10 άχαστες ταινίες με τον Cillian Murphy

Γιατί ο Ιρλανδός, που κλείνει σήμερα τα 45 του χρόνια, δεν διαπρέπει μόνο στο Peaky Blinders.

Μπορεί η φήμη του να εκτοξεύτηκε λόγω της επιτυχίας που γνωρίζει μέσα από την τηλεοπτική σειρά του BBC, Peaky Blinders, όπου υποδύεται εδώ και πέντε σεζόν τον πρωταγωνιστικό ήρωα, Tommy Shelby, ωστόσο ο Cillian Murphy έχει μία ενδιαφέρουσα κινηματογραφική λίστα στο βιογραφικό του.

Με αφορμή τα γενέθλιά του -κλείνει σήμερα, Τρίτη 25 Μαΐου, τα 45-, το Esquire παρουσιάζει 10 ταινίες με τον Ιρλανδό στα καλύτερά του.

Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι

Ιρλανδική - βρετανική συμπαραγωγή, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών του 2006. Πρόκειται για μία πολεμική δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Ken Loach που πραγματεύεται τον αγώνα ανεξαρτησίας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού ενάντια στη Μεγάλη Βρετανία και τον μετέπειτα ιρλανδικό εμφύλιο πόλεμο. Ο Murphy κρατά τον ρόλο του Damien O'Donovan, που εγκαταλείπει τη δουλειά του ως γιατρός και εντάσσεται στο ιρλανδικό εθνικό απελευθερωτικό κίνημα, μαζί με τον αδερφό του, Teddy.

IMDB: 7,5/10

> Διάβασε ακόμη: Ποιος είσαι πραγματικά Damiano David;

Δουνκέρκη

Ένα ακόμη πολεμικό δράμα για τον Murphy, αυτή τη φορά δια χειρός Christopher Nolan. Η υπόθεσή του αφορά στη Μάχη της Δουνκέρκης, τη στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της Ναζιστικής Γερμανίας και των στρατευμάτων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βελγίου, που έλαβε χώρα στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου του 1940 στη Δουνκέρκη, στο βορειότερο λιμάνι της Γαλλίας, στο Στενό της Μάγχης. Αποτελεί μάχη - σταθμό στην πορεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα συμμαχικά στρατεύματα έχοντας νικηθεί και περικυκλωθεί από τις γερμανικές δυνάμεις, κατάφεραν να διαφύγουν από θαλάσσης, μετά από μικρή παύση των εχθροπραξιών.

Εδώ, ο Murphy συναντιέται επί της οθόνης με τον συμπρωταγωνιστή στο Peaky Blinders, Tom Hardy, αναλαμβάνοντας το ρόλο ενός διασωθέντος στρατιώτη με ψυχολογικά προβλήματα.

IMDB: 7,9/10

In Time

Σ' αυτό το δυστοπικό θρίλερ σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή του Andrew Niccol, μεταφερόμαστε στο 2169, όπου οι άνθρωποι δεν ζουν περισσότερο από τα 25 τους έτη και ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο ανταλλάξιμο αγαθό. Ο Murphy κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τους Justin Timberlake και Amanda Seyfried. Υποδύεται τον Raymond Leon, τον άντρα που λειτουργεί σαν χρονόμετρο. Είναι αυτός δηλαδή που είναι υπεύθυνος για τον χρόνο.

IMDB: 6,7/10

Anthropoid 

Το 2016, ο Murphy συμπρωταγωνίστησε με τον Jamie Dornan στο πολεμικό φιλμ του Sean Ellis, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Περιστρέφεται γύρω από επτά στρατιώτες της τσεχοσλοβάκικης αντίστασης, που στα τέλη του 1941 οργάνωσαν τη δολοφονία του αρχηγού των Ναζί, Reinhard Heyrdrich, που έμεινε στην ιστορία ως ο "σφαγέας της Πράγας". Η παράτολμη επιχείρησή τους είχε την κωδική ονομασία "Ανθρωποειδές".

IMDB: 7,2/10

Στην καρδιά της θάλασσας

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του 2000, η δραματική ταινία του Ron Howard με τον Chris Hemsworth στο ρόλο του υποπλοίαρχου και του Cillian Murphy σε εκείνον του ανθυποπλοίαρχου, αφορά την ανθρώπινη τραγωδία που ενέπνευσε τον Herman Melville να γράψει το αριστούργημα του, "Μόμπι Ντικ". Το χειμώνα του 1820, το φαλαινοθηρικό της Νέας Αγγλίας, Έσεξ, δέχτηκε επίθεση από κάτι που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει: μια φάλαινα τεραστίων διαστάσεων και δύναμης, με μια σχεδόν ανθρώπινη αίσθηση εκδίκησης.

IMDB: 6,9/10

Διάβασε ακόμη: Όλα όσα περιμένουμε στο Netflix το δεύτερο μισό του 2021

Transcendence

Το παρθενικό φιλμ του Wally Pfister, του σταθερού συνεργάτη και cameraman του Christopher Nolan, που δούλεψε μαζί του στις ταινίες Inception και "Σκοτεινός Ιππότης", είναι ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου για έναν ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης (Johnny Depp), ο οποίος αποπειράται να δημιουργήσει μία μηχανή με συλλεκτική νοημοσύνη. Όταν καταφέρνει τελικά να δημιουργήσει τον πρώτο υπολογιστή – ανθρωποειδές γίνεται στόχος του FBI και του πράκτορα Donald Buchanan (Cillian Murphy), που προσπαθεί να αποτρέψει το τέλος της ανθρωπότητας.

IMDB: 6,3/10

Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή 

Το μεγάλο φινάλε της επικής τριλογίας του Batman δια χειρός Christopher Nolan, με τον Christian Bale στον ρόλο του ανθρώπου – νυχτερίδα. Η υπόθεση έχει ως εξής: Η εμφάνιση του Bane (Tom Hardy), ενός τρομοκράτη που σπέρνει το χάος στην Γκόθαμ Σίτι, αναγκάζει τον Batman να αναλάβει γι’ ακόμη μία φορά δράση. Αν και μικρός, ο ρόλος του Murphy είναι καθοριστικός, καθώς ενσαρκώνει τον Dr. Jonathan Crane aka Scarecrow: ένα σούπερ κακό και εχθρό του Batman.

IMDB: 8,4/10

Red Lights

Μεταφυσικό θρίλερ σκηνοθετημένο από τον Rodrigo Cortés με τους Robert De Niro και Cillian Murphy στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο δεύτερος παίζει τον βοηθό μίας ψυχολόγου, που μαζί μελετούν διάφορα μεταφυσικά φαινόμενα προσπαθώντας να αποδείξουν ότι πίσω από αυτά κρύβονται κοινές απάτες. Ο δεύτερος τον Simon Silver, ένα τυφλό μέντιουμ που εμφανίζεται ξανά μπροστά τους μετά από 30 χρόνια για να φέρει τα πάνω – κάτω στην έρευνά τους.

IMDB: 6,2/10

Inception 

Μία ακόμη συνεργασία του Murphy με τον Nolan, σε ένα ακόμα κινηματογραφικό αριστούργημα του καταξιωμένου σκηνοθέτη, που παρά τις οκτώ υποψηφιότητές του στα Όσκαρ, και αυτή για Καλύτερη Ταινία, κέρδισε τελικά 4 τεχνικά χρυσά αγαλματίδια. Πρωταγωνιστεί ο Leonardo DiCaprio στο ρόλο ενός εξειδικευμένου κατάσκοπου - κλέφτη ιδεών που εξάγει κρυφά πολύτιμες πληροφορίες από το ασυνείδητο των στόχων του ενώ αυτοί κοιμούνται και ονειρεύονται. Μη μπορώντας να επισκεφτεί τα παιδιά του, τού προσφέρεται μία ευκαιρία να αποκτήσει την παλιά του ζωή με αντάλλαγμα μία ακατόρθωτη, ριψοκίνδυνη αποστολή. Ο Cillian παίζει ουσιαστικά το θύμα της διαδικασίας αυτής, που επιτρέπει στην τεχνολογία να εισβάλει στο ανθρώπινο υποσυνείδητο. Υποδύεται τον Robert Fischer, τον γιο ενός ετοιμοθάνατου επιχειρηματία, τον οποίο υπνωτίζει ο DiCaprio και η ομάδα του με στόχο να αλλάξουν τη συμπεριφορά του απέναντι στον πατέρα του.

IMDB: 8,8/10

28 μέρες μετά

Εδώ, βλέπουμε τον Cillian Murphy στα χέρια του Danny Boyle να κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα μεταποκαλυπτικό φιλμ τρόμου, γραμμένο από τον Alex Garland (Ex Machina). Ενσαρκώνει τον Jim, έναν νεαρό που ανακαλύπτει σχεδόν έρημο το Λονδίνο, εξαιτίας ενός επικίνδυνου μεταδοτικού ιού που μεταβάλλει τον άνθρωπο σε κτήνος με δολοφονικές διαθέσεις.

IMDB: 7,6/10

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης