Οι ταινίες που εξερεύνησαν τη σκοτεινή πλευρά του σεξ

Γιατί το σεξ στον κινηματογράφο δεν είναι πάντα αυτό που νομίζεις.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 20 Φεβρουαρίου 2021

Πραγματοποιώντας μία μικρή έρευνα για τις πιο αντιπροσωπευτικές ερωτικές ταινίες της σύγχρονης εποχής, το πιο πιθανό είναι στις απαντήσεις να συμπεριλαμβάνονταν η τριλογία του Fifty Shades of Grey και το 365 Days του Netflix. Ένας σκηνοθέτης ή ένας πιο "εκπαιδευμένος" θεατής από την άλλη, ίσως υποστήριζε πως οι καλύτερες ερωτικές ταινίες είναι εκείνες που δε χρησιμοποιούν το σεξ κυρίως ως μέσο για να εξάψουν τη φαντασία ή την περιέργεια του κοινού, αλλά ως όπλο για να αφηγηθούν πιο γλαφυρά το σενάριο, να αποκαλύψουν μία κρυμμένη αλήθεια που αφορά στους χαρακτήρες ή να αλλάξουν τη δυναμική της ιστορίας. 

Προφανώς, το φιλοθεάμον κοινό αρέσκεται στην παρακολούθηση ερωτικών στιγμών στην οθόνη με πρόσφατη απόδειξη το Bridgerton που αναδείχθηκε ως η πιο επιτυχημένη σειρά στο Netflix. Για όσους βαριούνται με τα ρομάντζα, διέθετε αρκετές ερωτικές σκηνές για να ξεχαστούν. 

Στις μέρες μας, πλέον υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ερωτικές ταινίες διαφορετικών ειδών, πολυποίκιλων θεμάτων, κάποιες από αυτές μάλιστα -όπως η Dolce Vita- είναι εμβληματικές, άλλες cult και μερικές πιο σκοτεινές, με την έννοια του ότι τις ξέρουν οι πιο "ψαγμένοι". Παράλληλα, ο ερωτισμός στον κινηματογράφο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη μετάλλαξη ηθοποιών όπως οι Marilyn Monroe, Sophia Loren και Anita Ekberg σε σύμβολα του σεξ που άφησαν το στίγμα τους στα χρονικά του σινεμά. Αναπόφευκτα, κάποιες arthouse ταινίες τις ξέρεις ήδη. Αυτή είναι μία πολύ ωραία αφορμή για να διευρύνεις τις γνώσεις σου, μέσα από διεθνείς παραγωγές. 

Οι 9 που ακολουθούν με χρονολογική σειρά, κατάγονται από διάφορες χώρες και εξερευνούν με αρτιστίκ τρόπο τη σκοτεινή πλευρά του σεξ.

Faster, Pussycat! Kill! Kill!, Η.Π.Α. 1965

Τρεις gogo dancers που έχουν ως όμηρο μία γυναίκα, συναντούν έναν ηλικιωμένο άντρα που ζει με τα δυο του παιδιά στην έρημο. Όταν μαθαίνουν ότι έχει πολλά χρήματα κρυμμένα, αρχίζουν να συνωμοτούν εναντίον του. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Russ Meyer.

The blind beast, Ιαπωνία 1969

Το Blind Beast του Yasuzō Masumura αφηγείται την ιστορία ενός γλύπτη που έχει απαγάγει ένα νεαρό μοντέλο με τη βοήθεια της μητέρας του και το εγκλωβίζει σε μία τεράστια αποθήκη. Ο χώρος χρησιμοποιείται από τον ίδιο με σκοπό την αφύπνιση των αισθήσεων (!) μέσω του "ερωτισμού". Το μοντέλο αρχικά προσπαθεί να ξεφύγει, αλλά στη συνέχεια υποκύπτει στη φαντασία του γλύπτη που "οργιάζει". 

The empire of the senses, Ιαπωνία 1976

Αυτή η ταινία του Nagisa Oshima ομολογουμένως είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες που κυκλοφορούν εκεί έξω, όμως κατόρθωσε να γλιτώσει από τη λογοκρισία. Η πλοκή της καταπιάνεται με την εμμονική ερωτική σχέση που διατηρεί η Sada Abe με τον καθηγητή της. 

Calígola, Ιταλία 1979

Ο Tinto Brass έχει γράψει τη δική του ιστορία στον ερωτικό κινηματογράφο και το Calígola πλέον θεωρείται κλασσικό του είδους. Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από τη σκληρή και τραγική συνάμα ιστορία του διαβόητου Γάιου Ιούλιου Καίσαρα Γερμανικού (γνωστού ως Καλιγούλα). Την παραγωγή υπογράφει το Penthouse και η ταινία αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ερωτικό (και πορνογραφικό) κινηματογράφο.

Crash, Η.Π.Α. 1996

Ο David Cronenberg στο Crash ξεκινά με το ατού δύο εξαιρετικών πρωταγωνιστών, του James Spader (Boston Legal, The Blacklist) και της Holly Hunter (The Piano, The Firm). Η πλοκή βέβαια, είναι επίσης "αξιοπρόσεκτη": Ένας τηλεοπτικός σκηνοθέτης, μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ανακαλύπτει μία καλά κρυμμένη υποκουλτούρα επιζώντων από παρόμοια περιστατικά που κατά κάποιο τρόπο ελκύονται σεξουαλικά από τα τροχαία. 

Swimming Pool, Γαλλία 2003

Η Charlotte Rampling, ο Charles Dance και η Ludivine Sagnier από το Lupine πρωταγωνιστούν σε αυτήν την ιδιαίτερη ταινία του François Ozon. Μία Βρετανίδα συγγραφέας επισκέπτεται το σπίτι του εκδότη της στη νότια Γαλλία, όπου συναντά την κόρη του. Τα γεγονότα που ακολουθούν ακροβατούν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας με πολλή -προφανώς- σεξουαλική ένταση.

The stranger of the lake, Γαλλία 2013

Η πρώτη LGBT ταινία της λίστας σκηνοθετήθηκε από τον Alain Giraudie και διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ένα απόμερο σημείο μιας λίμνης όπου συναντιούνται ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ο Franck ερωτεύεται τον Michel παρότι διαισθάνεται πως κρύβει κάτι επικίνδυνο. Δε χρειάζεται να πούμε πως το προαίσθημά του είναι σωστό.

Antiporno, Ιαπωνία 2016


O Sion Sono εκτός από πολύ σεξ, κατά κάποιο τρόπι "σπάει" την τέταρτη διάσταση για να εντρυφήσει στο φεμινισμό.

Knife + Heart, Γαλλία 2018

Οι Γάλλοι θεωρούν θρυλικό αυτό το δημιούργημα του Yann Gonzalez. Η παραγωγός και σκηνοθέτης γκέι πορνό Vanessa Paradis (Anne) χωρίζει από τη σύντροφό της (και μοντέρ) και αποφασίζει να ξεκινήσει γυρίσματα για να συνεχίσει τη ζωή της. Ένας από τους ηθοποιούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί πολλάκις στο παρελθόν βρίσκεται δολοφονημένος όμως και η Anne θεωρείται βασική ύποπτος στην έρευνα.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.