Αδικίες και εκπλήξεις στις υποψηφιότητες των Όσκαρ

Οι υποψηφιότητες της φετινής διοργάνωσης είναι ικανοποιητικές, αλλά 'ασφαλείς'.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 09 Φεβρουαρίου 2022

Κάθε χρόνο περιμένουμε πώς και πώς τις υποψηφιότητες, όχι μόνο για να έχουμε μία εικόνα των πιθανών νικητών, αλλά και όλων αυτών που η Αμερικανική Ακαδημία αποφάσισε παραδόξως να ευνοήσει ή να αγνοήσει, σχεδόν επιδεικτικά. Στα βραβεία Όσκαρ 2022 λοιπόν, σνόμπαρε περισσότερο συγκεκριμένες ταινίες και συντελεστές, παρά μας εξέπληξε με τις επιλογές της.

Ιδού τα λεγόμενα "snubs" καθώς και οι εκπλήξεις που εντοπίσαμε αναλύοντας τη χθεσινή ανακοίνωση. 

Τα Snubs

Denis Villeneuve για τη σκηνοθεσία του Dune

 

Παρά τις 10 συνολικά υποψηφιότητές του - συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ταινίας- ο κλάδος των σκηνοθετών δεν πρότεινε τον Denis Villeneuve για το φιλόδοξο sci-fi έργο του. Προφανώς και δεν το περιμέναμε, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η ταινία τα πήγε εξαιρετικά στο box office αν και προβαλλόταν επίσης και μέσω του ΗBO Max.

To Passing σε όλες τις κατηγορίες

 

Ενώ φέτος το Netflix μετρά πολλούς "δικούς του" διεκδικητές, το Passing, η κομψή ασπρόμαυρη διασκευή της Rebecca Hall πέρασε και δεν ακούμπησε, τη στιγμή που για κάποιους η υποψήφια για BAFTA και SAG Ruth Negga για τον καλύτερο β' γυναικείο ρόλο ήταν σχεδόν σιγουράκι. 

Το The French Dispatch επίσης σε όλες τις κατηγορίες

Snub και έκπληξη μαζί, το αμίμητο αισθητικά και πολυσυζητημένο The French Dispatch λείπει από παντού, ακόμη και από τις κατηγορίες σκηνικών και κοστουμιών που περιμέναμε έτσι κι αλλιώς να δούμε την περίφημη οπτική του Wes Anderson να υπερισχύει. 

Adam McKay, Don’t Look Up

Ο Adam McKay έμεινε εκτός της κατηγορίας Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το Don't Look Up, αλλά δεδομένου του ότι θεωρείται και παραγωγός του, τουλάχιστον είναι υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία. Μεταξύ μας, πάλι καλά να λέμε που προτάθηκε γενικώς το Don't Look Up γιατί η Αμερικανική Ακαδημία γενικότερα δε συμπαθεί ιδιαίτερα ό,τι δεν είναι δράμα. 

>Διάβασε ακόμη: Ένα Όσκαρ στο Don't Look Up. Χθες αν γίνεται.

Leonardo DiCaprio, Don’t Look Up

 

Αν και ο DiCaprio έχει προταθεί για έξι Όσκαρ (και κέρδισε για το The Revenant, ίσως την ταινία που το άξιζε λιγότερο), είναι γνωστή η περίπλοκή του σχέση με την Ακαδημία αφού τον έχει απορρίψει ουκ ολίγες φορές για μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες του (βλ. Django Unchained, The Departed, Catch Me If You Can). Ως καθηγητής αστρονομίας (και πάλι) δεν την έπεισε. Ίσως τελικά το περίεργο θα ήταν να είχε προταθεί. 

Lady Gaga, House of Gucci

Αντίστοιχα, ενδεχομένως με το σκεπτικό να μην καλομαθαίνει η Lady Gaga, δε συγκαταλέγεται στις φετινές υποψήφιες για την ερμηνεία της στο ρόλο της Patrizia Reggiani. 

Bradley Cooper, Licorice Pizza

Φέτος, ως παραγωγός του Nightmare Alley του Guillermo Del Toro, μετρά ήδη μία υποψηφιότητα στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, αλλά όχι και στην αντίστοιχη του α' ανδρικού ρόλου. Ως Jon Peters στο Licorice Pizza επίσης μάλλον δεν έπεισε, και δεδομένων των 9 υποψηφιοτήτων του στα χρονικά του θεσμού, αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνει για να μπορέσει να κατακτήσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο. 

Alana Haim, Licorice Pizza

Η μάχη για την καλύτερη ηθοποιό είναι αμφίρροπη και δύσκολη φέτος, όπως αποδεικνύεται από τη χυλόπιτα στη Lady Gaga για το House of Gucci. Το Licorice Pizza του Paul Thomas Anderson απέσπασε βασικές υποψηφιότητες (σενάριο, σκηνοθεσία και καλύτερη ταινία), αλλά οι διθύραμβοι των κριτικών για την ερμηνεία της πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού δεν απέδωσαν οσκαρικούς καρπούς. 

Caitrona Balfe, Belfast

 

Μετά την υποψηφιότητά της για BAFTA για το Belfast, η Caitriona Balfe πέρασε στα ψιλά γράμματα, καθώς είχε να συναγωνιστεί την απίθανη και συνήθη ύποπτο Judi Dench από την ίδια ταινία. 

Frances McDormand, The Tragedy of Macbeth

 

Ως Lady Macbeth δεν κατάφερε να κάνει το δύο στα δύο, μετά από το περσινό όσκαρ α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο Nomadland

Τony Kushner, West Side Story στην κατηγορία διασκευασμένου σεναρίου

 

Τα μιούζικαλ δεν έχουν καλό ιστορικό στα Όσκαρ γενικότερα (βλ. το αριστουργηματικό La La land), το ίδιο και οι επανεκδόσεις τους. Ο Kushner ωστόσο, ξεχώρισε για τη δημιουργικότητα και την ευφυΐα του σε αυτή τη διασκευή και περιμέναμε η Αμερικανική Ακαδημία να πετάξει λίγο τις σοβαροφανείς παρωπίδες της. 

Η απουσία του A Hero στην κατηγορία διεθνούς ταινίας

 

Ο Ιρανός δημιουργός Asghar Farhadi μπορεί να έχει αποκλείσει τον εαυτό του από την εν λόγω κατηγορία ως κάτοχος δύο Όσκαρ για Α Separation και The Salesman το 2011 και το 2016 αντίστοιχα. Στην προκειμένη περίπτωση, η υποστήριξη της Amazon και η συνηθισμένη πίεση του Farhadi δεν αποδείχτηκαν βοηθητικές. 

>Διάβασε ακόμη: Γιώργος Λαμπρινός, ένας μοναχικός μπασίστας στον κόσμο του οσκαρικού μοντάζ

Οι Εκπλήξεις

Jessie Buckley, The Lost Daughter

 

Η πρώτη υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε φέτος αποτέλεσε μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις: Η ερμηνεία της Jessie Buckley στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Maggie Gyllenhaal αναγνωρίστηκε και σαφέστατα ως γεγονός έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία αφού ουσιαστικά σιγόνταρε την Colman, η οποία δεν κατάφερε να την επισκιάσει.

J.K. Simmons, Being the Ricardos

Το Being the Ricardos του Amazon Prime Video μπορεί να μην εντυπωσίασε τόσο την Ακαδημία ώστε να το προτείνουν για καλύτερη ταινία, είναι όμως υποψήφιο στις κατηγορίες α' γυναικείου και ανδρικού ρόλου (Nicole Kidman, Javier Bardem) και β' ανδρικού με τον συμπαθέστατο J.K. Simmons. 

The Worst Person in the World στην κατηγορία σεναρίου lands screenplay

Η ματιά του Joachim Trier στη ζωή μίας νεαρής γυναίκας που μεταξύ άλλων ερωτεύεται και παλεύει για όσα αγαπά εντυπωσίασε τόσο την Ακαδημία ώστε να προταθεί και στην κατηγορία πρωτότυπου σεναρίου, πέραν αυτής για την καλύτερη διεθνή ταινία. 

Το Flee γράφει ιστορία

 

Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ Flee του Jonas Poher Rasmussen από το φεστιβάλ Sundance 2021 καθιστά και πάλι τη Δανία φαβορί στην κατηγορία διεθνούς ταινίας, ενώ μετρά ακόμη 2 υποψηφιότητες για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων και το καλύτερο ντοκιμαντέρ.

Το ρεκόρ της Diane Warren

 

13 υποψηφιότητες χωρίς καμία βράβευση συμπληρώνει με τη συμμετοχή της στο Four Good Days η Diane Warren. Και νομίζαμε ότι οι 8 της Glenn Close -η οποία επίσης συμπεριλαμβάνεται στο cast της ταινίας- ήταν πολλές...

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.