Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το Oppenheimer του Christopher Nolan

O Cillian Murphy μεταμορφώνεται στον πατέρα της ατομικής βόμβας.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 24 Φεβρουαρίου 2022

Μία στο τόσο, o Christopher Nolan αποφασίζει να δημιουργήσει μία ταινία που σχεδόν αυτομάτως συγκαταλέγεται στα "οπωσδήποτε" της εκάστοτε χρονιάς. Για την ακρίβεια, η συνέπειά του συναγωνίζεται οποιονδήποτε ζωντανό ή θρυλικό σκηνοθέτη και είτε μας αρέσει το έργο του, αν μη τι άλλο πρέπει παραδεχτούμε πως κατά κύριο λόγο πρωτοτυπεί και δεν επαναλαμβάνεται. Πρόσφατα λοιπόν, ανακοίνωσε ότι η 12η ταινία του θα επιφέρει μία "αλλαγή ρυθμού" στη φιλμογραφία του: Υπογράφει τη σκηνοθεσία και την παραγωγή μίας βιογραφικής ταινίας που αφορά στη ζωή του J. Robert Oppenheimer.

H πλοκή

Το Oppenheimer είναι μία προσαρμογή του βιβλίου των Martin Sherwin και Kai Bird με τίτλο American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο πλέον διασκευάζεται στα μέτρα του κινηματογράφου με τη μίνι σύνοψη να κάνει λόγο για "ένα επικό θρίλερ με πλάνα IMAX που βάζει το κοινό στο παλλόμενο παράδοξο του αινιγματικού ανθρώπου που πρέπει να ρισκάρει να καταστρέψει τον κόσμο για να τον σώσει".

Για την ιστορία, ο Oppenheimer διακρίθηκε ως επικεφαλής επιστήμονας του Manhattan Project- της ομάδας που δημιούργησε την ατομική βόμβα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αργότερα διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία εργάστηκε για να επιβραδύνει την αναπτυσσόμενη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών με τη Σοβιετική Ένωση.

>Διάβασε ακόμη: Οι κορυφαίες ταινίες του Christopher Nolan

Το 1954, ο Oppenheimer χαρακτηρίστηκε κομμουνιστής για τη συμμετοχή του σε διάφορες ομάδες. Απαλλάχθηκε από την υπηρεσία του από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και συνέχισε τη συνεισφορά του στην επιστήμη ως δάσκαλος και πρωτοποριακός θεωρητικός φυσικός κατά τη διάρκεια της εξορίας του. Έλαβε τρεις υποψηφιότητες για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής από το 1946 έως το 1967 όταν και έφυγε από τη ζωή. 

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το Oppenheimer του Christopher Nolan

Το cast

Ο συχνός συνεργάτης του Christopher Nolan, Cillian Murphy (Peaky Blinders) θα πρωταγωνιστήσει ως ο J. Robert Oppenheimer - οι δυο τους έχουν δουλέψει μαζί στην τριλογία The Dark Knight Trilogy, το Inception και πιο πρόσφατα στo Dunkirk. Η Emily Blunt (A Quiet Place) επίσης ξανασυνεργάζεται με τον Murphy, συμπρωταγωνιστή της στο A Quiet Place II, ως Katherine Oppenheimer. Η Katherine ήταν ακτιβίστρια και επιστήμονας και ένας από τους πολλούς "συνδέσμους" του Oppenheimer και της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Σύμφωνα με το Deadline, ο Matt Damon έχει ήδη προστεθεί στο cast ως υποστράτηγος Leslie Groves. Ο Groves ήταν ο στρατιωτικός διευθυντής του Manhattan Project και επέβλεψε επίσης την κατασκευή του Πενταγώνου. Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι ο Robert Downey Jr. θα υποδυθεί τον Lewis Strauss. Ο Strauss και ο Oppenheimer βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα στο πλαίσιο της δημιουργίας της βόμβας υδρογόνου στα τέλη του 1940. 

>Διάβασε ακόμη: 10 άχαστες ταινίες με τον Cillian Murphy

Επιπρόσθετα, κατά το Hollywood Reporter, η Florence Pugh (Black Widow) θα πρωταγωνιστήσει στο ρόλο της Jean Tatlock, ενώ ο βραβευμένος με Όσκαρ Rami Malek θα υποδυθεί έναν Ούγγρο φυσικό ονόματι Edward Teller, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της πρώτης βόμβας υδρογόνου. Το cast συμπληρώνει ο Josh Hartnett (Penny Dreadful), η συνεργάτιδα και σύζυγος του Nolan Emma Thomas έχει αναλάβει την παραγωγή της ταινίας, ενώ ο σκηνοθέτης ποντάρει για μία ακόμη φορά στις ικανότητες των Ludwig Goransson και Jennifer Lame, του συνθέτη και της μοντέρ του Tennet αντίστοιχα.

robert downey jr

Η πρεμιέρα

Από τη στιγμή που η Warner Brothers ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κυκλοφορήσουν οι ταινίες της την ίδια μέρα στους κινηματογράφους και το HBOMax, ο Nolan, μαζί με άλλους δημιουργούς και τους ιδιοκτήτες κινηματογράφων εξέφρασαν την απόλυτη δυσαρέσκειά τους. Συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης κατακεραύνωσε την απόφαση αυτή αποκαλώντας το HBOMax "τη χειρότερη υπηρεσία streaming". Σε συνέντευξή του στο Entertainment Tonight, είπε: "...δεν το είπαν σε κανέναν. Το 2021, έχουν μερικούς από τους κορυφαίους σκηνοθέτες στον κόσμο, έχουν μερικούς από τους μεγαλύτερους αστέρες στον κόσμο που δούλεψαν για χρόνια σε αυτά τα έργα που είναι πολύ κοντά στην καρδιά τους και που προορίζονται να γίνουν μεγάλες κινηματογραφικές εμπειρίες. Προορίζονται να είναι εκεί έξω για το ευρύτερο δυνατό κοινό... και τώρα χρησιμοποιούνται ως κράχτες της υπηρεσίας streaming - για μία νεοσύστατη υπηρεσία streaming - χωρίς καμία διαβούλευση. Οπότε, υπάρχουν πολλές διαφωνίες. Είναι πολύ, πολύ, πολύ, πολύ, πολύ, πολύ, μπερδεμένο. Πρόκειται για πραγματική τακτική δολώματος και μεταστροφής".

Αμέσως μετά την επισφράγιση της συμφωνίας με τη Universal Studios ως νέο διανομέα των ταινιών του, ο Nolan ενημέρωσε τα ΜΜΕ ότι η νέα του ταινία θα κυκλοφορήσει στις 21 Ιουλίου 2023 αποκλειστικά στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος