Ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν πάντα εκεί

Η ανατρεπτική φωτογράφιση και η συνέντευξη του Γιώργου Μαζωνάκη στο The Big Black Book του Esquire.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Δεκεμβρίου 2023

Το νέο τεύχος του Esquire (Χειμώνας 2023-2024) κυκλοφορεί, στην premium έκδοση του κορυφαίου media brand, The Big Black Book. Στο εξώφυλλo και στο cover story φιλοξενείται ο Γιώργος Μαζωνάκης. 

Ο sui generis καλλιτέχνης ξετυλίγει τον εαυτό του όπως ποτέ πριν στο παρελθόν, μιλά στον Μπάμπη Δούκα και ποζάρει στον φακό του Πάνου Γιαννακόπουλου σε ένα ανατρεπτικά στυλάτο κόνσεπτ.

Ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν πάντα εκεί

Αποφασισµένος για όλα και απόλυτα συνειδητοποιηµένος, ο Γιώργος µιλά για τον Μαζωνάκη σε µια περιεκτική συνέντευξη, ξετυλίγοντας πτυχές του εαυτού του όπως ποτέ πριν.

Η ώρα είναι λίγο πριν τις 9.30, στα σύνορα της Καισαριανής με τον Βύρωνα. Όλα στο στούντιο του Πάνου Γιαννακόπουλου είναι έτοιμα για τη φωτογράφιση, όταν ο Γιώργος Μαζωνάκης κάνει την εμφάνισή του. Συνεπέστατος στο ραντεβού του. Μαζί του η πιστή συνοδοιπόρος Αρίθα. Το κατάμαυρο σκυλάκι του βαπτίστηκε έτσι από τον ίδιο προς τιμήν μίας από τις πιο αγαπημένες του καλλιτέχνιδες: της Aretha Franklin.

Ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν πάντα εκεί© Πάνος Γιαννακόπουλος/ Esquire Greece

Είναι μία από τις σπάνιες φορές που παρεκκλίνει αυτό το διάστημα από το πρόγραμμά του. Το τελευταίο τον θέλει να βρίσκεται συνέχεια στο Γκάζι, καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εμφανίσεις του στο Φωταέριο.

"Ξέρεις, δεν είναι απλώς ένα καινούργιο κέντρο για τον χειμώνα ή ένα καινούργιο πρόγραμμα, με μερικά καινούργια τραγούδια. Αυτά είναι δεδομένα. Κάθε τόσο έρχεται η στιγμή να σχεδιάσεις, όχι μόνο την επόμενη χρονιά, αλλά τα επόμενα χρόνια. Είμαι, λοιπόν, σε φάση μεγαλύτερων αλλαγών", λέει με σιγουριά ο ίδιος. Ζητά να μπει δυνατά κλασική μουσική, πριν ξεκινήσουν τα κλικ.

Ο Γιώργος Μαζωνάκης στο νέο Esquire 15© Πάνος Γιαννακόπουλος/ Esquire Greece
Ο Γιώργος Μαζωνάκης στο νέο Esquire 12© Πάνος Γιαννακόπουλος/ Esquire Greece

Πρόσφατα εντάχθηκε στην οικογένεια της Panik Records και το έχει πάρει πολύ ζεστά. Με καλύπτει απόλυτα η ατάκα του: "Να περιμένεις, όπως όλοι, ρεκόρ και δίσκους... πανικού". O Γιώργος γνωρίζει ότι δεν αλλάζει εύκολα ο χαρακτήρας. "Αλλάζουν όμως οι τρόποι", συμπληρώνει.

Όπως και πάντοτε, έτσι και τώρα, η αλήθεια θεωρεί πως είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει: "Η αλήθεια ανήκει σε αυτούς που την αναζητούν και όχι σε αυτούς που λένε ότι τους ανήκει". Επεκτείνει το σκεπτικό του, για την ίδια του τη ζωή: "Η ζωή του καθενός είναι το άθροισμα των επιλογών του. Κατά τη ζωή και τα τέλη". Εμμένει όσον αφορά τα προτερήματά του: "Γνωρίζω πώς να επιμένω, να κοιτάζω, να πράττω. Και σίγουρα όχι να εύχομαι".

Ο Γιώργος Μαζωνάκης στο νέο Esquire 14© Πάνος Γιαννακόπουλος/ Esquire Greece
Ο Γιώργος Μαζωνάκης στο The Big Black Book του Esquire 3© Πάνος Γιαννακόπουλος/ Esquire Greece

Θα μπορούσε να είναι μόνο μία στιγμή αυτή που τον καθόρισε, τουλάχιστον όσον αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο στάδιο της καριέρας του. Του βάζω το μαχαίρι στον λαιμό, πιέζοντάς τον να επιλέξει μία και μόνο μία. Με πετσοκόβει. "Η μόνη στιγμή που με σημάδεψε ήταν όταν αποφάσισα ότι θα γίνω τραγουδιστής. Καλλιτέχνης ήμουν από πριν". Δίκαιο.

Είναι ένας καλλιτέχνης που δείχνει ότι απολαμβάνει να ζει και να δημιουργεί, συχνά και με εμφανίσεις που συζητιούνται. Δεν ψάχνεται καθόλου πια. Μια απορία για το πώς αντιδρά σε σχόλια και το πώς αντλεί κίνητρα και αφορμές για τη συνέχεια υπάρχει. "Εμένα με έχω βρει από καιρό. Με κόπο, αλλά το έχω καταφέρει. Καθόλου δεν ψάχνομαι πια, τους άλλους ψάχνω. Τους καινούργιους φίλους, τους καινούργιους συνεργάτες, τους ακροατές. Αυτό είναι το κίνητρο και η αφορμή που αναφέρεις, επειδή κάθε άνθρωπος περιμένει να σε συναντήσει κάπου αλλού και κάπως αλλιώς. Οι εμφανίσεις που αλλάζουν, το ρεπερτόριο, οι ενορχηστρώσεις, όλα αυτά δεν πηγαίνουν επειδή δεν ξέρω πού βρίσκομαι. Το αντίθετο. Επειδή ξέρω ποιος και πού είμαι, έχω τα κότσια να αναζητήσω τους άλλους. Έχω και την πολυτέλεια να προσαρμοστώ στις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να τους βρω. Όσο για τα σχόλια, όλα έχουν τη σημασία τους. Ούτε τα θετικά είναι πάντα σωστά ούτε τα αρνητικά. Αν αισθανθώ ότι κάποιο σχόλιο λέει αλήθεια, ότι με έχει δει πραγματικά και με έχει πιάσει κάπου, μπορεί να με ανεβάσει ή να με ρίξει, αλλά στο τέλος μου βγαίνει σε καλό". Επεκτείνουμε το εν λόγω θέμα, με αυτά που μετρούν περισσότερο για τον ίδιο στον τρόπο που επιλέγει τους φίλους του: "Πάντοτε διάλεγα εκείνους που θα με αναγκάσουν να ανεβάσω το επίπεδό μου. Αυτούς που παραβλέπουν τις αποτυχίες σου και αντέχουν στις επιτυχίες σου. Το σίγουρο είναι ότι δεν γίνεται να είμαστε αρεστοί σε όλους. Και δεν θα έχει ποτέ αληθινούς φίλους αυτός που φοβάται να έχει εχθρούς".

Ο Γιώργος Μαζωνάκης στο The Big Black Book του Esquire 2© Πάνος Γιαννακόπουλος/ Esquire Greece
Ο Γιώργος Μαζωνάκης στο νέο Esquire 11© Πάνος Γιαννακόπουλος/ Esquire Greece

Μιλώντας για εχθρούς, κάνει ένα άνοιγμα σε αυτά που αντιπαθεί περισσότερο. Δεν είναι άλλα από τη στασιμότητα και την κακή νοοτροπία: "Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Κι αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Η στάση απέναντι στη ζωή θα καθορίσει και τη στάση της ζωής απέναντί σου".

Όσο για τα πικρόχολα σχόλια, τοποθετείται λακωνικά και απόλυτα: "Ειρήνη υμίν. Δεν απαντάω. Άλλωστε για να αποφεύγεις την κριτική, είτε καλή είτε κακή... μην κάνεις τίποτα, μη λες τίποτα, μην είσαι τίποτα".

Αν ο Γιώργος Μαζωνάκης μετανιώνει για κάτι, είναι η εμπιστοσύνη που έδειξε σε λάθος άτομα. "Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευθείς κάποιον είναι να το κάνεις. Αν καταφέρει να σε ξεγελάσει, δεν σημαίνει ότι είσαι χαζός, απλά αυτός είναι άτυχος. Εμπιστεύσου, αλλά επαλήθευσε".

Μπορεί κάποιος να γίνει ευτυχισμένος λοιπόν αν δεν εμπιστεύεται ή δεν τον εμπιστεύονται; Ποιος είναι τελικά ευτυχισμένος άνθρωπος, Γιώργο Μαζωνάκη; "Μόνο ο ευτυχισμένος άνθρωπος έχει φίλους - Ναπολέων".

Έχει τύχει συχνά, στα social media κυρίως, να τον χαρακτηρίσουν ακόμη και θεό. Δράττομαι της ευκαιρίας για μία τελευταία ερώτηση: Πιστεύει ο Γιώργος Μαζωνάκης στον Θεό; "Πιστεύω, αλλά η πίστη πρέπει να αποδεικνύεται με πράξεις, με κοινωνική προσφορά, με έργα. Χέρια που βοηθούν, δυο φορές πιστεύουν".   

Ο Γιώργος Μαζωνάκης στο νέο Esquire 13© Πάνος Γιαννακόπουλος/ Esquire Greece

* Ο πολυσυλλεκτικός και πάντα ανατρεπτικός Γιώργος Μαζωνάκης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Panik Records με το νέο του single "Να Περνάς". Το νέο ζεϊμπέκικο, σε μουσική Γιώργου Σαμπάνη και στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου, κυκλοφορεί από την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα στο The Big Black Book του Esquire που κυκλοφορεί.

#esquiregr #manathisbest

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr