James Bidgood: Ρέκβιεμ στην camp αισθητική ενός ροζ νάρκισσου

Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε ο Lil Nas X κι όμως, ο σκηνοθέτης του 'Pink Narcissus', άφησε τον Andy Warhol να του 'κλέψει' τη φήμη.

Ροζ και γαλάζιο παραισθησιακό φως να φωτίζουν ένα queer όνειρο, μια πορνογραφική arthouse φαντασίωση, την αποθέωση του camp. Μια τέτοια εικόνα από το arthouse φιλμ Pink Narcissus, τόσο συγκεχυμένη, ήρθε και στοίχειωσε το μυαλό μου όταν πληροφορήθηκα την είδηση του θανάτου του πρωτοπόρου φωτογράφου, καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή James Bidgood, που έφυγε από τη ζωή στις 31 Ιανουαρίου. Μια εικόνα που ίσως και να περιγράφει επακριβώς την ατμόσφαιρα που δημιουργεί στους θεατές το θρυλικό underground φιλμ του, που κυκλοφόρησε το 1971, χωρίς τη δική του υπογραφή.

Η αισθητική παρακαταθήκη

Ο Guardian, στη νεκρολογία του για τον σπουδαίο δημιουργό, έγραψε ότι με τους sexy ταυρομάχους και τους χορευτές του οριεντάλ που περνούν από το επιδραστικό του φιλμ, πρωτοπόρησε στη δημιουργία μιας ξεχωριστής queer αισθητικής που επηρέασε μια για πάντα την pop κουλτούρα.

Κι αυτό παρότι το Pink Narcissus ήταν μια χωρίς διαλόγους ταινία, με εξωτικό ηχητικό περιβάλλον, που θα μπορούσες να τη δεις να παίζει όχι σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα αλλά στο πλαίσιο μιας έκθεσης σύγχρονης τέχνης, σε αέναη λούπα. 

Στους συνεχιστές του καλλιτεχνικού σύμπαντος που δημιούργησε, ο Guardian περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους Γάλλους εικαστικούς Pierre et Gilles, τον Αμερικανό φωτογράφο David LaChapelle και τον pop star Lil Nas X.

Από κονσοματέρ, στο Parsons School of Design

Ο Bidgood γεννήθηκε στο Ουισκόνσιν τον Μάρτιο του 1933 και στα 18 του έφυγε για τη Νέα Υόρκη. Εκεί, άρχισε να δουλεύει στο 'κακόφημο' Club 82 ως drag queen, με το καλλιτεχνικό όνομα Terri How. Έφτιαχνε ο ίδιος τα κοστούμια του, ενώ εκτός από show έκανε και κονσομασιόν στους θαμώνες του club, που συχνά ήταν μαφιόζοι.

Με τα χρήματα που κέρδιζε κατάφερε να σπουδάσει στο περίφημο Parsons School of Design, ενώ στη συνέχεια βιοπορίστηκε φτιάχνοντας βραδινά φορέματα και κάνοντας βιτρίνες σε μπουτίκ.

Το φιλμ 'Pink Narcissus' και ο Andy Warhol

Το Pink Narcissus ήταν το έργο της ζωής του. Κινηματογραφήθηκε μέσα σε επτά χρόνια, εξ ολοκλήρου στο μικρό του διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το queer αριστούργημα, που φαίνεται να απεικονίζει έναν συχνά γυμνό sex worker και τις φαντασιώσεις του, όπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα, αντικατοπτρίζονταν τα δικά του όνειρα ως νεαρού γκέι άντρα στη Νέα Υόρκη.

Παρά το ότι έκανε τα πάντα μόνος του, από τα εντυπωσιακά σκηνικά μέχρι τους περίτεχνους φωτισμούς, αφαίρεσε το όνομά του από την τελική κόπια, καθώς θεώρησε ότι το editing είχε στρεβλώσει το αρχικό του όραμα

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ▼ (@alexbohs)

Το ότι το φιλμ υπογράφτηκε ως 'ανώνυμου σκηνοθέτη' δημιούργησε μια τεράστια παραφιλολογία για το ποιος θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από αυτό, με πολλούς να το αποδίδουν στον Andy Warhol.

Η αλήθεια αποκαταστάθηκε το 1998, όταν ο συγγραφέας Bruce Benderson έβαλε σκοπό να ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του δημιουργού του ήδη ιστορικού τότε φιλμ, αλλά και των ερωτικών φωτογραφιών που έφεραν παρόμοια με αυτό αισθητική και είχαν δημοσιευτεί τη δεκαετία του 1960. 

> Διάβασε ακόμα: ORFEAS2021: Η πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα

Όταν ανακάλυψε τον Bidgood, εκείνος διατηρούσε ακόμη το ίδιο μικρό διαμέρισμα-εργαστήριο στο οποίο γυρίστηκε η ταινία. Στη συνέχεια, ο Benderson έγραψε μια μονογραφία για εκείνον, που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Taschen. Αργότερα, το 2003, επανακυκλοφόρησε η αποκατεστημένη ταινία σε DVD, από τη Strand Releasing.

Παρότι η 'αποκάλυψη' του 'μυστηριώδους δημιουργού' συνοδεύτηκε με μια αυξημένη δημοσιότητα και ένα νέο ενδιαφέρον για τον ίδιο, εκείνος δεν έγινε ποτέ τόσο mainstream όσο οι επίγονοί του, παρότι αργότερα συνεργάστηκε μέχρι και με τον Christian Louboutin.

Το σύμπαν που δημιούργησε, θα ζει για πάντα μέσα από όσους κατανόησαν, αφομοίωσαν και έφεραν στη σύγχρονη εποχή τα θέματα που εκείνος εξερεύνησε πρώτος. 

 


Ο James Bidgood απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου του 2022, σε ηλικία 88 ετών. Το λεύκωμα του Bruce Benderson James Bidgood κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen και το film Pink Narcissus από την εταιρεία Strand Releasing.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος