Τι γράφουν οι κριτικοί για το Tenet του Christopher Nolan

Tο επόμενο blockbuster του δεξιοτέχνη Βρετανού κάνει πρεμιέρα και στις 26 Αυγούστου. Κατάφερε όμως να πείσει τους ξένους κριτικούς κινηματογράφου;

Το Tenet του Christopher Nolan είναι μία ταινία σε αποστολή: Απώτερος στόχος του ήταν και είναι να σώσει το ιδιαίτερο φετινό κινηματογραφικό καλοκαίρι, να διατηρήσει το Χόλιγουντ στο προσκήνιο και να πείσει άπαντες να πάνε σινεμά εν μέσω πανδημίας. Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί εδώ και μήνες για αυτό είναι κάτι παραπάνω από υψηλές ενώ, όπως συνηθίζεται στις ταινίες του Λονδρέζου σκηνοθέτη, είναι γεμάτο γρίφους και αινίγματα. 

Το cast -με τους John David Washington, Robert Patinson, Keneth Branagh, Elizabeth Debicki να ξεχωρίζουν- είναι κάτι παραπάνω από δυνατό και η πλοκή (σε γενικές γραμμές η αποφυγή ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου) αν μη τι άλλο ιντριγκαδόρικη. Οπότε, γιατί όχι;

Οι κριτικές

Οι ξένοι κριτικοί κινηματογράφου έχουν ήδη παρακολουθήσει το Tenet και οι απόψεις τους παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Η Olivia Ovenden του βρετανικού Esquire γράφει πως "ο Washington είναι ένας πραγματικός James Bond χωρίς τα gadgets, ένας μαύρος ήρωας που δεν χρειάζεται να εξηγήσει το πώς βρέθηκε εκεί. Είναι μία δύναμη του Καλού σε έναν κόσμο γεμάτο ολισθηρές φιγούρες, μία σταθερή πυξίδα ηθικής σε έναν κόσμο που διαρκώς ανατρέπεται. Μοιάζει ως ο ιδανικός ήρωας της εποχής που διανύουμε, όντας περισσότερο άνθρωπος παρά δολοφόνος, με έξυπνη αίσθηση του χιούμορ. Το motto Time for a new protagonist στο poster της ταινίας δεν θα μπορούσε να έχει ιδανικότερο εκπρόσωπο". 

Η Jessica Kiang στους New York Times πείστηκε για την επιτυχία του εγχειρήματος, ωστόσο την προβλημάτισε ελαφρώς η πλοκή: "Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Nolan είναι ένας από τους ηγέτες του σύγχρονου κινηματογράφου, συνδυάζοντας την εφευρετικότητα και τη μοναδική του οπτική με ένα θέαμα που θέλεις να βλέπεις καταναλώνοντας ποπ κορν, ενσωματώνοντας παράλληλα σε όλο αυτό και την ικανοποίηση που προσφέρει η λύση ενός δύσκολου Sudoku. Το Tenet ανταποκρίνεται σε όλες τις προσδοκίες εκτός από εκείνη που το ήθελε να ξεπερνά κάποιες από τις κλασικότερες ταινίες του Nolan. Είναι ίσως προκλητικά κυκλικό όσον αφορά την πλοκή του". 

Ο Will Gompertz του BBC εντυπωσιάζεται από τις καταδιώξεις και τις σκηνές δράσης, σημειώνοντας πως "ο Nolan αμφισβητεί τις προκαταλήψεις μας για το χρόνο και υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος να το κοιτάξουμε πέρα ​​από μια περιορισμένη έννοια γραμμικής εξέλιξης". Ok, αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως μπερδεμένο αλλά είναι χαρακτηριστικό του τι θέλει να πετύχει ο σκηνοθέτης, με τον Gompertz να καταλήγει στο ότι "ο αφηγηματικός τρόπος του Nolan, παρότι ίσως είναι λίγο προβλέψιμος και πλέον γνωστός σε όλους, έχει νόημα και επικυρώνει την ταινία". 

Ο Alex Godfrey επικεντρώνεται, όπως και η Ovenden, στις ομοιότητες με τις ταινίες του 007, που όμως παρουσιάζονται μέσα από το φάσμα του Nolan: "Δημιουργεί έναν παρεμφερή ήρωα, δανειζόμενος τα στοιχεία που του αρέσουν, αποβάλλοντας εκείνα που δεν χρειάζονται και πλαισιώνοντας με νέες πτυχές. Περίπου ότι έκανε και ο Steven Spielberg στα Indiana Jones".

 Στην 4* κριτική της στον Independent, η Clarisse Loughrey ανησυχεί για την εμμονή του Nolan στο στυλ του, κάτι που θα μπορούσε να επισκιάσει ακόμη και την ίδια την ταινία: "Η αφήγηση μοιάζει αναπόφευκτα να θολώνει κάθε πραγματική συζήτηση για τα πλεονεκτήματα της ταινίας, συνδυαστικά με το hype που αυτή δημιούργησε πριν την κυκλοφορία της. Το Tenet όμως είναι εξίσου περίπλοκο και υπέροχο με το προηγούμενο έργο του Nolan".

Να πας να το δεις;

Τι γράφουν οι κριτικοί για το Tenet του Christopher Nolan

Φυσικά, και ναι (λαμβάνοντας πάντοτε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον COVID-19). Έτσι, θα βοηθήσεις αρχικά τις επιχειρήσεις -ειδικά τα μικρά συνοικιακά θερινά σινεμά- να επιβιώσουν και θα απολαύσεις τη νέα ταινία ενός εκ των πιο συναρπαστικών κινηματογραφιστών των καιρών μας. Το Tenet κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 26 Αυγούστου.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.