Δύο βράδια στο μαγικό σύμπαν του Primavera Sound

Όλα όσα ζήσαμε στο πιο εμβληματικό μουσικό φεστιβάλ της Μεσογείου, παρέα με την Estrella Damm.

"Να μαντέψω; Κι εσείς για το Primavera;". Αυτή ήταν η πιο συνηθισμένη ερώτηση στo εσωτερικό του αεροσκάφους, την ώρα που άπαντες προσπαθούσαν να τακτοποιήσουν τα πράγματα τους στα ντουλαπάκια πάνω από τα καθίσματα και πολύ πριν η πτήση Α3710 της Aegean απογειωθεί από το Ελ. Βενιζέλος με προορισμό το Ελ Πρατ και την Βαρκελώνη.

Βλέπεις, το εξαιρετικά δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ, που ξεκίνησε στην καταλανική πρωτεύουσα στις αρχές του Μιλένιουμ, έχει πολύ δυνατό (και) ελληνικό κοινό, το οποίο φροντίζει ετησίως να ανανεώνει το ραντεβού του με αυτό. Συνήθως για να αφεθεί στην τρέλα του, να πιει μπόλικες μπύρες Estrella Damm και να απολαύσει ένα all-star line-up.

Δύο βράδια στο μαγικό σύμπαν του Primavera Sound

Είθισται στα τέλη Μαΐου/ αρχές Ιουνίου να μην πέφτει καρφίτσα στην Βαρκελώνη, με το Primavera Sound να είναι ένας από τους βασικότερους λόγους. Σε κάθε περίπτωση, μπορέσαμε αρχικά να βρούμε δωμάτιο στην πόλη και έπειτα, VIP pass για 2 ημέρες του φεστιβάλ, χάρη στην Estrella Damm.

Για αρχή, μερικές γουλιές Estrella Damm

Και μιας και το έφερε η κουβέντα, η αγαπημένη μπύρα της Βαρκελώνης -αυτή η premium lager με την αρκετά δροσιστική γεύση που εκφράζει όλα τα στοιχεία της πόλης, όπως το πάθος και την κουλτούρα- υπήρξε συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι αλλά και η πρώτη στάση του. Βλέπεις, το μοντέρνο εργοστάσιό της βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Ελ Πρατ, οπότε γιατί να μην ξεκινήσει κανείς από εκεί; 

Στο ζυθοποιείο της Εstrella Damm ξετυλίγει κανείς το νήμα της ιστορίας της. Ένα στόρι που ξεκινά το 1871, όταν ο Αλσατός Αύγουστος Kuentzmann Damm μαζί με τη σύζυγό του, Melanie, και τον ξάδερφό του Ιωσήφ Damm έφτασαν στην Καταλονία.

Primavera Sound φεστιβάλ 2023 115
Primavera Sound φεστιβάλ 2023 111

Πέντε χρόνια μετά, στο κέντρο της Βαρκελώνης (στο σημείο που στεγάζονται σήμερα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας), έκαναν πραγματικότητα ένα από τα όνειρά τους: Να δημιουργήσουν ένα ζυθοποιείο που θα παράγει μία μπύρα άκρως δροσερή και μεσογειακή.

Fast Forward στο τώρα, η εν λόγω μπύρα φτιάχνεται ακολουθώντας την ίδια ακριβώς συνταγή, αν και από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 η γέννησή της λαμβάνει χώρα στο νέο ζυθοποιείο - ναι, αυτό κοντά στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ.

Primavera Sound φεστιβάλ 2023 113
Primavera Sound φεστιβάλ 2023 114

Και μπορεί η συνταγή να παραμένει αυτούσια αλλά αυτό δεν ισχύει και για όλη τη διαδικασία παραγωγής, που έχει αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, διασφαλίζοντας κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Να διατηρείται ακριβώς ίδια η γεύση και η ποιότητα της Εstrella Damm. Το τελευταίο φροντίσαμε να το διαπιστώσουμε αμέσως στο industrial αισθητικής tasting room, δοκιμάζοντας αρκετές ετικέτες -κάποιες εκ των οποίων αρκετά δυσεύρετες- του brand, πριν από οτιδήποτε άλλο.

Δύο νύχτες στο Primavera Sound

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το Primavera Sound είναι το πιο εμβληματικό μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης. Έχει πάντοτε τρέλα, χρώμα και ονειρικά line-ups, βρίσκοντας τον τρόπο να πατά ανάμεσα στα όσα ορίζονται ως cool στην εν λόγω "βιομηχανία" καθώς και σε εκείνα που θα αποκαλούσε κανείς mainstream. Και είναι κάτι παραπάνω από ΟΚ αυτό. Παράλληλα, φροντίζει και ικανοποιεί τα γούστα τόσο της γενιάς των Millennials (με ολίγη από Gen X) όσο και της Gen Z.

Primavera Sound φεστιβάλ 2023 5
Primavera Sound φεστιβάλ 2023 10
Primavera Sound φεστιβάλ 2023 8
Primavera Sound φεστιβάλ 2023 9

Η αλήθεια είναι πως μπήκαμε στο Parc del Fòrum και το φεστιβάλ μία ημέρα μετά την έναρξή του αλλά αυτό δε λέει τίποτα. Για δύο βράδια είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε κατά σειρά -και μεταξύ άλλων- στα stages του φεστιβάλ τους Rema, New Order, Halsey, Blur, Depeche Mode, καθώς και την πρώτη εμφάνιση του Kendrick Lamar ever στο Primavera Sound.

Τα στάνταρ που έθεσε το φεστιβάλ φέτος ήταν υψηλά, ενώ το βασικό του στοίχημα κερδήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο: Να υπάρξει ένα υπέροχο ζωντανό χάος εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών με στοχαστική επιμέλεια και προσοχή σε κάθε του σημείο, με κοινή συνιστώσα την ανόθευτη διασκέδαση και τα γνήσια συναισθήματα. Job done.

Primavera Sound φεστιβάλ 2023 12

Θα μπορούσα να κλείσω αυτές τις γραμμές με κάποιους από τους στίχους των όσων ακούστηκαν στο Primavera Sound 2023. Δε θα το κάνω. Αντιθέτως, θα παρακινήσω όποιον δεν έχει βρεθεί σε κάτι τέτοιο να το κάνει. Οφείλει να το ζήσει. Με μία Estrella Damm στο χέρι. Ή και περισσότερες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.