Liam Neeson σημαίνει badass ρόλοι

Με αφορμή τα σημερινά 70α γενέθλιά του, θυμόμαστε τους σκληροτράχηλους ήρωες της καριέρας του.

Δύο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό μόλις ακούω το όνομα του Liam Neeson. Ένας τύπος αλεξίσφαιρος που ό,τι και να συμβεί δε δείχνει κανένα έλεος μπροστά στο άδικο, αλλά και ένας ηθοποιός που τα τελευταία 22 χρόνια (τουλάχιστον) δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό να γυρίζει ταινίες. Αν εξαιρέσουμε δηλαδή το ευχάριστο διάλειμμα του Love Actually, συμπληρώνει σίγουρα το Top-3 των κορυφαίων ηθοποιών στην κατηγορία "πολύ σκληρός για να πεθάνει". 

Εμείς, με αφορμή τη σημερινά 70α (!) γενέθλιά του -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 7 Ιουνίου του 1952- τον τιμάμε ρίχνοντας μία ματιά στους ρόλους που δικαίως τον τοποθέτησαν στο πάνθεον των πιο badass χαρακτήρων της μεγάλης οθόνης. 

>Διάβασε ακόμη: Μαθήματα ζωής από τον Liam Neeson

Taken (2008)

Το καλύτερο μέρος του Taken - και ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν πολλά - είναι η ευκολία με την οποία απλά εξαφανίζει τους πάντες στο πέρασμά του, σπάνια παθαίνει κάτι ή παρεκκλίνει από την πορεία του προς τον θρίαμβο και την εκδίκηση. Προφανώς, πρόκειται για την ταινία που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, δημιουργώντας σημείο αναφοράς και σύγκρισης όσον αφορά στους επόμενους ρόλους του.

Unknown (2011)

Ενδεχομένως, ο Dr. Martin Harris να μην ήταν ακριβώς ο πιο σκληρός ρόλος που υποδύθηκε. Ο Bryan Mills από το Taken για παράδειγμα δεν υπήρχε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να επέτρεπε στον εαυτό του να βρεθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, πόσο μάλλον να οδηγούνταν σε κώμα. Όπως και να έχει όμως, τον συμπαθούμε. 

The Grey (2011)

Από τη μία πλευρά, ο Ottway πολεμάει ένα μάτσο λυσσασμένους λύκους με γυμνά χέρια (και μάλιστα με γυμνά χέρια από τα οποία εξέχουν θραύσματα γυαλιού), αλλά από την άλλη, δεν φαίνεται να έχει τόσες ιδιαίτερες δεξιότητες όσες διέθεταν κάποιοι άλλοι ρόλοι του Liam Neeson. Ωστόσο, το να πολεμάς τους λύκους με γυμνά χέρια λίγο δεν είναι, και κάπως έτσι το The Grey βρέθηκε σε αυτήν τη λίστα. 

>Διάβασε ακόμη: 20+1 ταινίες για τον Φεβρουάριο

Taken 2 (2012)

Ο Bryan Mills του πρώτου Taken θα ήξερε ότι έπρεπε να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση ανά πάσα στιγμή - τόσο για τον εαυτό του όσο και για την οικογένειά του - βλέποντας ότι ολόκληρη η αλβανική μαφία αναζητά εκδίκηση για τη δολοφονία δεκάδων συνεργατών της στην πρώτη ταινία. Βέβαια, η αρπαγή της πρώην συζύγου του, του δίνει την ευκαιρία να εξολοθρεύσει ένα σωρό νέους μπράβους, οπότε ενδόμυχα ίσως το ευχαριστήθηκε κιόλας.

Non-Stop (2014)

Ο Bill Marks, αν και αλκοολικός, διατηρεί τις ειδικές του ικανότητες και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός. Παρότι έρχεται αντιμέτωπος με απατεώνες συναδέλφους του, ένα σωρό τρομοκράτες και ένα ολόκληρο αεροπλάνο που τον μισεί επειδή είναι ένας τεράστιος κόπανος, καταφέρνει να σώσει την κατάσταση και να βγει ραντεβού με την Julianne Moore. Δεν το λες και άσχημα. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.