Οι καλύτερες ταινίες του Luc Besson

Ο σκηνοθέτης του Απέραντου Γαλάζιου σήμερα κλείνει τα 65 του χρόνια.

Για τους κινηματογραφόφιλους, οι συστάσεις για τον Luc Besson είναι περιττές. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι και σήμερα, ο Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 18 Μαρτίου του 1959, έχει φροντίσει να αφήσει το δικό του στίγμα στη μεγάλη οθόνη, δημουργώντας μικρά θαύματα- τουλάχιστον για εκείνους που τον συνδέουν με το περίφημο κίνημα Cinéma du look. Μαζί με τους Jean-Jacques Beineix και Leos Carax, έδινε βάση δηλαδή, στο στυλ έναντι του περιεχομένου, στο θέαμα έναντι της αφήγησης.

Το ρίσκο που πήρε, του βγήκε. Στη συλλογή του έχει προσθέσει ένα σωρό βραβεία, εκ των οποίων το λεγόμενο γαλλικό όσκαρ César καλύτερου σκηνοθέτη και καλύτερου γάλλου σκηνοθέτη για την ταινία The Fifth Element. 

Δεδομένου του ότι οι γονείς του εργάζονταν ως εκπαιδευτές scuba-diving, από πολύ νωρίς o Besson εξοικειώθηκε με το υγρό στοιχείο, αλλά και με τα ταξίδια, καθώς οικογενειακώς είχαν ιδιαίτερη αδυναμία σε τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, της τότε Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας. Στο όνειρό του να ακολουθήσει το επάγγελμα του ωκεανολόγου όμως, έβαλε φρένο ένα ατύχημα που του συνέβη κατά τη διάρκεια κατάδυσης όταν ήταν 17 ετών. Τα σχέδιά του έπρεπε να αλλάξουν και κάπως έτσι, στράφηκε στη βιομηχανία του κινηματογράφου. 

Με αφορμή λοιπόν, τα σημερινά γενέθλια του 65χρονου σκηνοθέτη, θυμόμαστε με χρονολογική σειρά, 5 ταινίες του που χαίρουν παγκόσμιας εκτίμησης για διαφορετικούς λόγους.

Subway (1985)

Η εν λόγω ταινία ουσιαστικά αποτελεί τη μοναδική εύσχημη δικαιολογία βάσει της οποίας, ο Besson βρέθηκε "μπλεγμένος" με το προαναφερθέν Cinéma du look. H δράση ξεκινάει με τον ξανθό Christopher Lambert να προσπαθεί να βρει την τέλεια κασέτα εν μέσω καταδίωξης. Όταν καταφέρνει να φτάσει στο μετρό του Παρισιού και να εξαφανιστεί στο πλήθος, είναι ολοφάνερο πως ο σκηνοθέτης νοιάζεται λιγότερο για το χαρακτήρα από ό,τι για τον προορισμό του. Δε συνεχίζουμε με την υπόθεση, απλά υπενθυμίζουμε ότι στο cast συμπεριλαμβάνεται και η υπέροχη Isabelle Adjani, ως σύζυγος-τρόπαιο που βαριέται τη ζωή της.

The Big Blue (1988)

Ένας λόγος παραπάνω για να αγαπάμε το "Απέραντο Γαλάζιο" του Besson είναι ότι οι έφηβοι πρωταγωνιστές του έχουν μεγαλώσει σύμφωνα με το σενάριο στην Αμοργό. Στο εν λόγω πρότζεκτ, ο σκηνοθέτης βγάζει τα απωθημένα της εφηβικής του ηλικίας και μετατρέπει την αγάπη του για τη θάλασσα σε ένα έπος συντροφικότητας και εμμονής.

 Léon: The Professional (1994)

Στο Léon: The Professional, βλέπουμε τον Jean Reno (ίσως) στον πιο αξιολάτρευτο της καριέρας του και έναν Gary Oldman να αποδεικνύει πως είναι φτιαγμένος για μεγάλα "πράγματα".

Η δε οπτική του Besson για το Manhattan εκείνης της εποχής, μόνο ενδιαφέρουσα μπορεί να χαρακτηρισθεί. 

The Fifth Element (1997)

Η γαλλική εκδοχή του sci-fi στα καλύτερά της. Ένας οδηγός ταξί του μέλλοντος προσπαθεί να ανακτήσει τέσσερις μυστικιστικές πέτρες που είναι απαραίτητες για την άμυνα της Γης ενάντια στην επικείμενη επίθεση μιας κακόβουλης κοσμικής οντότητας. Εν ολίγοις, Bruce Willis και Milla Jovovich από άλλο πλανήτη #διπλής. 

Lucy (2014)

Όχι που θα του ξέφευγε του Besson, η Scarlett Johansson. Εδώ υποδύεται μία 25χρονη Αμερικανίδα που σπουδάζει στην Ταϊπέι της Ταϊβάν και πέφτει θύμα εξαπάτησης από το φίλο της Richard για να δουλέψει ως βαποράκι. Η τροπή που παίρνουν τα πράγματα, προφανώς, δεν είναι ούτε καλή ούτε προβλέψιμη. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.