Ο άγνωστος Christopher Nolan

11 πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζεις για τον σκηνοθέτη του Tenet, με αφορμή τα 50α του γενέθλια.

Από τους σημαντικότερους auter της εποχής μας και της νεότερης γενιάς σκηνοθετών, ο Christopher Nolan γεννήθηκε μία ημέρα σαν τη σημερινή, στις 30 Ιουλίου του 1970. Με αφορμή τα 50α του γενέθλια αλλά και το Tenet, τη νέα του ταινία, από τα πιο αναμενόμενα κινηματογραφικά γεγονότα της δύσκολης αυτής σεζόν, που θα κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας στις 26 Αυγούστου, ιδού έντεκα μικρά πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζεις για εκείνον. 

> Μέχρι το 2015, ο Christopher Nolan δε διαθέτει διεύθυνση email και κινητό τηλέφωνο.

> Του αρέσει τόσο πολύ το τσάι και κουβαλά πάντα μαζί του ένα φλασκί γεμάτο με αυτό, ενώ τα δόντια του, λόγω της αδυναμίας του στο συγκεκριμένο αφέψημα, έχουν αποκτήσει μια ελαφρώς καφετιά απόχρωση. Ο σπουδαίος Michael Caine κάποια περίοδο είχε πειστεί ότι το τσάι που έπινε ο Nolan ήταν αναμεμειγμένο με αλκοόλ - με βότκα, συγκεκριμένα.

> Δεν του αρέσει να απομακρύνεται πολύ από τα γραπτά του, έτσι κάθε φορά που πρέπει να δώσει το υλικό του σε κάποιον ηθοποιό για να το μελετήσει, τον περιμένει σε κάποιο κοντινό δωμάτιο μέχρι να τελειώσει το διάβασμα.

> Πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα μιας ταινίας, περνάει δύο εβδομάδες καταγράφοντας τις ιδέες του. Συνηθίζει να χρησιμοποιεί τη γραφομηχανή του πατέρα του.

> Όπως ισχύει για πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένου και του μακαρίτη του Steve Jobs), η γκαρνταρόμπα του αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πολλά ίδια κομμάτια ενός συγκεκριμένου ρούχου. Έτσι, η καλοκαιρινή του "στολή" απαρτίζεται από μαύρο σακάκι, μπλε πουκάμισο και μαύρο παντελόνι συνδυασμένα με φθαρμένα παπούτσια, ενώ τους χειμερινές μήνες στο παραπάνω σύνολο προστίθεται και ένα γιλέκο ψαροκόκαλο.

> Προσπαθεί να περιορίσει όσο πιο πολύ γίνεται τη δουλειά του post production, κινηματογραφώντας όσο περισσότερα από τα ειδικά εφέ που απαιτεί η ταινία απευθείας με την κάμερα. Ενδεικτικά, το φετίχ του αυτό μπορείς να το αντιληφθείς στην τριλογία του "Σκοτεινού Ιππότη", όπου μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πλάνα των ταινιών αυτών έχουν γυριστεί χωρίς τη χρήση ειδικών εφέ. Ο ίδιος έχει εξηγήσει σε συνεντεύξεις του ότι ο λόγος που επιμένει σε αυτή τη λεπτομέρεια είναι επειδή θεωρεί το κοινό μπορεί να αντιληφθεί πότε "τα πράγματα (που βλέπει) είναι αληθινά και πότε προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας".

> Προτιμά να γυρίζει τις ταινίες του χρησιμοποιώντας φιλμ των 35mm αντί υπερσύγχρονες ψηφιακές κάμερες -η "εμμονή" του αυτή είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και οι σκηνές που οι πρωταγωνιστές του Interstellar (υποτίθεται ότι) επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ψηφιακών αρχείων βίντεο, στην πραγματικότητα είναι γυρισμένες με φιλμ. Μάλιστα, είναι τόσο ταγμένος στην άρτια τεχνικά παρουσίαση των έργων του, ώστε μερικές εβδομάδες πριν την πρεμιέρα του Interstellar στους αμερικανικούς κινηματογράφους, επισκέφτηκε έναν μεγάλο αριθμό αιθουσών στη Νέα Υόρκη προκειμένου να βεβαιωθεί προσωπικά ότι αυτές διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να προβληθεί η ταινία του.

> Ισχυρίζεται ότι δεν καταφθάνει ποτέ αργοπορημένος στη δουλειά. Όπως επίσης και ότι δεν εργάζεται ποτέ τα Σαββατοκύριακα.

> Έχει δηλώσει ότι δεν είδε ποτέ το Gravity του Alfonso Quaron. Ο λόγος; Δεν ήθελε να επηρεαστεί ως προς τον τρόπο που θα απεικόνιζε τη ζωή στο διάστημα στο Interstellar.

> Έχει εμμονή με τις καρέκλες. Τι εννοούμε; Πρόσφατα, η Anne Hathaway μίλησε στο Variety και αποκάλυψε μία από τις παραξενιές του Nolan, με τον οποίο συνεργάστηκε στο φιλμ "Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή". "Ο Chris απαγορεύει τις καρέκλες. Αν έχεις καρέκλες, οι άνθρωποι θα κάθονται και δεν θα δουλεύουν. Αυτή είναι η λογική του", ανέφερε και συνέχισε: "Κάνει αυτές τις υπέροχες ταινίες και πάντα τις ολοκληρώνει μέσα στον προγραμματισμό και κάτω του προϋπολογισμού. Πιστεύω ότι αυτό μάλλον έχει να κάνει με τις καρέκλες".

> Προσπαθεί να οραματίζεται και να γυρίζει την εκάστοτε ταινία του σαν να είναι η τελευταία του, γιατί με τον τρόπο αυτό θεωρεί ότι αποφεύγει τους συμβιβασμούς που ενίοτε απαιτεί το επάγγελμά του.


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.