Μαθήματα ζωής από τον Liam Neeson

Ο σκληροπυρηνικός ηθοποιός του Χόλιγουντ κλείνει τα 69 και μοιράζεται αυτά που έμαθε από την μέχρι τώρα πορεία του.

Τον έχουμε συνηθίσει σε σκληροπυρηνικούς ρόλους, να παίζει τα όπλα στα δάχτυλα, να ξέρει να επιβιώνει και γενικά να είναι δαιμόνιο μυαλό που πάντα βρίσκει λύση στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Ο Βορειοϊρλανδός Liam Neeson, που γεννήθηκε πριν από ακριβώς 69 χρόνια, μία ημέρα σαν κι αυτή -στις 7 Ιουνίου του 1952- έχει παίξει υποδειγματικά όχι μόνο σε ταινίες δράσης όπως Η Αρπαγή,  The A Team και The Grey, αλλά και σε πολλές άλλες χαρίζοντάς μας καταπληκτικές ερμηνείες όπως στο Οι Άθλιοι (1998), Η Λίστα του Σίντλερ αλλά και Η Σιωπή

Με αφορμή τα γενέθλιά του, θυμόμαστε τα μαθήματα ζωής που είχε παραδώσει πριν μερικά χρόνια στο Esquire.

> Ο παππούς μου ήταν μηχανικός τρένων. Όταν ήμουν 6 ετών μου χάρισε μία φωτογραφία του που ίσα-ίσα που φαινόταν το πρόσωπό του να ξεπροβάλλει από τους καπνούς που έβγαιναν από το τρένο. Την έχω πάντα μαζί μου σαν φυλαχτό.

>  Διάβασε ακόμη: Ο Burt Reynolds και τα μαθήματα μίας μεγάλης ζωής

> Αν δεν είχα γίνει ηθοποιός, θα μπορούσα άνετα να είμαι οδηγός ανυψωτικού οχήματος. Το έκανα επί 18 μήνες στο παρελθόν, όταν εργαζόμουν σε ένα εργοστάσιο στην Ιρλανδία. 

> Προσπαθώ να διατηρώ το σώμα μου σε φόρμα παρά τα χρόνια μου. Δεν γίνεται διαφορετικά, αν θέλω να συνεχίζω να παίζω σε action movies. 

> Τα παραμύθια έχουν ένα σκοπό, ειδικά αυτά που απευθύνονται σε μικρά παιδιά. Ιστορίες όπως αυτές των αδελφών Γκριμ ή του Όσκαρ Ουάιλντ μας βοηθούν με απλό τρόπο να κατανοήσουμε το ταξίδι της ζωής.

> Σε όλους μας αρέσουν οι ιστορίες. Δίπλα στο τζάκι, σε ένα βιβλίο, στο σινεμά... Μας αρέσουν τα μαθήματα της ζωής με τρόπο πρωτότυπο και διασκεδαστικό.

> Αυτό που συνηθίζω να κάνω για να εξασφαλίζω την πνευματική μου ηρεμία είναι να περνάω χρόνο με τους γιους μου, μόνο οι τρεις μας. Επίσης, μου αρέσει πολύ το fly fishing (ψάρεμα με μύγα) σε λίμνες και ποτάμια. Το να βρίσκομαι μόνος μου στην καρδιά της φύσης αναπνέοντας καθαρό αέρα και παρατηρώντας το νερό είναι κάτι που με συναρπάζει. Μπορώ να το κάνω για ώρες. Εφαρμόζω τη μέθοδο "catch and release", που σημαίνει ότι, αν πιάσω κάτι, το επιστρέφω στο νερό. Είναι μια διαδικασία που θεραπεύει την ψυχή μου, με ηρεμεί και με γεμίζει από πολλές απόψεις.

> Υποσυνείδητα έλκομαι από ρόλους που με θέλουν να υποδύομαι το μέντορα. Πρακτικά δεν τους επιδιώκω, αλλά μάλλον έτσι με βλέπουν και οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί, κι αυτό είναι κάτι που με τιμά. Το ότι με επέλεξαν για το "7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα" είναι εξαιρετικό, γιατί η ταινία αυτή είναι ένα όμορφο μάθημα ζωής δοσμένο με τρόπο καθόλου συναισθηματικό, γεγονός που την κάνει πιο δυνατή και πιστευτή, ενώ παράλληλα μας θυμίζει ότι η τέχνη μπορεί να θεραπεύσει.

> Όλοι έχουμε τα τέρατά μας. Η ουσία δεν είναι να τα πολεμάμε, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε. Να μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας. Με άλλα λόγια, θα είναι πάντα εκεί να μας ακολουθούν.

> Διάβασε ακόμη: Μαθήματα ζωής από τον ανεπανάληπτο Ennio Morricone

> Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή μου για τις σχέσεις; Μην μπουκώνεις, μην κρατάς πράγματα μέσα σου. Βγάλ' τα προς τα έξω, όποιο κι αν είναι το κόστος, θα απελευθερωθείς. Μόνο έτσι θα νιώσεις ελεύθερος και θα αποκτήσεις μία υγιή σχέση. Διαφορετικά, όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα θα σου καταβροχθίσουν τα σωθικά σαν καρκίνος. 


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.