Ο Stan Lee ήταν ο τελευταίος πραγματικός σούπερ ήρωας

Ο θρυλικός δημιουργός της Marvel ερχόταν στη ζωή μία ημέρα σαν σήμερα, το 1922.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Δεκεμβρίου 2021

Ο Stan Lee, ο δημιουργός των δημοφιλέστερων σούπερ ηρώων κόμικ της Marvel και επίτιμος Πρόεδρός της, είδε το πρώτο φως μία ημέρα σαν σήμερα -στις 28 Δεκεμβρίου 1922- στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, πριν αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 95 ετών,  στις 12 Νοεμβρίου 2018.

Η βιογραφία

Ο Αμερικανός συγγραφέας και εκδότης, δημιουργός κόμικ και αργότερα παραγωγός ταινιών προερχόταν από μετανάστες γονείς. Το πραγματικό του όνομα ήταν Stanley Martin Lieber και οι γονείς του είχαν ρουμανο-εβραϊκή καταγωγή.

> Διάβασε ακόμη: 10 πράγματα που δεν γνώριζες για τη Marvel

Το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός οφείλεται στα πρώτα χρόνια της Marvel, προκειμένου να φαίνεται ότι η γνωστή εταιρεία κόμικ είχε πολλούς συντάκτες, αλλά ο ίδιος το κατοχύρωσε νομικά τη δεκαετία του 1970.

Ο Stan Lee ήταν ο τελευταίος πραγματικός σούπερ ήρωας

Ήταν ο άνθρωπος που βρίσκοταν πίσω από την ισχυρότερη αυτή τη στιγμή δύναμη του Χόλιγουντ, το Marvel Cinematic Universe, που έχει δώσει στο κοινό σχεδόν 20 ταινίες και φυσικά τους Avengers, ενώ έχει αποφέρει στους εμπλεκόμενους εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα στο Esquire ότι το πραγματικό legacy είναι το γεγονός πως είδε τους αγαπημένους του ήρωες -αυτούς που "γέννησε" κάπου στα 60s- να περνούν από το χαρτί στη μεγάλη οθόνη.

Εκτός από αυτά, είχε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο -με δωρεές σε οργανώσεις αλλά και στο πανεπιστήμιο του Wyoming για πάνω από δύο δεκαετίες- ενώ πολύ συχνά περνούσε μηνύματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα και αντιρατσισμού μέσα από το έργο του.

Συν τοις άλλοις, είχε συντάξει αυτό το essay το 1968 για τον ρατσισμό, που παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο μέχρι και τις μέρες μας. Στις 17 Νοεμβρίου του 2008 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (George W. Bush) με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας.

Ο Stan Lee ήταν μεταξύ άλλων δημιουργός ηρώων όπως οι Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Daredevil, Black Panther, X-Men,  Ant-Man, Iron Man και Thor.

> Διάβασε ακόμη: Η πρώτη μεγάλη θεωρία για το Captain Marvel συνδέεται με το Avengers 4

Συνήθιζε να κάνει cameo εμφανίσεις σε κάθε ταινία της Marvel μέχρι σήμερα - κάτι που θα συμβεί και στο επόμενο Avengers. Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί έναν από τους πιο cool τύπους που εμφανίστηκαν ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη και σίγουρα μία από τις σημαντικότερες μορφές της ποπ κουλτούρας ever. 

Τα πιο σημαντικά quotes του Stan Lee

  • Ξέρεις, το βασικό motto της ζωής μου είναι η λέξη Excelsior. Είναι μια παλιά λέξη που σημαίνει πιο ψηλά και πιο μακριά για μεγαλύτερη δόξα. Μια λέξη-σφραγίδα για την πόλη της Νέας Υόρκης. Συνέχισε να προχωράς και αν έρθει η ώρα να φύγεις, φύγε. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.
  • Η ζωή δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς προκλήσεις.
  • Παλιά συνήθιζα να ντρέπομαι επειδή ήμουν απλά ένας συγγραφέας κόμικ ενώ άλλοι άνθρωποι κατασκεύαζαν γέφυρες ή ακολουθούσαν καριέρες γιατρού. Τότε συνειδητοποίησα όμως ότι η διασκέδαση είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στις ζωές των ανθρώπων. Νομίζω πως αν είσαι σε θέση να διασκεδάζεις τους ανθρώπους, τότε κάνεις κάτι καλό.
  • Το να είσαι geek θα μπορούσε να αποτελεί παράσημο. Γιατί οι geeks είναι αυτοί που ορίζουν πόσο σπουδαίο μπορεί να γίνει ένα τηλεοπτικό show, μια ταινία ή ένα video game. Είναι αυτοί που είναι πραγματικά παθιασμένοι με αυτά τα πράγματα, συλλέγουν αντικείμενα και συζητούν σοβαρά γι' αυτά. Ένας geek είναι κάποιος που πραγματικά ενδιαφέρεται για την επικοινωνία και την διασκέδαση και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. 
  • Ήθελα να είναι διαφορετικοί. Ολόκληρη η βασική αρχή πάνω στην οποία βασίστηκαν οι X-Men αφορούσε μια ιστορία χωρίς μισαλλοδοξία και θρησκευτικά στερεότυπα για να φανεί ότι υπάρχει κάτι καλό στον οποιονδήποτε. 
  • Θεωρώ ότι όλοι έχουν παρεξηγήσει τον Doctor Doom. Όλοι πιστεύουν πως είναι εγκληματίας αλλά το μόνο που επιζητά είναι να κυριεύσει τον κόσμο. Για σκέψου το πραγματικά, πλησίασε έναν αστυνομικό και πες του "Με συγχωρείτε κύριε αστυνομικέ, θα ήθελα να σας πω ότι σκοπεύω να κυριαρχήσω στον πλανήτη". Δεν μπορεί να σε συλλάβει για κάτι τέτοιο, δεν είναι έγκλημα να επιδιώκεις την παγκόσμια κυριαρχία. Έτσι, θεωρώ ότι είναι λάθος να θεωρείται villain. Θα μπορούσε βέβαια να κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Σας τα λέω όλα αυτά για να ξεκαθαρίσω τι συμβαίνει με τον Doctor Doom.
  • Όσο περισσότερο διαβάζεις, τόσο καλύτερος storyteller πρόκειται να γίνεις.
  • Αν υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που εκτιμούν τη δουλειά σου, θέλουν ένα αυτόγραφο ή μια φωτογραφία μαζί σου, τότε οφείλεις να είσαι ευγνώμων.
  • Οι πιο πολλοί λένε ότι περιμένουν πώς και πώς τη σύνταξη για να μπορούν να παίζουν γκολφ όλη μέρα ή να πηγαίνουν για ψάρεμα. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να ολοκληρώνω τα project μου για να ξεκινήσω να σχεδιάζω ένα νέο τηλεοπτικό show.
  • Δεν έχω ιδέα που μπορεί να βρίσκομαι σε 5 χρόνια από τώρα. Ίσως να φτιάχνω ταινίες, ίσως να πουλάω μήλα στη γωνία. Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα θα διασκεδάζω αρκετά ότι κι αν κάνω.

Excelsior! 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.