Πώς θα καταλάβεις ότι μία ταινία είναι κακή πριν τη δεις

Χρήσιμα tips για να μη χάνεις άδικα πολύτιμες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σου.

Θεωρητικά τα IMDb και Rotten Tomatoes, μαζί με όλους τους κριτικούς κινηματογράφου, υπάρχουν (και) για να μας γλιτώνουν ώρες από τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε βλέποντας μία κακή ταινία που δεν το αξίζει. Ιδανικά θα λειτουργούσε και το σενάριο ύπαρξης μίας προειδοποίησης βάσει των δικών μας προτιμήσεων, γιατί άπειρες φορές όλα τα παραπάνω βαθμολογούν εντελώς αψυχολόγητα παραγωγές που θα συστήναμε ανεπιφύλακτα σε δικούς μας ανθρώπους να παρακολουθήσουν. 

Προφανώς δεν έρχεται το τέλος του κόσμου όταν δεις μία αντικειμενικά κακή ταινία, αλλά ποιος ο λόγος να μην το αποφύγεις και να διοχετεύσεις φαιά ουσία σε πιο ουσιώδη πράγματα όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Τα παρακάτω 5 tips θα σε βοηθήσουν να προβλέπεις και να πράττεις αναλόγως όσον αφορά στις κινηματογραφικές σου επιλογές.

>Διάβασε ακόμη: Οι must-see ταινίες του Ιουλίου στα θερινά σινεμά

Πώς καταλαβαίνεις ότι μία ταινία είναι κακή

1. To προφανές

Σε μερικές περιπτώσεις, είναι πραγματικά προφανές ότι δε χρειάζεται καν να ασχοληθείς αφού από τη βάση της, η ταινία δε φαίνεται να έχει λόγο ύπαρξης, όπως για παράδειγμα ένα sequel που "φωνάζει" ότι γίνεται καθαρά για εμπορικούς λόγους. Ωστόσο, κάτι ακόμη πιο οφθαλμοφανές είναι αυτό που υποστηρίζουν οι ειδικοί: Η μεγαλύτερη ένδειξη για το ότι θα δεις μία κακή ταινία είναι "όταν το όνομα του πρωταγωνιστή είναι μεγαλύτερο από τον τίτλο της ταινίας στην αφίσα της".

Διάβασε ακόμη: Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος παραμένει ένα 'Υπέροχο Πλάσμα'

2. 'Τι εννοείς Βίρνα;'

Όταν υπάρχουν άπειρες επεξηγηματικές εκφράσεις -ακόμη και στο τρέιλερ- που είναι πραγματικά άχρηστες διότι επαναλαμβάνουν το ίδιο πράγμα, τότε τα μαντάτα δύσκολα να είναι καλά. Κάτι λενε για ένα ψάρι που βρωμάει από το κεφάλι, σωστά; 

3. Οι κωμωδίες

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας σε κάτι που ίσως μέχρι στιγμής δεν περνούσε από το μυαλό μας. Όταν σε όλα τα trailers και teasers μίας κωμωδίας βλέπουμε το ίδιο αστείο, συνήθως σημαίνει ότι η ταινία δεν έχει κάποιο άλλο καλύτερο από αυτό. 

4. Οι καθυστερήσεις

Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε καιρούς πανδημίας, κατά τους οποίους οι καθυστερήσεις στις παραγωγές είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Υπάρχουν ταινίες, όπως το Chaos Walking, που μέσα σε 10 χρόνια άλλαξε άπειρες φορές σεναριογράφο, σκηνοθέτη και παραγωγό και το μόνο που κατάφερε ήταν να ταλαιπωρήσει τους Daisy Ridley και Tom Holland με γυρίσματα επί γυρισμάτων. Η Lionsgate εκ των υστέρων δήλωσε αιφνιδιασμένη από τις τόσες κακές κριτικές. Εμείς πάλι όχι.

5. Η ημερομηνία κυκλοφορίας

Τέλος, η ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας συχνά προμηνύει τη γνώμη που έχουν οι παραγωγοί της για αυτήν. Οι ταινίες που βγαίνουν τον Ιανουάριο για παράδειγμα -μία 'non blockbuster' περίοδο- συνήθως περνούν απαρατήρητες και σπάνια είναι υποψήφιες για βραβεία. Συνεπώς, το στούντιο δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες από αυτές και άρα, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".