Ενδιαφέρεται πια κανείς για τα Όσκαρ;

Ήρεμα ρωτάμε - και κυρίως επιχειρηματολογούμε για αυτό.

Στα μέσα του περασμένου Γενάρη, ο συγγραφέας-σκηνοθέτης Paul Schrader ρώτησε τον κόσμο του Facebook, αν νοιάζεται πια κανείς για τα Oscars. H Ακαδημία Κινηματογράφου εδώ και καιρό έχει ανακοινώσει πως η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου και όπως όλα δείχνουν όλα πάνε κατ᾽ευχήν. Ωστόσο με τον κορονοϊό να είναι εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις για όλους μας, τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι την τελευταία στιγμή. Στη φετινή διοργάνωση, είχε εξετασθεί μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να είναι οικοδεσπότης, ένας από τους πιο καθηλωτικούς τύπους εκεί έξω -ο οποίος θα ήταν διαθέσιμος- που ίσως επανέφερε τη χαμένη αίγλη της διοργάνωσης, αλλά και τους θεατές που τελευταία ολοένα και μειώνονται. Με το σκεπτικό ότι το πιο πιθανό ήταν να προκαλέσει αντιδράσεις σχετικά με όλα όσα κατηγορείται τα τελευταία χρόνια η Ακαδημία, το σενάριο ναυάγησε.

Από το κακό στο χειρότερο 

Για την ιστορία, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης. Στις αρχές του 2000, το σόου των Oscars είχε στο τσεπάκι του τουλάχιστον 40 εκατ. θεατές (και αντίστοιχες διαφημίσεις ανά ηλικιακό κοινό). Όμως, η περσινή χρονιά ήταν μακράν η λιγότερο δημοφιλής με το κοινό να φτάνει μετά βίας τα 23,6 εκατ. σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 20%. Και παρότι τα "Παράσιτα" ως έκπληξη ήταν ιδανική συγκυρία για "ανανέωση του ραντεβού" των τηλεθεατών, τα προγνωστικά δε δείχνουν τίποτα τέτοιο για φέτος. Παράλληλα, από άποψη διαφημιστικών εσόδων, όταν γίνεται γνωστό ότι δεν "πιάνει τους στόχους", αυτό μόνο ζημία μπορεί να προκαλέσει ως προς το γενικότερο ενδιαφέρον και φυσικά το συνολικό προϋπολογισμό. Εκτός αν με κάποιο τρόπο εμπλέκονταν το Netflix και το Amazon Prime, αλλά αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, πώς θα μετονομαζόταν η βραδιά;

Ο Schrader ουσιαστικά αναρωτήθηκε για κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό στο Χόλιγουντ. Υπάρχει μία γενικότερη ανησυχία για τα έσοδα των Oscars, πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία που έδωσε τη χαριστική βολή στη διοργάνωση. Το κοινό ενθουσιάζεται ακόμα με τα Oscars; Έχει την ίδια ανυπομονησία να μάθει ποια θα αναδειχθεί φέτος η ταινία της χρονιάς όπως το ποιος θα αναδειχθεί νικητής στον αγώνα Liverpool - Manchester City στην Premier League; Προσμένει καρτερικά τα αποτελέσματα όπως κάνει για την ημερομηνία στην οποία θα εμβολιαστεί;

Ένα γρήγορο τεστ για το αν ισχύουν όλα τα παραπάνω είναι να μπορείς να απαριθμήσεις 3-4 νικητές από την περσινή τελετή απονομής (αν πετύχεις έστω τρεις, έχει νόημα να διαβάζεις αυτό το κείμενο). Ως δοκιμή, μπορείτε να θυμηθείτε ποιος κέρδισε τα βραβεία υποκριτικής όταν άνοιξαν οι φάκελοι τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς τα φώτα σβήνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες; (Αν έχετε τρία από τα τέσσερα δεξιά, μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε.)

Αρκετοί είναι εκείνοι που αναλογίζονται σε τι χρησιμεύει μία τελετή με κόκκινα χαλιά, επίδειξη πλούτου, αμήχανους οικοδεσπότες και τουαλέτες παντού, όταν προ ολίγων μηνών στην τελετή ορκωμοσίας του Joe Biden όλοι περίμεναν από πού θα εμφανιστούν οι τρομοκράτες. Κάνουν επίσης λόγο για ένα αποθαρρυμένο, καταπονημένο και κυρίως κορεσμένο πολιτισμό που σαφέστατα δε μπορεί να ενισχυθεί από το "κιτς πανηγύρι" επίχρυσων αγαλματιδίων. Από την άλλη όμως, δεν αξίζουμε -φέτος ίσως περισσότερο από ποτέ- λίγη διασκέδαση μέσα στο lockdown; Άσχετα αν σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου οι πόλεις των Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν τα χειρότερα από το ξεκίνημα της πανδημίας μέχρι σήμερα. Επομένως, αν ο Joe Biden χρειάστηκε να ορκιστεί κάτω από δρακόντεια μέτρα, γιατί να μην ισχύσει το ίδιο για παράδειγμα και για την Frances McDormand από το Nomadland;

Επιπτώσεις made in πλατφόρμες streaming 

Στο μεταξύ, το παράδοξο της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ενώ η πλειοψηφία έμεινε κλεισμένη στα σπίτια της, δεν έχει παρακολουθήσει τις περισσότερες από τις υποψήφιες ταινίες. Το Nomadland έχει αναδειχθεί σε νικητή κυρίως μέσα από φήμες και παρότι οι McDormand, Carey Mulligan (Promising Young Woman) και Vanessa Kirby (Pieces of a Woman) τα πήγαν εξαιρετικά, κατά γενική ομολογία καμία δεν ξεπέρασε σε ερμηνεία αυτήν της Anya Taylor-Joy στο The Queen’s Gambit που προφανώς δεν είναι υποψήφιο. To τελευταίο παρεμπιπτόντως, έχει γυριστεί στα πρότυπα ταινίας. 

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που τα Oscars ολοένα και περισσότερο φέρουν την κατηγορία της προβλέψιμης -αν όχι στημένης διοργάνωσης (ειδικά μετά το 2009 και το The Hurt Locker)- που εξυπηρετεί συμφέροντα, πολιτικά και μη. "Εφόσον δεν παρακολουθούμε τις νέες ταινίες (που δεν κυκλοφορούν σε πλατφόρμες) για να παθιαστούμε, πώς να μας ενδιαφέρει ποιος θα βραβευθεί;", κάτι τέτοιο μάλλον εννοεί μεταξύ άλλων ο Schrader. Η εξέλιξη συχνά δεν προτιμάται, ωστόσο κρίνεται αναγκαία όταν μία κατάσταση βαλτώνει. Αν λοιπόν, από τη σκοπιά μιας νέας κανονικότητας χωρίς κορονοϊό, η κατάσταση παραμείνει ίδια (και αδιάφορη), τότε η Ακαδημία ίσως αναγνωρίσει ότι έχει έρθει η ώρα για λίγη ανανέωση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, με ό,τι συνεπάγεται αυτή. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.