Φθινόπωρο στην Αθήνα με 10 stand-up comedy παραστάσεις

Μεταξύ αυτών, το "Κάψε το Σενάριο" των Φισφή-Μακαλιά-Ρούμπου και η "Ντερμπεντέρισσα" της Κατερίνας Βρανά.

Esquire Team
Γράφει: Μάνος Νομικός 18 Σεπτεμβρίου 2023

Η κωμωδία μπορεί να είναι το αντίδοτο στη μαυρίλα των καιρών που ζούμε, να σε κάνει να γελάσεις, να ξεσκάσεις και να επανεξετάσεις πράγματα και καταστάσεις. H stand-up κωμωδία στην Ελλάδα ζει μία από τις πιο δημιουργικές της περιόδους, με μία πλειάδα κωμικών να παίζουν σε sold-out παραστάσεις σε ανοιχτά και κλειστά θέατρα και μία νέα γενιά που έρχεται να διεκδικήσει τον δικό της χώρο και την υποστήριξη του κοινού.

Το φθινόπωρο μας υποδέχεται με μία σειρά από stand-up comedy παραστάσεις στην Αθήνα. Επιλέξαμε 10 από αυτές. Σημειώνεις;

Κάψε το Σενάριο

Φθινόπωρο στην Αθήνα με 10 stand-up comedy παραστάσεις

Το Κάψε το Σενάριο γιορτάζει 10 χρόνια και μας καλεί σε έναν από τους ιστορικότερους χώρους της Ελλάδας, το θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο υποδέχεται ξανά θεατές μετά από 15 χρόνια. Φαντάσου μια παράσταση με σενάριο, ακριβά κουστούμια και ποιότητα. Τώρα ξέχασέ τα όλα αυτά και πάμε να μεταφερθούμε σε ένα comedy show όπου εσύ, ο θεατής, έχεις τον έλεγχο. Εσύ μπαίνεις στο ρόλο του σκηνοθέτη, σεναριογράφου ακόμα και ηθοποιού και οι Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς και Ζήσης Ρούμπος υπακούν στις πιο τρελές σου ιδέες.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Κατερίνα Βρανά – Ντερμπεντέρισσα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΡΑΝΑ

Μετά τις sold-out παραστάσεις της στο Θέατρο Αργώ, η Κατερίνα Βρανά επιστρέφει άκρως καλοκαιρινή και φίνα με τη "Ντερμπεντέρισσα". Όποιος έχει δει την ολοκαίνουρια solo stand-up comedy της, ξέρει ακριβώς γιατί να (ξανά)έρθει. Είναι εθιστικά αστεία, τρυφερή και ό,τι καλύτερο για να παρατείνουμε τη θερινή ανεμελιά.

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στο Lunar Space Athens.

Ήρα Κατσούδα - MINIMAL

Ira Katsouda

Η νέα stand up comedy παράσταση της Ήρας που αγαπήθηκε από κοινό, κριτικούς αλλά κυρίως από την ίδια και αφού μετράει ήδη μια sold out σεζόν, συνεχίζει ακάθεκτη για 2η χρονιά.

Σε αντίθεση με το σαλόνι στο πατρικό της, η Ήρα προσπαθεί να ξεφορτωθεί όλα τα περιττά από τη ζωή της και να την κρατήσει με τα απολύτως απαραίτητα, σε minimal επίπεδα.

Όμως η διάσπαση προσοχής που έχει, μια ομηρία που λαμβάνει χώρα στον νιπτήρα της, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα Ιερά Ζώα, οι τοξικές σχέσεις, οι θεωρίες συνομωσίας, ο Νομός Ηλείας και πολλά ακόμα, δεν την αφήνουν να τα καταφέρει.

Από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη στον Μικρό Κεραμεικό.

Δημήτρης Χριστοφορίδης – Χαμένη Γενιά (live κινηματογράφηση)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Η νέα stand-up comedy δουλειά του Δημήτρη Χριστοφορίδη "Χαμένη Γενιά" γράφτηκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας με πόνο, μάσκα και εγκλεισμό.Από την επαρχία και το χιουντάι, μέχρι τον χωρισμό από τον ψυχολόγο και το άγχος για την υγεία των γονιών που μεγαλώνουν, βλέπουμε τη γενιά των σημερινών 40ρηδων που δέκα χρόνια τώρα, πάει από κρίση σε κρίση.

Πού θα σταματήσει αυτό το τρενάκι μιζέριας και ποιος το οδηγεί; Έχουμε ελπίδες πως παρόλο που μας έχει πάει αίμα, αυτή η γενιά θα σωθεί. Ίσως, από έρωτα όπως λένε οι ποιητές, ίσως από δουλειά όπως λέει ο καπιταλισμός, ίσως και από την κωμωδία – όπως έγραψε ο Ανατόλι Λουνατσάρσκι στον Λένιν, για την πρώτη γενιά Μπολσεβίκων ηγετών.

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στο Σινέ ΤΡΙΑΝΟΝ.

Δημήτρης Δημόπουλος – Α4

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δημήτρης Δημόπουλος παρουσιάζει τον νέο stand-up μονόλογο με τα πιο ενδοσκοπικά του κείμενα ως τώρα και με τίτλο Α4. Και όταν λέει "ενδοσκοπικά", εννοεί "αυτοναφορικά". Και όταν λέει "αυτοναφορικά", εννοεί "εγωκεντρικά".

Έχει βαρεθεί να τον περιγράφουν ως "ο ψηλός, καραφλός κωμικός" και να τον μπερδεύουν με άλλους ψηλούς, καραφλούς κωμικούς. Επίσης, έχει βαρεθεί μετά από τόσα χρόνια στην κωμωδία να μη θυμάται πολύς κόσμος το επώνυμό του: τον έχουν πει 'Δημητρακόπουλο', το οποίο βγάζει νόημα ως σύντμηση του ονόματός και του επώνυμου. Τον έχουν πει "Δημακόπουλο" το οποίο είναι και λίγο ένα κουτσουρεμένο "Δημητρακόπουλος".

Κάθε Τετάρτη από 11 Οκτωβρίου 2023 ως 3 Ιανουαρίου 2024 στον Μικρό Κεραμεικό.

Αριστοτέλης Ρήγας – Και το όνομα αυτού (βιντεοσκόπηση)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΡΗΓΑΣ

Ο Αριστοτέλης Ρήγας, stand-up comedian και μουσικός, δημιουργός της επιτυχημένης σειράς στο YouTube και podcast "Είμαι υπέρ", επιστρέφει στη σκηνή με τη 3η σόλο παράστασή του μετά τις διαδοχικές sold-out εμφανίσεις του στην Αθήνα και την επαρχία.

Με τη γνωστή του συνταγή, μια δόση stand-up comedy και μια δόση μουσική κωμωδία, και με μια εντυπωσιακή 'παλέτα' αστείων, περνάει από τα καταιγιστικά λογοπαίγνια, σε μικρές σουρεαλιστικές ιστορίες, στις κοινές μας εμπειρίες από την έλευση της πανδημίας και καταλήγει στις δικές του εμπειρίες ως νέος πατέρας. Όλα αυτά πασπαλισμένα με ξεκαρδιστικά μουσικά mash up, παιδικά τραγούδια 'αλλιώς', τον Sin Boy, Iron Maiden, Radiohead και Τρικαλινό Michael Jackson.

Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο Arch Club – Live Stage.

Ανδρέας Πασπάτης - Σόλο

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΣΠΑΤΗΣ

Μετά από τα απανωτά sold-out της προηγούμενης σεζόν, ο Ανδρέας Πασπάτης επιστρέφει δυναμικά για ακόμα περισσότερες δόσεις γέλιου και ανατροπών στο θέατρο Άβατον στο Γκάζι.

