλλη, την παντρεύεται. Το ότι η σύζυγός του γεννάει παράνομα ένα παιδί, αυτόν τον αναστατώνει, λέει ότι ντρέπεται. Μετά, όμως, όταν μαθαίνει ότι είναι δικό του παιδί αυτό που προέκυψε από τον βιασμό, ξαφνικά "όλα είναι μια χαρά". Εφόσον, δηλαδή, το θύμα του είναι η γυναίκα του, "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα".

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ"Πάτροκλος Σκαφίδας

Μιλάμε για ξέπλυμα, δηλαδή.

Τότε, αυτό ήταν κάτι το οποίο επιτρεπόταν, μιλάμε για μια κοινωνία που και η θέση της γυναίκας ήταν τέτοια. Εγώ στο έργο είμαι μια εταίρα και δούλα, ενώ την άλλη γυναίκα την παντρεύει ο μπαμπάς της και την περιφέρει σαν περιουσία του. Δεν μιλάμε για ελευθερία των γυναικών εκείνη την περίοδο. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, δεν ήταν δυνατόν καν να θεωρείται βιασμός η σεξουαλική βία σε έναν δούλο, σε έναν "υπάνθρωπο", δεν διανοείτο να έχει δικαιώματα ο δούλος. Ανησυχητικό, βέβαια, είναι το ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει σε μια προηγμένη κοινωνία. Το ζήτημα είναι η εξουσία, είναι λίγο ταξικό. Αυτός που έχει χρήματα μπορεί, όπως ξέρουμε πολύ καλά, να ξεφύγει.

Στη σημερινή κοινωνία, τι έρχεται να προσθέσει στη δημόσια διαβούλευση το ανέβασμα των "Επιτρεπόντων";

Αν και πιο κατάλληλος να απαντήσει είναι ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, που σκέφτηκε το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου, εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο Μένανδρος με ένα "κλικ" κάνει ένα πολύ μεγάλο ζουμ στην καθημερινότητα και τις ζωές των ανθρώπων και κάπως έτσι, ξαφνικά, ένα πιο trivial πράγμα γίνεται μεγαλύτερο.  

Οι "Επιτρέποντες", καταρχήν, μας συνδέουν με το παρελθόν, κάτι που εγώ θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, το να καταλάβουμε, δηλαδή, ότι τα ίδια πράγματα που συνέβαιναν τότε τα ίδια συμβαίνουν και τώρα και ότι όσο κι αν νομίζουμε ότι έχουμε εξελιχθεί, αυτό, κατά περίπτωση, δεν ισχύει καθόλου. Για να το πούμε πολύ χοντρά αλλά έτσι όπως περίπου είναι, αυτός που έχει τα φράγκα, αυτός μπορεί να κάνει και τα κανονίσματα, να καταστρέψει ή να φτιάξει ζωές.

Επίσης, το να πάρεις την απόσταση που χρειάζεται και ένα πράγμα που είναι πραγματικά πολύ επώδυνο να το φέρεις ακραία σε μια φάση του να μπορείς και να γελάσεις με αυτό, ίσως σε κάνει να το δεις και πιο αντικειμενικά, χωρίς θυμό. Το χιούμορ, κατά τη γνώμη μου, προσφέρει μια σωστή απόσταση. Σου επιτρέπει να μπορέσεις να κοιτάξεις κάτι ψύχραιμα και, ενδεχομένως, να παρατηρήσεις πολύ περισσότερες λεπτομέρειες, να βρεις πράγματα που μπορεί να στηρίξουν καλύτερα το δίκιο σου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ"Πάτροκλος Σκαφίδας

> Διάβασε ακόμα: 10 λεπτά στο τηλέφωνο με τον Αντώνη Φωνιαδάκη

Μετά από τους "Επιτρέποντες", τι θα ακολουθήσει;

Θα συμμετέχω στους "Παγιδευμένους", το σίριαλ του Ant1 που θα προβληθεί τη σεζόν 2022-2023. Θεατρικά, θα κάνω μία παράσταση που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως και γι' αυτό δεν μπορώ να αναφέρω λεπτομέρειες, ενώ στη συνέχεια θα είμαι στο Εθνικό Θέατρο, στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.


Info: Οι "Επιτρέποντες" του Μενάνδρου, σε απόδοση, διασκευή και σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, θα παρουσιαστούν στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στις 22 και 23 Ιουλίου. Στη διανομή των ρόλων, εκτός από την Άννα Καλαϊτζίδου, συμμετέχουν οι: Δάφνη Δαυίδ, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μάριος Σαραντίδης, Λυδία Τζανουδάκη και Ιώβη Φραγκάτου. Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το μεγάλο ψέμα του Alfred Hitchcock

Υπάρχει κάτι που σχεδόν κανείς δεν έχει προσέξει στο θρυλικό Ψυχώ.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Lapse, ένα ταξίδι στο χωροχρόνο που 'ερμηνεύει' τη ζωή

Μένουν δύο ακόμη μέρες για να δεις την πρωτότυπη οπτικοακουστική εγκατάσταση του Σταύρου Γασπαράτου και του Lars Jan στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Το trailer του House of Hammer είναι ό,τι πιο άβολο είδαμε τελευταία

To Discovery Plus επιχειρεί να ρίξει φως στα σκοτεινά πάθη του Armie Hammer μέσα από ένα ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

5 'νόστιμες' ταινίες και σειρές για το καλοκαίρι

Πρόσφατες αξιοσημείωτες παραγωγές που δίνουν τον τόνο στη θερινή ραστώνη των σινεφίλ και γαστροφίλ.

Πρώτη ματιά στην πολυαναμενόμενη 5η σεζόν του Cobra Kai

Η 5η σεζόν έρχεται στο Netflix στις 9 Σεπτεμβρίου και εμείς έχουμε τις πρώτες φωτογραφίες.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Ένα βιβλίο για τον Max Verstappen

O James Gray καταφέρνει να φτιάξει την βιογραφία ενός 24χρονου νεαρού, κάτι που είναι απολύτως ενδεικτικό για τον αντίκτυπο που έχει η παρουσία του Max Verstappen στην Formula 1.

Γραφει TopGear