Οι καλύτερες ταινίες του 2021 μέχρι στιγμής

Τα μικρά κινηματογραφικά διαμάντια που βρίσκεις στο Amazon Prime, το Netflix και το HBO Max.

Μία από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας που δε λέει να μας αφήσει σε ησυχία, είναι ότι άπειρες ταινίες πήγαν πίσω στο στάδιο της παραγωγής τους και ως απόρροια αυτής της αναπάντεχης εξέλιξης καθυστέρησαν επίσης και στην κυκλοφορία τους στους κινηματογράφους. Είναι αρκετές βέβαια, και αυτές που προτίμησαν την αναβολή με το σκεπτικό να έχουν τις συγκυρίες με το μέρος τους, άσχετα αν κάτι τέτοιο αποδείχτηκε μάταιο. Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα είναι ένα, η υπερπληθώρα των νέων ταινιών που προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη και στις πλατφόρμες streaming με τη φιλοδοξία να ρεφάρουν ακόμη κι έτσι. Παρακάτω λοιπόν, -αφού ήδη έχουμε ρίξει μία ματιά στις αντίστοιχες καλύτερες σειρές- βρίσκεις τις (μέχρι στιγμής) 10 καινούριες καλύτερες ταινίες που συστήνουμε ανεπιφύλακτα για να εμπλουτίσεις τη λίστα με τα must-see σου. 

*Η σειρά είναι τυχαία

About Endlessness (Amazon Prime)

Ο Σουηδός Roy Andersson λατρεύει να καταπιάνεται στον κινηματογράφο με την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία και την αγωνία που κατά καιρούς βιώνουμε, οπότε το  About Endlessness είναι κάτι σαν την πιο μελαγχολική συνέχεια των Songs from the Second Floor (2000), You, the Living (2007) και A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (2014) που προηγήθηκαν. Πρόκειται για μία συλλογή σύντομων χρονογραφημάτων που χαρακτηρίζονται από στατικές λήψεις και την ανησυχία για το τι μας περιμένει από την άλλη πλευρά. Η ενσυναίσθησή του πάντως, βγαίνει και στη μικρή οθόνη. 

Identifying Features (Amazon Prime)

Εδώ έχουμε ένα αριστοκρατικό μεξικανικό δράμα θλίψης, ενοχής και γενικότερης διαταραχής δια χειρός Fernanda Veladez. Κυριευμένη από απελπισία για να βρει το γιο της που εξαφανίστηκε ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα Μεξικού-Η.Π.Α., η ανύπαντρη μητέρα Magdalena (Mercedes Hernández) ξεκινά ένα ερευνητικό ταξίδι σε μία επικίνδυνη χώρα με καταφύγια μεταναστών, κενά σπίτια και αχανείς πεδιάδες που αντανακλούν τη θλίψη των κατοίκων τους.

> Διάβασε ακόμη: Ένας υπεραναλυτικός οδηγός για το φετινό Φεστιβάλ Καννών

Quo Vadis, Aida? (Amazon Prime)

Η μεταφράστρια του ΟΗΕ Aida (Jasna Đuričić) προσπαθεί να σώσει το σύζυγο και τους δύο γιους της από ένα στρατόπεδο στη Σρεμπρένιτσα (στην ανατολική Βοσνία), όπου αθώοι πολίτες έχουν καταφύγει για να προστατευθούν από το δολοφονικό στρατό των Σερβοβοσνίων. Η δουλειά της Aida της δίνει μεν φωνή, ωστόσο δε μπορεί να επηρεάσει αυτήν την αυξανόμενη κρίση, η οποία προορίζεται να ολοκληρωθεί τραγικά με τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 8.372 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

State Funeral (HBO Max)

Ο θάνατος του Stalin στις 5 Μαρτίου του 1953 τάραξε συθέμελα τη Σοβιετική Ένωση και η εν λόγω ταινία του Sergei Loznitsa επανεξετάζει τις μέρες αμέσως μετά τη θανάτωσή του μέσω ασπρόμαυρου και έγχρωμου αρχειακού υλικού διάρκειας 40 ωρών. Ευτυχώς, το εν λόγω ντοκιμαντέρ δείχνει να θέλει να αποφύγει την προπαγάνδα και στηλιτεύει έντονα την αυταπάτη που δημιουργείται μέσα από τις ολοκληρωτικές κοινωνίες.

No Sudden Move  (HBO Max)

Ο Steven Soderbergh από πολλούς θεωρείται ο μαέστρος όσον αφορά στις αστυνομικές ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου και το No Sudden Move είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του. Στο Ντιτρόιτ του 1954, οι Curt (Don Cheadle) και Ronald (Benicio Del Toro) προσλαμβάνονται για να "προσέχουν" την οικογένεια ενός λογιστή (David Harbour), που έχει ένα έγγραφο, πολυπόθητο για τον εργοδότη τους. Το σχέδιο ναυαγεί εξαιτίας του τρίτου και λιγότερο αξιόπιστου συνεργού τους, Charley (Kieran Culkin) με αποτέλεσμα να καταλήγουν να προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους και να πλουτίσουν ταυτόχρονα.

A Glitch in the Matrix (Amazon Prime)

Κι αν η πραγματικότητα δεν είναι αληθινή; Αυτή είναι η ερώτηση που θέτει το ντοκιμαντέρ του Rodney Ascher, A Glitch in the Matrix, αναζητώντας απαντήσεις σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, εναλλακτικά "βασίλεια" και τις συνειδητές και ασυνείδητες συνδέσεις μας με τα όνειρα μας. Καταλαβαίνεις, δε μας έφτανε η πανδημία...

Riders of Justice (Amazon Prime)


Αφού έχασε τη σύζυγό του σε ατύχημα, ο άθεος στρατιώτης Markus (Mads Mikkelsen) ενημερώνεται από τον Otto (Nikolaj Lie Kaas) -έναν στατιστικό αναλυτή που επέζησε από τη συντριβή και που πιστεύει ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον μέσω των μαθηματικών- ότι δεν ήταν όντως ατύχημα, αλλά ένα χτύπημα από μία συμμορία ονόματι Riders of Justice, που ήθελε να βγάλει στη φόρα ένα καρφί. Θα καταφέρει ο Markus να πάρει εκδίκηση;

Saint Maud (Amazon Prime) 

 

Το σκηνοθετικό-συγγραφικό ντεμπούτο της Rose Glass αφηγείται την ιστορία της νεαρής νοσοκόμας Maud (Morfydd Clark) που πιστεύει ότι η αποστολή της από τον Θεό - με τον οποίο μιλάει και τον αισθάνεται μέσα στο σώμα της - είναι να σώσει την ψυχή της ασθενούς (και διάσημης χορεύτριας) Amanda (Jennifer Ehle). Δε θα πούμε τίποτα παραπάνω για αυτό το πολλά υποσχόμενο θρίλερ. 

The Disciple (Netflix)

 

Η φιλοδοξία και η αφοσίωση συγκρούονται με την πραγματικότητα στο The Disciple του Chaitanya Tamhane με πρωταγωνιστή έναν Ινδό μουσικό, του οποίου τα όνειρα φαίνεται να ξεπερνούν τα όρια του. Ο Sharad (Aditya Modak) προσπαθεί να εντυπωσιάσει τον μέντορα του (Arun Dravid) ώστε να εξασφαλίσει μια επαγγελματική σταδιοδρομία στο μέλλον. Άραγε η επιθυμία και η σκληρή δουλειά μπορούν να υπερνικήσουν το αληθινό ταλέντο;

Night of the Kings (Neon)

 

Το δράμα του Philippe Lacôte περιστρέφεται γύρω από μία φυλακή της Ακτής του Ελεφαντοστού όπου κάνει κουμάντο ο κατάδικος Blackbeard (Steve Tientcheu) που εφαρμόζει περίεργες πρακτικές...

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος