O 'Άνθρωπος του Θεού' στο 11ο Athens Open Air Film Festival

Πρόκειται για την πρεμιέρα της βραβευμένης ταινίας της Yelena Popovic για τον Άγιο Νεκτάριο.

Αυλαία με την πιο πολυαναμενόμενη πρεμιέρα ελληνικής ταινίας ρίχνει το 11ο Athens Open Air Film Festival φιλοξενώντας τον "Ανθρωπο του Θεού" (Man of God) της Γελένα Πόποβιτς, παρουσία συντελεστών. Η ταινία θα προβληθεί στις 24 Αυγούστου, στις 21:00 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22) με ελεύθερη είσοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει βραβευθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, ενώ η επίσημη πρεμιέρα της στους ελληνικούς κινηματογράφους έχει προγραμματιστεί για τις 26 Αυγούστου από τη Feelgood Entertainment.. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη φορά που η αξιομνημόνευτη ζωή του πλέον δημοφιλούς και 'σύγχρονου' Αγίου μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη.

Η πλοκή

Η δημοτικότητα του Αγίου Νεκτάριου, τότε Μητροπολίτη Πενταπόλεως, προκαλεί τη ζηλοφθονία ορισμένων κληρικών στην Αλεξάνδρεια. Από φόβο ότι θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μέρος του κλήρου τον δυσφημίζει με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την Αίγυπτο. Στην Αθήνα πια, χάρη στην εξελιγμένη παιδαγωγική του τακτική, γίνεται ξακουστός και κοσμαγάπητος, και την ίδια εποχή επιδίδεται σε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Ο φόρτος εργασίας, όμως, τον καταπονεί και αποφασίζει να αποσυρθεί στην Αίγινα, όπου ξαναχτίζει ένα ερειπωμένο μοναστήρι με τα ίδια του τα χέρια, το οποίο, χάρη στη φήμη του, μεγαλώνει. Η Μονή, όμως, δεν αναγνωρίζεται ποτέ, ενώ ο Αγιος Νεκτάριος κατηγορείται άδικα για ανηθικότητα. Στο Αρεταίειο νοσοκομείο, λίγο μετά το θάνατό του, θα κάνει το τελευταίο του θαύμα.

O 'Άνθρωπος του Θεού' στο 11ο Athens Open Air Film Festival

Οι συντελεστές

Την ταινία σκηνοθετεί η σερβικής καταγωγής Yelena Popovic που υπογράφει και το σενάριο. Ο Άγιος Νεκτάριος βρίσκει τον ιδανικό πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του ταλαντούχου Άρη Σερβετάλη (Μήλα, Άλπεις). Το εξαιρετικό, πολυπληθές καστ αποτελείται από τους διεθνούς φήμης ηθοποιούς Alexander Petrov (Ice) και Mickey Rourke (The Wrestler) και τους Έλληνες: Χρήστο Λούλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτα Τσακίρογλου, Γιάννη Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Γιάννη Αναστασάκη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Βασίλη Κουκαλάνι, Αλέξανδρο Μυλωνά, Μιχάλη Μητρούση, Μιχάλη Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα-Άννα Γκούγκουλη, Μάνο Γαβρά, Σαράντο Γεωγλερή και Παναγιώτη Μαρίνο.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης Ζbigniew Preisner, με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης μουσικού και τραγουδίστριας Lisa Gerrard, της βυζαντινής χορωδίας "Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης" και του αριστοτέχνη σολίστ στο κανονάκι Πάνου Δημητρακόπουλου.

στιγμιότυπο από την ταινία ο άνθρωπος του θεού

Το σκηνοθετικό σημείωμα

H δημιουργός Υelena Popovic αναφέρει σχετικά με το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει μέσα από τη μεταφορά της ζωής του Αγίου στη μεγάλη οθόνη:

"Η ταινία υιοθετεί ένα ρεαλιστικό και προσωπικό τόνο προκειμένου το κοινό να παρακολουθήσει την ιστορία του και να ταυτιστεί με τον χαρακτήρα, τα βάσανα, τις δοκιμασίες του. Ο αγώνας είναι υπόθεση όλων μας. Πολλοί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την αδικία, τα ψέματα, τη συκοφαντία και η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που επιτυγχάνουμε μέσα μας. Στις μέρες μας, πολλοί αδικούνται και ταυτίζονται με τον Άγιο Νεκτάριο, αυτόν τον απλό άνθρωπο που έζησε ανάμεσά μας, που πάλεψε με την αδικία εκείνων που κηρύσσουν τη δικαιοσύνη, που υπέφερε όλη του τη ζωή, αλλά δεν ηττήθηκε. Ήταν νικητής και έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να ζούμε και να πεθαίνουμε. Αντλούμε δύναμη από τους βίους των Αγίων. Οι αγώνες τους καθρεφτίζουν τους δικούς μας και όταν νικούν τις ανθρώπινες αδυναμίες, μας δίνουν ελπίδα".

Γελένα Πόποβις Μαριλένα Αναστασιάδη
Γελένα Πόποβιτς

Από την πλευρά του, ο πρωταγωνιστής Αρης Σερβετάλης, επισημαίνει ότι η γεμάτη δοκιμασίες ζωή του Αγίου Νεκταρίου μάς υπενθυμίζει την αξία που έχει το ήθος, η ταπεινότητα και η αφοσίωση. "Το μήνυμα είναι πολλαπλό. Σε ατομικό επίπεδο, πρέπει να πέφτουμε και να σηκωνόμαστε, να συνεχίζουμε τον καθημερινό αγώνα με πίστη για να αποκαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Είναι δύσκολο αλλά είναι και ο μόνος τρόπος".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης