Oι ζωές που δεν έζησε ο Javier Bardem

Στη νέα του ταινία, ο Ισπανός ηθοποιός παραδίδει μία καθηλωτική ερμηνεία.

Γράφει: Ναταλί Αντωνίου 02 Σεπτεμβρίου 2020

"Οι ζωές που δεν έζησα" είναι η ιστορία ενός πατέρα και της κόρης του σε μια μέρα στην ζωή τους στην Νέα Υόρκη, στην διάρκεια της οποίας η ψυχολογική κατάσταση εκείνου μοιάζει να ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Η σκέψη του ταξιδεύει σε διαφορετικές πραγματικότητες που θα μπορούσε να έχει ζήσει, από τον γάμο του με την παλιά του αγαπημένη στο Μεξικό, την πιθανή καριέρα του ως ντράμερ στην Νέα Υόρκη ή ακόμη και στη μοναχική ζωή του σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησί.

Oι ζωές που δεν έζησε ο Javier Bardem

Ο Javier Bardem στον ρόλο του πατέρα και η Elle Fanning σε εκείνον της κόρης του συμπρωταγωνιστούν με τις Branka Katic και Salma Hayek στο δράμα της Sally Potter, που είχε επίσημη συμμετοχή στο 70ο Φεστιβάλ Βερολίνου. Όπως σημειώνει η σκηνοθέτις-σεναριογράφος: "Το σενάριο της ταινίας ξεκίνησε όταν άρχισα να σκέφτομαι μια ιστορία για τα παράλληλα σύμπαντα, στα οποία οτιδήποτε πιθανό συμβαίνει, στην πραγματικότητα συνυπάρχει. Σε εκείνη την περίοδο, ήμουν κοντά σε δύο ανθρώπους, οι οποίοι είχαν έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους και υπέφεραν από αυτό. Βλέποντάς τους, αναρωτιόμουν τι τους είχε συμβεί και τι κουβαλούσαν μέσα τους. Πίστεψα πως είχαν αναπτύξει μια ικανότητα να ανταπεξέρχονται στην πραγματικότητα.

Ο καθένας που αναρωτιέται πως θα ήταν η ζωή του αν είχε πάρει διαφορετικό δρόμο στην πορεία, θα ταυτιστεί με την ιστορία αυτή. Η σχέση που κάποιος επέλεξε ή εγκατέλειψε, η καριέρα που κάποιος δεν ακολούθησε, ακόμα και η επιλογή κάποιου να ζήσει σε μια χώρα αντί σε κάποια άλλη. Τα ερωτήματα παραμένουν…

Ο χαρακτηρισμός "τι θα γινόταν αν" σε αυτή την ιστορία έχει να κάνει με το, από τη στιγμή που αποφασίζουμε να πάρουμε μία κατεύθυνση σε ένα σταυροδρόμι, ένα μέρος μας συνεχίζει προς τον δρόμο που δεν πήραμε.

Καθώς δούλευα πάνω στο σενάριο, η ιστορία τελικά διαμορφώθηκε με το Λίο στο επίκεντρο, παρουσιάζοντας τη δική του προσωπική οδύσσεια. Η κόρη του, η Μόλι, έρχεται αντιμέτωπη με την πίεση του να φροντίζει κάποιον άρρωστο, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να ζήσει την πολυάσχολη επαγγελματική της ζωή – μία πραγματική πρόκληση.

Όσο περισσότερο βυθιζόμουν στην ιστορία και έμπαινα στη θέση του Λίο, τόσο περισσότερο μυστηριώδη έβρισκα την ιστορία. Στις τρεις αλληλένδετες ζωές του Λίο, συναντούμε πάντα ένα σταθερό και αναγνωρίσιμο άνθρωπο, ελαφρώς διαφοροποιημένο από το περιβάλλον, τη δουλειά και τη σχέση του.

Όταν έγραφα το σενάριο, είχα προθέσεις να κάνω την ταινία μία οικεία και συγκινητική εμπειρία. Έχει σκοτεινές και τραγικές στιγμές, αλλά ήθελα να του δώσω εξ αρχής έναν χαλαρό και ζωηρό τόνο. Πάνω απ’ όλα, θέλω το κοινό να εξερευνήσει – μέσα από την ιστορία του Λίο – τις απίστευτα περίπλοκες και μυστηριώδεις ζωές των ηρώων μας".

Οι Ζωές που δεν Έζησα

Η γέννησε της ταινίας

Η  Sally Potter ("Ορλάντο”, "Ο Άντρας που Έκλαιγε”, "The Party”) παραμένει μια ανήσυχη δημιουργός. Όντας μία από τους πιο τολμηρούς κινηματογραφιστές σε όλο τον κόσμο, η ίδια διηγείται στο κοινό ιστορίες που διασχίζουν το χρόνο, την τεχνολογία και τη γεωγραφία. Τώρα, με το νέο της project, διασχίζει αρκετά σύνορα – όχι μόνο σύνορα εθνών, αλλά και αυτά της οικογένειας και της καριέρας. Η διαφορά, όμως, είναι πως το πέρασμα αυτών των συνόρων συμβαίνει στο μυαλό ενός άντρα, του Λίο – τον οποίο υποδύεται ο Javier Bardem ("Πριν Πέσει η Νύχτα”, "Τα Φαντάσματα του Γκόγια”, "Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας”).

Ο Λίο, μεταξύ πολλών, είναι ένας συγγραφέας που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και ένας πατέρας που πενθεί. Όμως, αυτές οι ταυτότητες συνυπάρχουν εντός του πραγματικού Λίο – ενός μεσήλικα που ζει μόνος σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μπρούκλιν. Η ομιλία του έχει αλλάξει, η συμπεριφορά του είναι αλλοπρόσαλλη και παλεύει με μια άγνωστη νευρολογική ασθένεια, που τον ταλαιπωρεί πρόσφατα. Τα συμπτώματά του είναι μυστήρια και προκαλούν μπελάδες στους ανθρώπους τριγύρω του. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Λίο βιώνει παράλληλες ζωές…

Έτσι, ενώ βρίσκεται στο Μπρούκλιν και τον βοηθάει η κόρη του Μόλι (Elle Fanning), είναι και κάπου στην επαρχία του Μεξικού, παντρεμένος με τη Ντολόρες (Salma Hayek), αλλά και σε ένα ειδυλλιακό νησί στην Ελλάδα, παλεύοντας να ολοκληρώσει τη συγγραφή ενός φιλόδοξου βιβλίου. Σε κάθε περίπτωση, ένα κομμάτι λείπει από τη ζωή του – και στις επόμενες 24 ώρες θα βρεθεί – όπως και το κοινό – ένα βήμα πιο κοντά στη μεγάλη ανακάλυψη αυτού.

Για τη Sally Potter, η έμπνευση για αυτή την ταινία προήλθε από μία βαθιά προσωπική εμπειρία: ο μικρότερος αδερφός της Νικ διαγνώστηκε με αρχικό στάδιο άνοιας το 2010. Η Potter ανέλαβε την φροντίδα του αδερφού της για δύο χρόνια, στα οποία εμφάνισε καθοδική πορεία μέχρι που πέθανε. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Potter βρήκε ίχνη αισιοδοξίας και σύντομα ήταν έτοιμη να δημιουργήσει.

"Ο πυρήνας της ιστορίας εμπεριέχει την εξής τοποθέτηση: όταν καλείσαι να διαλέξεις ένα μονοπάτι και να πας προς τα εκεί, ένα κομμάτι του εαυτού σου πηγαίνει στην άλλη κατεύθυνση", ισχυρίζεται η Potter.

Τα γεγονότα της ταινίας διαδραματίζονται μέσα σε 24 ώρες, κατάσταση που μελέτησε με λεπτομέρεια η Potter, ώστε το σενάριο να λειτουργεί αποτελεσματικά. "Ο χρόνος αυτή τη φορά ήταν μια μεγάλη πρόκληση", λέει η ίδια.

Οι Ζωές που δεν Έζησα

Αναζητώντας το Λίο

Ήδη από την περίοδο συγγραφής του σεναρίου, η Πότερ γνώριζε πως χρειάζονταν έναν χαρισματικό ηθοποιό για να υποδυθεί το Λίο. "Χρειαζόμουν κάποιον με ισχυρή παρουσία που να μαγεύει το κοινό. Τα πρώτα drafts του σεναρίου γράφτηκαν δίχως να έχω κάποιον συγκεκριμένο στο μυαλό μου, ήθελα να αποφασίσω χωρίς βιασύνη", δηλώνει η Potter.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Bardem εξέφρασε την επιθυμία να συμμετέχει στην ταινία. Η παρουσία του εδώ και τρεις δεκαετίες εκπλήσσει τους κινηματογραφιστές και το κοινό με την απίθανη γκάμα ρόλων που αναλαμβάνει. Ο πολύπλοκος ρόλος του Λίο ήταν απαιτητικός και για έναν ηθοποιό, όπως ο Bardem.

"Αυτός είναι ο βασικός στόχος", λέει ο ίδιος. "Υπάρχουν διαφορετικές προσωπικότητες συγκεντρωμένες σε ένα άτομο, είναι μέρη που απαρτίζουν τον Λίο. Μέσα, λοιπόν, από αυτές τις ιστορίες μπορούμε να μάθουμε πολλά για την προσωπικότητα αυτού του χαρακτήρα. Καθώς διάβαζα το σενάριο, προσπαθούσα να καταλάβω την ιστορία. Είναι αξιοπερίεργη και ολίγον τρομακτική, όμως, αποτελεί ένα δώρο για τον ηθοποιό. Είναι μεγάλη πρόκληση, μα και μεγάλο ρίσκο!".

Η Potter υπήρξε πολύ ευχαριστημένη με την απόφαση του Bardem να υποδυθεί το ρόλο του Λίο. "Ο Javier διαθέτει χαρισματική παρουσία. Μια τέτοια δυνατή παρουσία, που εξερευνά την αντρική ευπάθεια, δημιουργεί αντιφατική ένταση στην οθόνη. Ήμουν ενθουσιασμένη που κατάφερα να προσαρμόσω το σενάριο πάνω στις μοναδικές αρετές του Χαβιέ και να εστιάσω με την κάμερα στο ασυνήθιστο πρόσωπό του. Μου άρεσε που πήρε αυτό το ρόλο πολύ σοβαρά", λέει η ίδια.

Ο Bardem πραγματοποίησε εκτενή έρευνα για την ασθένεια του ήρωα που υποδύεται, επισκεπτόμενος την Asociación de Demencia Frontotemporal, έναν οργανισμό στο Μπιλμπάο με αποστολή την ενημέρωση του κόσμου και την υποστήριξη όσων πάσχουν από μετωπική άνοια. "Είναι πραγματικά δύσκολο να βλέπεις στους ανθρώπους αλλαγή στη ομιλία, στη μνήμη και στις ικανότητές τους. Από την άλλη πλευρά, είναι υπέροχο να βλέπεις πόσο πολύ νοιάζονται για τη φροντίδα τους οι νοσηλευτές", δηλώνει ο Μπαρδέμ.

Οι Ζωές που δεν Έζησα

Ένα Τέλος

Η ταινία "Οι Ζωές που δεν Έζησα" δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο έργο που υπαγορεύει στον θεατή πώς να αντιδράσει σε αυτό. Η ιστορία έχει διαφορετικό αντίκτυπο στο κοινό – και πρώτα από όλα στους συντελεστές της.

Για τον Bardem, η σχέση ήταν πραγματικά συναισθηματική. "Αυτό που βρήκα αποκαλυπτικό και συγκινητικό κάνοντας την ταινία αυτή είναι πως, όταν ένα άτομο χάνεται, υπάρχει η αίσθηση πως όλο αυτό που περνάει είναι σημαντικό για όλους τους γύρω του – ακόμα και όταν δεν ξέρουμε τι είναι ακριβώς αυτό", λέει ο ίδιος.

Για την Potter, αυτό που ξεκίνησε ως ένα βαθιά προσωπικό project, έγινε στην πορεία κάτι περισσότερο. "Όταν άρχισα να γράφω το σενάριο, συνειδητοποίησα πως πρόκειται για μια διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο μας. Αυτό θα ήθελα να δουν και οι θεατές στην ταινία".


Η ταινία "Οι Ζωές που δεν Έζησα" (The Roads Not Taken) έρχεται
στις 17 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 ταινίες blockbuster που κάνουν θραύση στο Netflix

Αν κουράστηκες να ψάχνεις, τσέκαρε απλώς την παρακάτω λίστα.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Βία, ομορφιά και πλούτος στο Saltburn

Μια απλή ταινία με περίπλοκες προεκτάσεις και πρωταγωνιστές τους Barry Keoghan και Jacob Elordi.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο Γιώργος Σαμπάνης track by track

Για τον Γιώργο Σαμπάνη, το διπλό άλμπουμ "Λες και με ξέρεις" από την Cobalt Music ήταν μια τεράστια μουσική διαδρομή. Εντός, διαβάζεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για κάθε τραγούδι που περιέχει, ξεχωριστά.

Όταν o Bruce Springsteen χόρευε στη σκηνή με την Courteney Cox

Η 20χρονη Courteney Cox ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στο βίντεο κλιπ Dancing in the dark του "αφεντικού".

Γραφει Νικη Κοντομηνα