Κάποια πράγματα που δε γνώριζες για το Scream

Το θρυλικό saga τρόμου επανέρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες και εμείς ρίχνουμε φως σε άγνωστες λεπτομέρειες της σειράς ταινιών.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 13 Ιανουαρίου 2022

To Scream κυκλοφόρησε στις 18 Δεκεμβρίου του 1996. Πριν καλά-καλά συνέλθουμε από τη συνειδητοποίηση ότι πέρασαν 25 χρόνια από την πρώτη ταινία, κυκλοφορεί σήμερα στους κινηματογράφους η 5η συνέχειά της. Δεδομένου του ότι αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές και επιδραστικές σατιρικές σειρές ταινιών θρίλερ που δημιουργήθηκαν ποτέ στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου, ρίχνουμε μία ματιά σε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν αυτήν. Μεταξύ μας άλλωστε, λίγη αθώα νοσταλγία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

O τίτλος της ταινίας προήλθε από τραγούδι του Michael Jackson

Kατά τη διάρκεια της παραγωγής, το Scream ήταν γνωστό ως "Scary Movie". Ο Bob Weinstein και ο τότε παραγωγός ταινιών Harvey Weinstein της Miramax είπαν στον σκηνοθέτη Wes Craven και στο συνεργείο του ότι έπρεπε να το αλλάξουν. "Ο Michael Jackson είχε βγάλει ένα τραγούδι και ο Harvey το άκουγε και φυσικά το τραγούδι ήταν το Scream", είπε ο Bob στο ντοκιμαντέρ Scream: The Inside Story. Στην αρχή, η ομάδα δεν ήταν ευχαριστημένη με την αλλαγή, αλλά αργότερα παραδέχτηκαν ότι δε θα μπορούσαν να φανταστούν άλλο καλύτερο τίτλο.

>Διάβασε ακόμη: Scream, 25 χρόνια μετά

Αρχικά ήταν μονόπρακτο

Η εναρκτήρια σκηνή του Scream ακολουθεί ένα δολοφόνο που παρακολουθεί μια νεαρή γυναίκα ονόματι Casey Becker (Drew Barrymore) ενώ εκείνη μιλάει στο τηλέφωνο. Σε συνέντευξή του στο Comic book το 2021, ο σεναριογράφος Kevin Williamson δήλωσε ότι όταν εμπνεύστηκε την υπόθεση, την έγραψε ως μονόπρακτο. Σκέφτηκε να τη γυρίσει ως ταινία μικρού μήκους, αλλά τελικά αποφάσισε να δημιουργήσει ολόκληρο σενάριο.

Μία ταινία χαμηλού προϋπολογισμού

Σύμφωνα με δηλώσεις του συνθέτη ορχήστρας Marco Beltrami στο Hollywood Reporter, η ταινία είχε μικρό προϋπολογισμό. "Πραγματικά δεν είχα τον προϋπολογισμό που χρειαόμουν για πολλά από τα πράγματα που ήθελα να κάνω", είπε. Εξήγησε μάλιστα, ότι ο Craven έπρεπε να ηχογραφήσει σφυρίγματα με οργανοπαίχτες και παραγωγούς για να ολοκληρώσει το θεματικό soundtrack: "Κάθε φορά που το ακούω τώρα, μπορώ να φανταστώ τον Wes να στέκεται εκεί πίσω και να σφυρίζει".

Ο Craven απέρριψε ξανά και ξανά την ταινία

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Craven ήταν γνωστός ως ο δάσκαλος του τρόμου χάρη σε ταινίες όπως το A Nightmare on Elm Street (1984), The Last House on the Left (1972) και The Hills Have Eyes (1977). Ήταν μια λογική επιλογή για να ηγηθεί του πρότζεκτ, αν και όχι η πρώτη. Κατά το Vulture αρχικά είχαν προταθεί και οι Quentin Tarantino και Robert Rodriguez. Όταν έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Craven, εκείνος ήθελε να κάνει ένα μικρό διάλειμμα, με αποτέλεσμα να αρνηθεί να το σκηνοθετήσει με τη δικαιολογία ότι το θεωρούσε πολύ βίαιο και σκοτεινό. Μετά από δύο "χυλόπιτες" αποφάσισε να το αναλάβει.

H Drew Barrymore προτίμησε την Casey από τη Sidney

Η Drew Barrymore είχε συμφωνήσει αρχικά να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το να σκοτωθεί ο "κράχτης" της ταινίας, και το πρόσωπο στην αφίσα, στα πρώτα 15 λεπτά της πλοκής ήταν κάτι ανήκουστο για την εποχή και τα εύσημα για αυτή την ανατροπή ανήκουν στην ίδια την Barrymore.

"Στο είδος των ταινιών τρόμου, το μεγαλύτερό μου πρόβλημα ήταν ότι πάντα ήξερα ότι ο πρωταγωνιστής θα σέρνεται ως στο τέλος, αλλά θα τα καταφέρει", είπε στον παρουσιαστή Sean Evans κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του 2020 της σειράς "Hot Ones" της First We Feast στο YouTube. "Αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να απομακρύνω αυτή τη ζώνη ασφαλείας. Έτσι, ζήτησα αν γινόταν να υποδυθώ την Casey Becker, ώστε να καθιερώσουμε ότι αυτός ο κανόνας δεν ίσχυε σε αυτή την ταινία", είπε. 

Η Drew Barrymore κάλεσε κατά λάθος την αστυνομία στα γυρίσματα

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της πρώτης σκηνής, δόθηκε στην Barrymore ένα τηλέφωνο που ήταν συνδεδεμένο με ένα πραγματικό σταθερό τηλέφωνο. Κάλεσε λοιπόν κατά λάθος το 911, χωρίς να γνωρίζει ότι όντως καλούσε και έκλεισε το τηλέφωνο στην τοπική αστυνομική υπηρεσία.

> Διάβασε ακόμη: Πρώτη ματιά στο πέμπτο Scream

Ο Craven χρησιμοποίησε έναν ανορθόδοξο τρόπο για να κάνει τη Barrymore να κλάψει

Ο Wes Craven ήξερε ότι η Drew Barrymore αγαπούσε τα ζώα. Στο σχολιασμό του DVD της ταινίας, δήλωσε ότι η ερμηνεία της Barrymore στην ταινία είναι το αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που του έδειξε. Πριν από τα γυρίσματα, έκλαιγε ενώ έλεγε στο σκηνοθέτη για μία ιστορία στην εφημερίδα που αφορούσε έναν σκύλο που πυρπολήθηκε από τον ιδιοκτήτη του. Η φράση "ανάβω το σπίρτο" ήταν εκείνη που την έκανε να έχει την ίδια συναισθηματική αντίδραση στην κάμερα.

Η Courteney Cox έπεισε τον Craven για να παίξει στην ταινία

Σε αυτό το σημείο της καριέρας της, η Cox είχε ήδη γίνει γνωστή από τις σειρές Friends και Family Ties του NBC. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε το 2021 στο Hollywood Reporter, αφού άκουσε για το ρόλο της Gale, η Cox έγραψε στον Craven ένα γράμμα. Τον διαβεβαίωνε μεταξύ άλλων ότι το να είναι "σκύλα" δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό, αφού έπαιζε τόσο υπολογιστικούς χαρακτήρες. 

Η φωνή στο τηλέφωνο ανήκει σε ένα θυμωμένο καρτούν χιμπατζή.

Σε συνέντευξή του στο Fusion το 2015, ο ηθοποιός Roger Jackson θυμήθηκε ότι προσλήφθηκε ως προσωρινή τηλεφωνική φωνή του δολοφόνου Ghostface στην πρώτη ταινία. Η ερμηνεία του άρεσε τόσο πολύ στους παραγωγούς που τον κράτησαν και έκτοτε επανέλαβε τον ρόλο σε όλες τις συνέχειες και στην τηλεοπτική σειρά. Ο Jackson έχει πολλές άλλες συμμετοχές ως voice over artist, αλλά ο κακός πίθηκος Mojo Jojo στη σειρά κινουμένων σχεδίων "The Powerpuff Girls" του Cartoon Network είναι ένας από τους εμβληματικούς ρόλους του.

Ο Craven δεν άφηνε το cast να γνωρίσει τη "φωνή"

Παρόλο που βρισκόταν στα γυρίσματα και μιλούσε στο τηλέφωνο με την Barrymore και τη Neve Campbell, ο Jackson δε φόρεσε ποτέ τη μάσκα και τον μανδύα. Αυτήν τη δουλειά ανέλαβε ο κασκαντέρ Dane Farwell. Ήταν ιδέα του Craven να απομακρύνει τη 'φωνή' από τους πρωταγωνιστές, ώστε οι αντιδράσεις τους να παραμείνουν γνήσιες.

Η μάσκα βρέθηκε κατά τη διάρκεια μίας αναζήτησης τοποθεσίας

Ο Ghostface φορά μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μάσκες στην ιστορία του κινηματογράφου. Σύμφωνα με τη Huffington Post, η μόνη οδηγία που υπήρχε στο σενάριο για εκείνον ήταν ενός "δολοφόνου με μάσκα φάντασμα". Οι σκηνοθέτες εξέτασαν διάφορες ιδέες, σκίτσα και σχέδια, αλλά καμία από αυτές δε λειτούργησε.

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ο Wes Craven θυμήθηκε ότι περιηγούνταν σε ένα σπίτι που εξέταζαν για την ταινία, όταν η παραγωγός Marianne Maddalena εντόπισε τη μάσκα κρεμασμένη πάνω από μία καρέκλα.

Η διεύθυνση της Sidney αποτίει φόρο τιμής στη φιλμογραφία του Craven

Σε μια εκτεταμένη εκδοχή της σκηνής κατά την οποία η Sidney χρησιμοποιεί τον υπολογιστή της για να καλέσει την αστυνομία, φαίνεται να πληκτρολογεί τη διεύθυνση του σπιτιού της: 34 Elm Street. 

Υπάρχουν διάφορες αναφορές σχετικές με τον Craven στις ταινίες

Εκτός από το ότι ο ίδιος ο Craven κάνει ένα cameo ως Fred, ο επιστάτης με το πουλόβερ του Freddy Krueger στην πρώτη ταινία, υπάρχει μία άμεση αναφορά στο A Nightmare on Elm Street και στο πόσο χάλια ήταν τα sequels.

Η Tatum (Rose McGowan) αναφέρει επίσης τις "ταινίες Wes Carpenter", έναν συνδυασμό του Craven και του σκηνοθέτη του Halloween (1978) John Carpenter.

Η "απόκρυψη" της Selma Blair 

Σύμφωνα με μια συνέντευξη στο Anthem το 2012, η Blair αποκάλυψε ότι έπαιζε τη φωνή της φίλης της Cici (Sarah Michelle Gellar) στο τηλέφωνο. Οι δύο ηθοποιοί συναντήθηκαν ξανά δύο χρόνια αργότερα στην ταινία Cruel Intentions (1999). 

Η παλέτα χρωμάτων της ταινίας προέρχεται από διάσημο πίνακα

Σε συνέντευξή της στο Scream Thrillogy το 2020, η ενδυματολόγος Cynthia Bergstrom μίλησε για την έμπνευση που άντλησε από τον πίνακας του Edward Munch για τα σύνολα των χαρακτήρων στην πρώτη ταινία. Τόνισε ότι ταίριαξε τα ρούχα με τις προσωπικότητες και ενσωμάτωσε προσωπικές ενδυματολογικές επιλογές από μερικούς από τους ηθοποιούς. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ότι τα κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα και πράσινα του Woodsboro βασίστηκαν στον πίνακα του Edvard Munch "Η Κραυγή".

Η Campbell συμμετείχε μόνο 20 μέρες στα γυρίσματα του Scream 3 (2000)

Μέχρι το 2000, το αστέρι της Campbell είχε ανατείλει χάρη στην επιτυχία του franchise. Όταν ήρθε η ώρα να γυριστεί το Scream 3, ήταν ήδη απασχολημένη με το Party of Five της Fox και την ταινία του 2000 "Drowning Mona". Αλλά δε μπορούσε να υπάρξει Scream χωρίς τη Sidney Prescott. Έτσι, κατά τον Independent, οι δημιουργοί της ταινίας έφτιαξαν ένα συμβόλαιο που τη δέσμευε για τα γυρίσματα μόνο για τρεις εβδομάδες.

Η Lake Bell θα έπαιζε το ρόλο της Judy Hicks στο Scream 4

Το καλοκαίρι του 2010, η Bell δήλωσε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ρόλο λόγω προβλημάτων στο πρόγραμμα. Για την ακρίβεια, εξέφρασε μέσω Twitter την απογοήτευσή της, γράφοντας παράλληλα στους fans της ότι ήξερε ποιος είναι ο δολοφόνος αλλά δεν επρόκειτο να το πει.

Το Scream 4 προοριζόταν να είναι η αρχή μιας νέας τριλογίας

Το 2011, ο Craven ανέφερε ότι όταν άρχισε να μιλάει με τον Williamson για να επιστρέψει στο Woodsboro, δεν ήταν για μία φορά. 

"Είχε μια ιδέα για μια νέα τριλογία", δήλωσε ο σκηνοθέτης στο Movieweb σε συνέντευξή του το 2011. "Και νομίζω ότι αυτό ήταν και το θέμα του Bob Weinstein για την αναμονή τόσο καιρό - αν υπήρχε ένα "Scream 4", θα υπήρχε επίσης πιθανότατα ένα "Scream 5" και ένα "Scream 6" αργά ή γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε μία νέα τριλογία που θα στεκόταν κατά κάποιο τρόπο μόνη της".

Δυστυχώς όμως, ο Craven πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου το 2015, με αποτέλεσμα σε συνέντευξή του στο Entertainment Tonight το 2016, ο Williamson να επισημάνει ότι δεν ήταν σίγουρος για το ενδεχόμενο μίας νέας τριλογίας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος