Κάτι πάει στραβά με το Yara του Netflix

Το ντοκιμαντέρ που κερδίζει όλο και περισσότερο το κοινό, καταπιάνεται με μία πολύ ευαίσθητη ιστορία.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 5 Νοεμβρίου και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το ντοκιμαντέρ Yara μπήκε στην πρώτη δεκάδα των ταινιών με τις περισσότερες θεάσεις στο Netflix. Ήταν απόλυτα αναμενόμενο: Η μυθοπλασία ανασυνθέτει την ιστορία της μικρής Yara Gambirasio, του 13χρονου κοριτσιού από το Brembate Sopra, στην επαρχία του Μπέργκαμο, που εξαφανίστηκε στις 26 Νοεμβρίου 2010 όταν έφυγε από ένα γυμναστήριο και τρεις μήνες αργότερα βρέθηκε νεκρό σε ένα χωράφι.

Πρόκειται για μία υπόθεση που συγκλόνισε και ταυτόχρονα φανάτισε την Ιταλία, η οποία πέρασε στην ιστορία μετά από πέντε χρόνια πολύ αυστηρών ερευνών που οδήγησαν στη σύλληψη του οικοδόμου Massimo Bossetti. Ο Bossetti, ένας οικογενειάρχης με τρία παιδιά, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά συνεχίζει ακόμη και σήμερα να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος.

Η λάθος κατεύθυνση και το ελλιπές αποτέλεσμα

Παρόλα αυτά, κάτι δεν πάει καλά με το Yara. Καταρχάς, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι βασικό: Φέρει την υπογραφή του εξαιρετικού σκηνοθέτη, Marco Tullio Giordana, ο οποίος επέλεξε ένα εξίσου αξιόλογο cast στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Alessio Boni (Vitale), Isabella Ragonese (Letizia Ruggeri), Chiara Bono (Yara Gambirasio) και Roberto Zibetti (Massimo Bossetti). Παρόλα αυτά, όλα τα παραπάνω μάλλον δεν είναι αρκετά, η ταινία δείχνει να μη λειτουργεί παρά την προσεγμένη σκηνοθεσία και φωτογραφία. 

Γυρίστηκε μεταξύ του Fiano Romano και του Monterotondo, στο Λάτσιο, αλλά δεν είναι εύκολα αντιληπτό το γεγονός ότι διαδραματίζεται στην περιοχή του Μπέργκαμο, ενώ και η αφήγηση της υπόθεσης γίνεται με μάλλον υπερβολικά διδακτικό τρόπο.

> Διάβασε ακόμη: Tom Hopper, ένα απροσδόκητο φαβορί για το ρόλο του 007

Πέρα από τη διαμάχη για την ενοχή του κατηγορούμενου που μέχρι και σήμερα ακόμα διχάζει τους Ιταλούς, η απόλυτη πρωταγωνίστρια είναι παραδόξως η εισαγγελέας Letizia Ruggeri που μεταφέρει την ταγική είδηση του θανάτου της μικρής στους γονείς και αγωνίζεται για αυτό που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη γενετική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ιταλία και κατ᾽επέκταση στην Ευρώπη. Η φιγούρα της Yara παραμένει στη γωνία, μπλεγμένη σε μια αφήγηση που το παρακάνει με τις λεπτομέρειες, χάνοντας την ουσία. Σε αντίστοιχη μοίρα είναι και ο φερόμενος ως δράστης Bossetti.

>Διάβασε ακόμη: Aξίζει να δεις το Love Hard στο Netflix;

Εντωμεταξύ, τα στοιχεία για να εμπλακεί το κοινό, να συγκινηθεί, να θυμώσει, ακόμη και να χαμογελάσει είναι όλα εκεί: Από τις λάθος κινήσεις όπως η εμπλοκή του Mohamed Fikri, ενός αλλοδαπού οικοδόμου που συνελήφθη άδικα σε ένα πλοίο με προορισμό την Αφρική, εξαιτίας μίας τηλεφωνικής παρεξήγησης μέχρι την απόφαση να υποβληθεί σε δειγματοληψία DNA μία τεράστια μερίδα κόσμου.

Από τον πόνο της εξαφάνισης και του θανάτου ενός μικρού κοριτσιού μέχρι την αποκάλυψη των μυστικών των οικογενειών Bossetti και Guerinoni, που ήταν θαμμένα επί δεκαετίες στα βουνά της Val Seriana. Προδοσίες, εξώγαμα παιδιά, σοκαριστικές υποκλοπές, ερωτικές επιστολές που γράφτηκαν από τη φυλακή επίσης δε λείπουν. 

> Διάβασε ακόμη: Οι ταινίες του Netflix για τις οποίες θα μιλούν όλοι τους επόμενους μήνες

Το ντοκιμαντέρ αναφέρει σχεδόν τα πάντα, αλλά το κάνει γρήγορα, χωρίς ενσυναίσθηση, μοιάζει περισσότερο με μία συνοπτική περίληψη σε μία πραγματικά περίπλοκη ιστορία που μάλλον χρειαζόταν περαιτέρω εμβάθυνση. Από την άλλη βέβαια, πρόκειται για μία πολύ πρόσφατη υπόθεση, πολύ φρέσκια στο μυαλό των θεατών. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αποτελεί και πλεονέκτημα για να εστιάσει στα συγκλονιστικά λάθη που έγιναν, στην ελλιπή έρευνα, καθώς και στα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, αν και θεωρητικά ο ένοχος έχει βρεθεί και καταδικαστεί. Τότε θα μιλούσαμε για μία αδιαμφισβήτητη επιτυχία του Netflix.

 


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος