Οι καλύτερες ερωτικές ταινίες σύμφωνα με τους κριτικούς

Ποιος είπε ότι ο ερωτισμός δε μπορεί να είναι προϊόν ποιότητας;

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 14 Φεβρουαρίου 2023

Το σεξ ενέπνεε πάντα τον κινηματογράφο. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απαγορευόταν να δείξει κανείς πολλή γυμνή σάρκα ή να μιλήσει ανοιχτά γι' αυτό (ο κώδικας Hays απαγόρευε τις γυμνές σκηνές και τα υπερβολικά 'άσεμνα' θέματα - ήταν τόσο αυστηρός που, για κάποιο λόγο, απαγορεύονταν μέχρι και οι σκηνές σε τουαλέτα). Οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι βέβαια, πάντα έβρισκαν τρόπο να ανατρέπουν τους κανόνες και να χρησιμοποιούν τις ερωτικές ταινίες ως μέσο ανάδειξης της οικειότητας, καθώς και των ανθρώπινων ενστίκτων μέσα από διαφορετικές οπτικές.

 Οι ταινίες για το σεξ και τον ερωτισμό (οι Γάλλοι ανέκαθεν 'το είχαν' σε αυτόν τον τομέα) είναι ακαταμάχητες, όχι μόνο επειδή προκαλούν την περιέργεια του κοινού να τις παρακολουθήσει ως απρόσκλητος επισκέπτης (ας μη θυμηθούμε τι έγινε πρόσφατα στην τηλεόραση με το full frontal του Oscar Isaac), αλλά επειδή του επιτρέπουν επίσης να εξερευνήσει πιθανές φαντασιώσεις και να ανακαλύψει επιθυμίες που ενδεχομένως να παρέμεναν στα άδυτα του εαυτού του υπό άλλες συνθήκες.  

Τελευταία βέβαια, υπέρ της προστασίας των ηθοποιών γίνεται λόγος για την αντικατάσταση των ερωτικών σκηνών με CGI και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Όπως και να έχει, παρακαταθήκη υπάρχει, και μάλιστα μεγάλη.

Επτά από τις καλύτερες ερωτικές ταινίες που λάτρεψαν κριτικοί και κοινό για διαφορετικούς λόγους, ακολουθούν παρακάτω. 

Eyes Wide Shut (1999)

Ο Stanley Kubrick είχε σαφώς μία μικρούτσικη αδυναμία στην απαγορευμένη πλευρά του σεξ. Εδώ σκηνοθετεί το ζεύγος Tom Cruise και Nicole Kidman να δοκιμάζει τα δικά του ηθικά όρια: Εκείνος μαθαίνει ότι τον απάτησε και αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το άγριο σεξ ως εκδίκηση. 

>Διάβασε ακόμη: Τα πιο πικάντικα ερωτικά θρίλερ

Brokenback Mountain (2005)

Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το Brokenback Mountain και άπειρες συζητήσεις σχετικά με την ομοφοβία στα late '00s. Heath Ledger και Jake Gyllenhaal υποδύονται δύο καουμπόηδες που ανακαλύπτουν ότι έλκονται μεταξύ τους και ξεκινούν μία κρυφή σχέση που δε μπορεί παρά να επηρεάσει τις ζωές τους.

Mulholland Drive (2007)

Αυτό το αριστούργημα του David Lynch ξεκινά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην οδό Mulholland Drive κατά το οποίο μία γυναίκα παθαίνει αμνησία. Προσπαθώντας να βρει στοιχεία και απαντήσεις, μπαίνει σε μία τρελή περιπέτεια που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και την ωθεί σε μία από τις πιο 'διάσημες' γκέι σχέσεις στην ιστορία του κινηματογράφου.

Shame (2011)

Με πρωταγωνιστές τους Michael Fassbender και Carey Mulligan, το Shame μιλά για το σαδομαζοχισμό και τον εθισμό στο σεξ, μέσα από την ιστορία ενός άνδρα με μία ανεξέλεγκτη και αυξανόμενη ανάγκη να νιώθει σεξουαλική ευχαρίστηση. Βασικός στόχος της ταινίας είναι να προβάλλει μία ρεαλιστική απεικόνιση της υπερσεξουαλικοποιημένης κοινωνίας στην οποία ζούμε και των ψυχικών και συναισθηματικών επιπτώσεων που συνοδεύουν έναν τέτοιο εθισμό.

Nymphomaniac (2013)

Ο Lars von Trier βρίσκεται πίσω από αυτή την αμφιλεγόμενη ταινία με τη Charlotte Gainsbourg που προκάλεσε αντιδράσεις εκείνη την εποχή. Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μία εθισμένη στο σεξ γυναίκα, η οποία, αναζητώντας να νιώσει ξανά κάτι, βιώνει κάθε είδους σεξουαλικές εμπειρίες, ακόμα και βίαιες. Απώτερος σκοπός της ωστόσο είναι, να βρει κάτι ή κάποιον που μπορεί να της σώσει τη ζωή.

Blue is the Warmest Color (The Life of Adèle) (2013)

H ταινία συγκέντρωσε δεκάδες υποψηφιότητες για Όσκαρ, BAFTA και πολλά άλλα, κυρίως για τη γενναιότητα με την οποία απεικονίζει μία έντονη σχέση μεταξύ δύο γυναικών (τοποθετώντας τις Léa Seydoux και Adèle Exarchopoulos στο διεθνή χάρτη) από τη γέννησή της μέχρι και την αυτοκαταστροφή. Όσο για την πολυσυζητημένη ξεκάθαρη σκηνή σεξ που είναι διαφορετική από οτιδήποτε είχε δει κανείς στο παρελθόν, σύμφωνα με τον εμπνευστή της είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε την ψυχική κατάσταση των πρωταγωνιστριών της - δεν είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα.

>Διάβασε ακόμη: Η πραγματική, τρελή ιστορία του ροζ βίντεο της Pamela Anderson

Midsummer (2019)

Η ταινία του Ari Aster με τη Florence Pugh ανήκει στις καλύτερες ιστορίες τρόμου που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια και αφορά πολλά πράγματα. Τοξικές σχέσεις, φολκλορικός φόβος, τρομακτικές τελετουργίες και μακάβρια φεστιβάλ είναι μερικά από τα βασικά σημεία της ταινίας που κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.