Ήδη γνωρίζουμε την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Μετά το Φεστιβάλ Βενετίας, το Nomadland διακρίθηκε και στο Φεστιβάλ του Τορόντο και οδεύει ολοταχώς για χρυσό αγαλματίδιο.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 21 Σεπτεμβρίου 2020

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες το Nomadland της Κινέζας δημιουργού Chloé Zhao με την καθηλωτική Frances McDormand επί οθόνης, κατάφερε να βραβευθεί δις και μάλιστα σε δύο από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο: αρχικά, απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία και τώρα, κέρδισε το People's Choice Award στο Τορόντο. Και οι δύο διακρίσεις έχουν αποδειχθεί μέσα στα χρόνια σίγουρο εισιτήριο όχι μόνο στις υποψηφιότητες των βραβείων Όσκαρ, αλλά και στους μεγάλους νικητές αυτών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το "Πράσινο Βιβλίο" του Peter Farrelly είχε τιμηθεί το 2018 με το ίδιο βραβείο στο Τορόντο και λίγους μήνες μετά κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ το Jojo Rabbit του Taika Waititi -νικητής του People's Choice Award το 2019- ήταν υποψήφιο μεταξύ άλλων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά κέρδισε τελικά εκείνο του Διασκευασμένου Σεναρίου. 

Επίσης, ο μεγάλος νικητής του περσινού Λέοντα στη Βενετία ήταν το "Τζόκερ" του Todd Philips με τον Joaquin Phoenix, που μπορεί να έχασε το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Ταινίας από τα συγκλονιστικά "Παράσιτα", απέσπασε όμως το χρυσό αγαλματίδιο Ά Αντρικού Ρόλου· κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί με την περίπτωση της McDormand. Αν όλα πάνε καλά για εκείνην θα προσθέσει το τρίτο Όσκαρ στην τροπαιοθήκη της (έχει λάβει χρυσό αγαλματίδιο Α' Γυναικείου Ρόλου για τις ερμηνείες της στις ταινίες "Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι" και "Φάργκο"). 

Λίγα λόγια για το Nomadland 

Βασισμένη στο βιβλίο της Jessica Bruder, Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century, η ταινία καταπιάνεται με την ιστορία της Fern, που ούσα χήρα και σε κακή οικονομική κατάσταση, αποφασίζει να ξεκινήσει ένα απίστευτο road trip στην αμερικανική δύση μετά την οικονομική κατάρρευση της πόλης της. Χωρίς συγκεκριμένο προορισμό και εργασία, η μεσήλικη γυναίκα έρχεται σε επαφή με τον τρόπο ζωής και τη φιλοσοφία των σύγχρονων νομάδων.

Για την ιστορία να πούμε ότι η Zhao έγινε η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει Χρυσό Λέοντα την τελευταία δεκαετία και η πέμπτη στην ιστορία του κινηματογραφικού θεσμού. Αν προταθεί για Όσκαρ Σκηνοθεσίας θα είναι η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που το καταφέρνει. Και απ' ό,τι φαίνεται, όλες οι πιθανότητες είναι με το μέρος της.


Το Nomadland είναι η ταινία έναρξης των 26ων Νυχτών Πρεμιέρας.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Tv