Το πορτραίτο του Daniel Craig

Ο γοητευτικός Βρετανός ήταν ο πιο κατάλληλος άνθρωπος την πιο κατάλληλη στιγμή για τον James Bond. Το No Time to Die θα είναι η τελευταία του παράσταση.

Λένε πως όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Το No Time to Die που θα έκανε πρεμιέρα μέσα στον Νοέμβριο σηματοδοτεί την 25η ταινία του μυστικού πράκτορα, την πέμπτη εμφάνιση του Daniel Craig (που κλείνει σήμερα τα 53 του χρόνια) με το κοστούμι του 007 και κάτι που πριν λίγα χρόνια δεν περίμενε κανείς να συμβεί: Το κύκνειο άσμα του Βρετανού ως James Bond.

Μία στιγμή, δηλαδή, που τινάχτηκε πολλές φορές στον αέρα φορές, αφού οι καθυστερήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη· πρώτα ήταν η επεισοδιακή αντικατάσταση του Danny Boyle (Trainspotting) από τον Cary Fukunaga (True Detective) στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, μετά ο τραυματισμός κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του πρωταγωνιστή και στο τέλος, το χειρότερο όλων, η πανδημία της COVID-19.

"Υπήρχε μία εποχή που προσπαθούσαμε να τον πείσουμε να δεχθεί τον ρόλο" είχε πει σε ανύποπτο χρόνο η παραγωγός του franchise Barbara Broccoli. Τότε, το 2006, ο ανερχόμενος ακόμα Craig ήταν πολύ διστακτικός απέναντι στη δουλειά – φοβόταν ότι ίσως τον καταπιεί ολοκληρωτικά αυτή η larger than life persona. Άλλωστε, ακόμα και ο σπουδαίος Sean Connery κάποια στιγμή είχε απηυδήσει με τον γοητευτικό πράκτορα σε τέτοιον βαθμό ώστε να θέλει να τον "σκοτώσει". Ευτυχώς, για τους φανατικούς οπαδούς αλλά και την ίδια τη σειρά ταινιών, ο Craig είπε το πολυπόθητο "ναι". Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή.

Από τις pub και το θέατρο στο Χόλυγουντ

Το πορτραίτο του Daniel Craig

Η πρώτη του επιτυχία ήταν το Our Friends in the North του BBC, μία σειρά που άφησε εποχή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πατέρας του ήταν ένας σκληροτράχηλος ναυτικός που αποφάσισε να πιάσει στεριά για να ανοίξει δύο pubs, η μητέρα του μία δασκάλα καλλιτεχνικών. Για τον νεαρό έφηβο που έψαχνε να βρει την δικιά του ταυτότητα μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων αντιθέσεων, η υποκριτική ήρθε ως λύση από πολύ μικρή ηλικία. Ήδη, στα 16 του χρόνια είχε γίνει δεκτός από το Εθνικό Θέατρο Νέων, είχε μετακομίσει στο Λονδίνο και δούλευε part-time σε εστιατόρια για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Λογικά, τότε ακόμη δεν θα είχε περάσει καν από το μυαλό του πως θα ήταν –επί της ουσίας- ο πρώτος James Bond του 21ου αιώνα· όπως επίσης και πρώτος ηθοποιός που ερμήνευσε τον ρόλο και είχε γεννηθεί αφού το franchise είχε ξεκινήσει την πορεία του και ο δημιουργός του Ian Fleming είχε αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο.

Θεατρικό σανίδι, τηλεοπτικό πλατό, κινηματογραφικά studios. Ο Craig δεν είπε ποτέ όχι σε αυτές τις προκλήσεις, αν η πραγματική καταξίωση ήρθε σε μάλλον ώριμη ηλικία – δεν υπήρξε ποτέ "παιδί θαύμα". Η πρώτη του επιτυχία ήταν το Our Friends in the North του BBC, μία σειρά που άφησε εποχή στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάγλυφη απεικόνιση του εργατικού Βορρά της Αγγλίας. Μετά από αυτό, ο δρόμος έμοιαζε ανοιχτός.

Όσο, λοιπόν, έφτιαχνε το όνομά του σε σημαντικές θεατρικές παραγωγές, οι managers από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον είχα σημειωμένο στην ατζέντα τους: Ήταν το αντικείμενο του πόθου της Angelina Jolie στο Tomb Raider (2001), ήταν συγκλονιστικός στο Road to Redemption (2002) επισκιάζοντας ακόμα και τα ιερά τέρατα που ακούν στα ονόματα Tom Hanks και Paul Newman, απόλυτα πειστικός ως Νοτιοαφρικανός πράκτορας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στο Μόναχο (2005) του Steven Spielberg, ενώ, λίγο πριν, στην πιο Guy Richie ταινία που δεν γύρισε ποτέ ο Guy Richie, το Layer Cake (2004), απέδειξε ότι είχε έρθει η ώρα να πρωταγωνιστήσει. Το καλοραμμένο κοστούμι του James Bond τον περίμενε στην κρεμάστρα.

O James Bond του 21ου αιώνα

Ντάνιελ Γκρεγκ

Ο Daniel Craig έδειξε ικανός να αναστήσει τον εμβληματικό ήρωα ήδη από το ντεμπούτο του ως 007

"Η ερώτηση που συνεχώς κάνω στον εαυτό μου σχετικά με τον ρόλο είναι αν τελικά είμαι ο "καλός” της υπόθεσης ή ο "κακός” που δουλεύει για την πλευρά των "καλών”" είχε πει στο περιοδικό Parade το 2008, για συνεχίσει: "Επί της ουσίας, ο ρόλος του Bond είναι αυτός ενός εκτελεστή. Ποτέ δεν έχω παίξει έναν χαρακτήρα χωρίς να εξερευνήσω την σκοτεινή του πλευρά". Για τον Craig ο 007 ήταν πάντα ένας αντιήρωας και όχι κάποιο υπερηρωικό αντρικό πρότυπο. Ο δικός του Bond ήταν ανθρώπινος – με γωνίες, τρανταχτές ατέλειες και κάποια "μαλακά" σημεία.

Το 2002 και μετά την αποπομπή του Pierce Brosnan, το franchise έμοιαζε ακέφαλο και εκτός εποχής. Τι δουλειά είχε ένα απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου τα πάντα έτρεχαν με διαστημικές ταχύτητες και χόρευαν στον ρυθμό της τεχνολογίας; "Τρελαίνομαι για τις ταινίες της σειράς, για όλα αυτά που τις καθιστούν μοναδικές. Όμως –και χωρίς να θέλω να φανώ ασεβής προς την ιστορία που κουβαλούν οι ταινίες αυτές– αυτό που γίνεται την τελευταία δεκαετία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Θεωρώ ότι πλέον ο ήρωας κουβαλά άλλο "βάρος”, ίσως επειδή κι εγώ δεν ξέρω πώς αλλιώς να κάνω αυτή τη δουλειά" ήταν η απάντησή του στο βρετανικό Esquire το 2015.

Ο Daniel Craig, ήδη από το ντεμπούτο ως 007, στο Casino Royale (2006) έδειξε ικανός να αναστήσει τον εμβληματικό ήρωα και έτοιμος να βάλει τη δικιά του σφραγίδα. Τότε, άλλωστε, είδαμε και για πρώτη φορά στα χρονικά την καρδιά του σκληροτράχηλου πράκτορα να ραγίζει από έρωτα για μία γυναίκα· την επικίνδυνα γοητευτική Vesper Lynd (Eva Green).

craig lynch

Αργότερα, στο Skyfall (2012) παρακολουθήσαμε έναν χαρακτήρα που μπορεί να είναι ευάλωτος συναισθηματικά, που μπορεί να κάνει λάθη ή ακόμα και να πέφτει έξω δραματικά έξω στις εκτιμήσεις του. 


Από τις σκηνές των ταινιών Bond με τον Craig πρωταγωνιστή, έχουν περάσει μερικές από τις ωραιότερες γυναίκες της εποχής μας: Eva Green, Monica Bellucci, Leah Seydoux και -αισίως- Ana de Armas είναι μερικές μόνο από αυτές.


Στο κύκνειο άσμα του τώρα με τίτλο No Time to Die, όπως όλα δείχνουν, θα δούμε έναν Bond που τα χρόνια έχουν βαρύνει πάνω του. Άσχετα, βέβαια, με το γεγονός ότι ο Craig διατηρεί, στα 53 του χρόνια, μία φυσική κατάσταση που θα ζήλευε κάθε 20χρονος.

Γρήγορα αυτοκίνητα, καυτά κορίτσια, υπερσύχρονα gadgets

craig de armas

Είναι όμως, τελικά, ο Bond του Daniel Craig ένας ευάλωτος, ευαίσθητος άνθρωπος του 21ου αιώνα που παλεύει σε έναν κόσμο που δεν καταλαβαίνει; Σε καμία περίπτωση. Δεν θα μπορούσε το DNA του πιο θρυλικού μυστικού πράκτορα όλων των εποχών να αλλάξει κατά 100%. Ο Bond του Craig είναι ένας gentleman νέας κοπής που λατρεύει τα γρήγορα αυτοκίνητα, τα καυτά κορίτσια και υπερσύχρονα gadgets.

Από τα κόκκινα χαλιά και τις σκηνές των ταινιών Bond με τον Craig πρωταγωνιστή, έχουν περάσει μερικές από τις ωραιότερες και πιο γοητευτικές γυναίκες της εποχής μας: Eva Green, Monica Bellucci, Leah Seydoux και –αίσιως- Ana de Armas είναι μερικές μόνο από αυτές. Όσο για τα αυτοκίνητα ο κατάλογος είναι μακρύς, ατελείωτος και απολαυστικός: Από πανίσχυρα Land Rover και ιταλικά supercars μέχρι φουτουριστικές Aston Martin που κόβουν την ανάσα.

​​Ντανιελ Γκρεγκ

Φυσικά, τηρώντας μία διαχρονική παράδοση τα υπερσύχρονα gadgets και τα πολυτελή ρολόγια είχαν και αυτά την τιμητική τους με τον Daniel Craig να λειτουργεί ως ιδανικός ambassador για τα brands. Η Sony Eriksson είχε επενδύσει πολλά στη συνεργασία, κάτι που φαίνεται να κάνει τώρα η Nokia στο No Time to Die ελπίζοντας να μπει ξανά δυνατά στο παιχνίδι των smartphones.

Αν όμως ένα brand αξίζει ειδική αναφορά, αυτή είναι η OMEGA που εξοπλίζει τον καρπό του με τα Seamaster από το Goldeneye (1995) μέχρι σήμερα, και φέτος επιστρέφει με το James Bond Seamaster Diver 300M· ένα εντυπωσιακό ρολόι όπου η πλατίνα και ο χρυσός παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο με τις λεπτομέρειες υψηλής τεχνολογίας και το χαραγμένο με λέιζερ έμβλημα της οικογένειας Bond να κλέβουν την παράσταση.

Αντί επιλόγου

Ντάνιελ Γκρεγκ 3

Αν όμως ο James Bond είναι ένας gentleman νέα κοπής με σκοτεινές γωνίες, τότε τι ακριβώς είναι ο Daniel Craig; Ο 52χρονος ηθοποιός είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός, ένας αυθεντικός κύριος που ποτέ δεν θέλησε να κρεμάσει την προσωπική του στα μανταλάκια, ένας ειλικρινής τύπος που δεν μασάει τα λόγια (σ.σ: το 2015 είχε δηλώσει στο Mic πως θεωρεί ότι ο 007 έχει μία στοιχεία μισογυνισμού), ένας πραγματικός κοσμοπολίτης Βρετανός που έχει τα βλέμμα του στραμμένο στο μέλλον και όχι στο ένδοξο παρελθόν, ένας υποστηρικτής του Bremain που δεν δίστασε να φορέσει μπλουζάκι στο κρίσιμο δημοψήφισμα με επιγραφή: "No man is an island. No country by itself”. Ένας υπέροχος τύπος που θα ήθελες να πιεις μερικά pints μαζί του σε κάποια από τις pub που μεγάλωσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10 βραβευμένες ταινίες του Netflix που παραδέχονται όλοι

Ανάμεσα στις αμέτρητες παραγωγές που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, υπάρχουν μερικές που έχουν θέση στη λίστα σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

H ιστορία του χιτ των Beatles, Hey Jude, που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts

Το τραγούδι συνέθεσε ο Paul McCartney προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του John Lennon.

Μία σκηνή στο Furiosa: A Mad Max Saga, χρειάστηκε 78 μέρες γυρισμάτων για να ολοκληρωθεί

Η εν λόγω σκηνή μάλιστα, λέγεται πως είναι "πολύ σημαντική για την καλύτερη κατανόηση" του χαρακτήρα της Furiosa.

Kim Kardashian, πρωταγωνίστρια και παραγωγός στη νέα σειρά του Netflix

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη σειρά Calabasas.