Έρχεται με τη νέα του, εντελώς solo, stand-up comedy παράσταση, με τίτλο 'Σόλο'. Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο 'Διαβάστηκε', στην προηγούμενη ομώνυμη παράσταση, ο τίτλος 'Σόλο' ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

Ο Ανδρέας είναι stand up κωμικός και γράφει τα κείμενά του solo, ανεβαίνει solo στη σκηνή και παρουσιάζει την παράστασή του, που είναι ένα stand-up comedy solo. Επίσης, έχει έναν σκύλο στο σπίτι, που τον λένε Σόλο. Στην ερώτηση: 'Ποιος είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας από το Star Wars;' απαντά ο Τσουμπάκα... επειδή είναι συνέχεια με τον Han Solo. Εσείς μην έρθετε στην παράσταση solo.

Από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο του 2023 στο Θέατρο Άβατον.

Γιάννης Ρούσσος – Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Ο Γιάννης Ρούσσος στην πρώτη του σόλο stand-up comedy παράσταση. Μαζεύει όλα τα αγαπημένα του κείμενα από τη μέρα που ξεκίνησε το stand-up (δε θυμάται πότε ήταν αυτή η πρώτη μέρα γιατί είχε ένα τροχαίο που του προκάλεσε απώλεια μνήμης) αλλά δοκιμάζει και νέα αστεία. Μία ώρα πάνω στη σκηνή αλλά σε ένα σύμπαν όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν. Σουρεαλισμός, περίεργες ιδέες, story telling, και σίγουρα όχι trailer ταινίας.

Κάθε Δευτέρα για όλο τον Οκτώβριο στον Μικρό Κεραμεικό.

Βαγγέλης Μουλαράς – Δέκα με τόνο

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΥΛΑΡΑΣ

Ο Βαγγέλης Μουλαράς παρουσιάζει την πρώτη του σόλο παράσταση με τίτλο 'Δέκα Με Τόνο' στο Θέατρο Άβατον από την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια παρουσίας στη σκηνή του ελληνικού stand-up, συγκεντρώνει όλο το υλικό του με σκοπό να αποδείξει πως αυτός ήταν ο πιο καλός ο μαθητής στην τάξη.

Ως αριστούχος, λοιπόν, έρχεται να δώσει τη σωστή απάντηση σε ερωτήματα όπως τα εξής:

- ποια λέξη σε κάνει να νιώθεις boomer

- πόσο καλά αγγλικά μιλάνε στη Λάρισα

- πώς σχετίζεται το μάνγκο με το βενζινάδικο

- γιατί καμιά φορά δε δουλεύει το πιστολάκι

Από την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στο Θέατρο Άβατον.

Γιώργος Καραμανλής – Ήρθε η ώρα του Καραμανλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Τα θέματα της παράστασης είναι πολλά και διάφορα, όπως και τα δικά του, και έχει απίστευτες ιστορίες να σας διηγηθεί για όλα αυτά. Γάτες, Διακοπές, Κάμπινγκ, Περίεργα Ραντεβού, Άγχος, Αλκοόλ, Σεξ, Μοναξιά, Ψυχαναγκασμοί, Νεύρα, Ενοχλητικοί Ήχοι, Άκυρες Έρευνες, κ.α. Όταν το συναίσθημα συναντά τη μαγεία όλα είναι πιθανά.

Μετά από 6 χρόνια ενασχόλησης με το stand-up διάλεξε τα καλύτερα αστεία από τη μεγαλειώδη πορεία του και σας τα σερβίρει στο Θέατρο Αλκμήνη. Μία παράσταση stand-up comedy που τα έχει όλα και σίγουρα πιάνει όλες τις ηλικίες. Σύντομα αστεία - one liners, λογοπαίγνια, παρατηρήσεις της καθημερινότητας - observational, προσωπικές ιστορίες - storytelling και αυτοσχεδιασμούς.

Τρίτη 3 Οκτωβρίου, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, Τρίτη 10 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης