Όταν ο Dustin Hoffman έφτασε στα άκρα για το Κράμερ εναντίον Κράμερ

Ο σημαντικός Αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα τα 83 του χρόνια και το Esquire θυμάται τη φορά που ξεπέρασε τα όρια για τις ανάγκες ενός ρόλου.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 08 Αυγούστου 2020

Υπάρχουν οι ηθοποιοί που προετοιμάζονται για να υποδυθούν το ρόλο, μαθαίνοντας τις ατάκες τους και κάνοντας πρόβες, πρόβες και ξανά πρόβες και υπάρχουν κι εκείνοι που υποβάλλουν τον εαυτό τους σε χίλια δύο σωματικά και ψυχολογικά "βασανιστήρια" για να γίνουν ο ρόλος. Ενδεικτικό παράδειγμα, ο Daniel Day-Lewis, που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση κοινού, κριτικών και συναδέλφων του ως ο καλύτερος μαθητής του Στανισλάφσκι στο σινεμά. Ως ο μεθοδικός του Χόλιγουντ. Από την άλλη, ο Dustin Hoffman, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα το 1937, δεν περιορίζεται μόνο στον εαυτό του αλλά προχωρά την όλη στάση επί του θέματος μερικά βήματα πιο πέρα.

Όταν ο Dustin Hoffman έφτασε στα άκρα για το Κράμερ εναντίον Κράμερ

Εν αντιθέσει με πολλούς άλλους συναδέλφους του, ο Dustin Hoffman εφάρμοσε τις τεχνικές της μεθόδου Στανισλάφσκι όχι στον εαυτό του, αλλά στη συμπρωταγωνίστριά του, Meryl Streep στο νομικό δράμα του Robert Benton, Kramer vs. Kramer (Κράμερ εναντίον Κράμερ, 1979).

Σύμφωνα με τον παραγωγό του φιλμ Richard Fischoff, ο Hoffman προκαλούσε με λέξεις και πράξεις την Streep για να βγάλει προς τα έξω το συναίσθημά της στην πιο αυθόρμητη και ειλικρινή του εκδοχή. Την είχε χαστουκίσει για να την θυμώσει, της είχε πετάξει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στον τοίχο για να την τρομάξει και της είχε αναφέρει το θάνατο του τότε συντρόφου της, του ηθοποιού John Cazale για να την κάνει να κλάψει.

Αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, δηλαδή από τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α' Αντρικού και Α' Γυναικείου Ρόλου, η τακτική του Hoffman ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Ή για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, αποδοτική.


φωτογραφίες ©Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταινίες