10 αλήθειες για την Chloé Zhao, την απόλυτη νικήτρια των φετινών Όσκαρ

Η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κερδίζει βραβείο Όσκαρ στα χρονικά του θεσμού.

Το είχαμε δει εδώ και πολύ καιρό να έρχεται, και τελικά έγινε πραγματικότητα κιόλας: Η Chloé Zhao απέσπασε (και) το Oscar σκηνοθεσίας για την ταινία Nomadland στη φετινή ψηφιακή 93η τελετή των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου. Πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας στιγμή, διότι αφενός πρόκειται για την πρώτη Ασιάτισσα (εν μέσω έξαρσης μάλιστα του Asian Hate) που προτείνεται και κερδίζει στην εν λόγω κατηγορία αφετέρου είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτις που βραβεύεται μετά την Αμερικανίδα Kathryn Bigelow με την ταινία The Hurt Locker το 2010.

Όσο αμήχανο κι αν είναι το γεγονός ότι εν έτει 2021 συζητάμε ακόμη τα αυτονόητα -μία γυναίκα που δεν πληροί το "λευκό" πρότυπο αξίζει να βραβευθεί σε μία κατά βάση ανδροκρατούμενη κατηγορία- ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την επαγγελματία που είχε την ευκαιρία να αναγνωριστεί για την εξαιρετική δουλειά που έκανε. 

Παρακάτω, διαβάζεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη φετινή απόλυτη νικήτρια των φετινών Oscars.

1. Το πραγματικό όνομα και η καταγωγή

Το πραγματικό όνομα της Chloé Zhao είναι Zhào Tíng και γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου του 1982 στο Πεκίνο.

2. Οι γονείς 

Ο πατέρας της, Zhao Yuji θεωρείται ένας εκ των πρωτοπόρων που βοήθησαν στην επιτυχία της κινεζικής εκβιομηχάνισης αρχικά ως επικεφαλής σε μία από τις κορυφαίες χαλυβουργικές εταιρείες της χώρας (Shougang Group) και ύστερα μέσω αντίστοιχα νευραλγικών θέσεων στον κτηματομεσιτικό τομέα. H μητέρα της από την άλλη, εργαζόταν σε νοσοκομείο και είχε έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα. 

3. Το "σκάνδαλο"

Η Zhao χρειάστηκε να διαψεύσει τη φήμη που ήθελε τον πατέρα της ως έναν από τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, που εμμέσως πλην σαφώς για πολλούς αποτελούσε ένας τρόπος για να μειώσουν τη μέχρι στιγμής λαμπρή πορεία της με τη δικαιολογία του προνομιούχου παιδιού. "Δεν είναι αλήθεια, ο πατέρας μου δεν είναι δισεκατομμυριούχος, δεν ήταν ποτέ. Κανένα μέλος της οικογένειάς μου δεν είναι. Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη αν μου πλήρωναν το φοιτητικό και το στεγαστικό δάνειό μου, αν αυτό είναι το θέμα", είχε δηλώσει σχετικά. 

4. O πολυπολιτισμικός τρόπος ανατροφής

Σε παλαιότερη συνέντευξή της έχει δηλώσει ότι οι γονείς της την έστειλαν σε ένα από εκείνα τα οικοτροφεία στο Λονδίνο που θυμίζουν Hogwarts (Brighton College), όπου έμαθε αγγλικά. Εν τέλει, ολοκλήρωσε το σχολείο στο Λος Άντζελες, μένοντας μόνη στην περιοχή Koreatown. Στη συνέχεια, μετακόμισε στη Μασαχουσέτη για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Mount Holyoke, μέχρι να καταλήξει στη Νέα Υόρκη για να εντρυφήσει στον κινηματογράφο. 

5. Ο διάσημος καθηγητής

Η Zhao σπούδασε στο Tisch School of the Arts του New York University, όπου ανάμεσα στους καθηγητές της ήταν και ο θρύλος του κινηματογράφου Spike Lee, τον οποίο μέχρι και σήμερα τιμά κατά καιρούς αναφέροντάς τον σε συνεντεύξεις της. 

6. Οι επιρροές

H ταινία του Wong Kar-wai, Happy Together (1997) είναι εκείνη που την έκανε να θέλει να δημιουργήσει τις δικές της. Στις επιρροές της επίσης, αναφέρει τον προαναφερθέντα Spike Lee, αλλά και τους Ang Lee, Werner Herzog και Terrence Malick. Όσο για την πρώτη, αμερικανική ταινία που είδε, αυτή ήταν ο Εξολοθρευτής (1984). 

7. Η πρώτη της ταινία

Το 2015, γύρισε την πρώτη της ταινία με τίτλο Songs My Brothers Taught Me, η οποία αφηγούνταν την ιστορία δύο αδερφών της φυλής Λακότα Σίου. Έκανε πρεμιέρα στο περίφημο Sundance Festival, ενώ "ταξίδεψε" και ως τις Κάννες. Για εκείνη είχε ιδιαίτερη σημασία διότι της θύμιζε την εφηβεία της στην Κίνα -σε ένα περιβάλλον με υψηλά ποσοστά εφηβικών αυτοκτονιών- όπου αισθανόταν εγκλωβισμένη και αρκετά παραπλανημένη από την προπαγάνδα και τα ψέματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, όταν στα 15 της βρέθηκε στην Αγγλία, χρειάστηκε να ξαναμάθει την ιστορία της χώρας της. 

8. Το Nomadland και η λογοκρισία 

Το 2018 η Zhao έβαλε μπρος την τρίτη ταινία της, που έμελλε να είναι η μεγάλη νικήτρια των φετινών Oscars. Τη γύρισε κυριολεκτικά ως νομάς μέσα σε 4 μήνες, ταξιδεύοντας με τρέιλερ στην αμερικανική δύση. Το Nomadland έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Βενετίας όπου κέρδισε το Χρυσό Λέοντα και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε να σαρώνει στις βραβεύσεις, μεταξύ των οποίων και η κατάκτηση της Χρυσής Σφαίρας στην κατηγορία σκηνοθεσίας (η δεύτερη γυναίκα μετά τη Barbra Streisand το 1984).

Οι διακρίσεις αυτές ωστόσο, πέρασαν στα ψιλά γράμματα στην πατρίδα της, όπου η ταινία εξασφάλισε περιορισμένη (!) διανομή με αποτέλεσμα, όταν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα να την έχουν παρακολουθήσει ελάχιστοι συμπατριώτες της. Τα σχόλια της Zhao και των φανς της ότι δε θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο στην Κίνα εξαιτίας της λογοκρισίας, δημιούργησαν αντιδράσεις από τους εθνικιστές που ξαφνικά άρχισαν να αμφισβητούν την υπηκοότητα της σκηνοθέτιδας, και άρα και την ύπαρξη νίκης στις Χρυσές Σφαίρες για λογαριασμό της Κίνας. Στη συνέχεια, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, καθώς στις 5 Μαρτίου η κινεζική κυβέρνηση λογόκρινε τα δημοσιεύματα που αφορούσαν στην κυκλοφορία της ταινίας, αλλά και την αναφορά του τίτλου της στο διαδίκτυο. 

9. Το ρεκόρ βραβεύσεων

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, η Zhao είχε συγκεντρώσει 56 βραβεία για το Nomadland (34 σηνοθεσίας, 13 σεναρίου και 9 μοντάζ), ξεπερνώντας τον Alexander Payne που με το Sideways κατείχε μέχρι στιγμής το ρεκόρ του πιο βραβευμένου ανθρώπου μέσα σε μία σεζόν στη σύγχρονη εποχή. 

10. Το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel 

To Σεπτέμβριο του 2018, η Marvel προσέλαβε τη Zhao για να σκηνοθετήσει την ταινία Eternals που βασίζεται στους ομώνυμους ήρωες κόμικ. Η πρεμιέρα της ταινίας έχει οριστεί για τις 5 Νοεμβρίου. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος